hamburger-icon

Kliker.info

Economist ima novu teoriju : Promjena granica je zapravo samo fol

Economist ima novu teoriju : Promjena granica je zapravo samo fol

31 Avgusta
16:23 2018

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, već neko vrijeme govore o razmjeni teritorija, ali zapravo njihov pravi plan bi mogao biti zamjena priznavanja Kosova za autonomiju za srpske opštine, piše časopis The Economist.

“Mnogi analitičari vjeruju da Tači i Vučić zapravo nemaju namjeru da mijenjaju granice, već se pripremaju za dogovor o obrazovanju srpske autonomije unutar Kosova u zamjenu za priznavanje. Iako bi obje strane mrzile taj sporazum, njihovi lideri bi makar mogli reći da su očuvali dragocenu teritoriju”, naveo je The Economist.

Ugledni časopis piše da su pojedini lokalni lideri već dugo bili skloni razmjeni teritorija, ali da su donedavno EU i SAD bili protiv, što se promijenilo.

“Federica Mogherini je rekla da želi dogovor o srpskom priznavanju Kosova do kraja njenog mandata kao visoke predstavnice za spoljnu politiku EU sljedeće godine i da bi bi razmjena teritorija mogla biti jedan od načina”, navodi se u tekstu.

I SAD se više ne protive promjeni granica što je nagovijestio savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton, navodi Economist i dodaje “možda za to treba zahvaliti trampovskom entuzijazmu za postizanje dogovora i nacionalizmu”.

Economist navodi da srpski i kosovski zvaničnici žele da ubrzaju stvari prije izbora za evropski parlament sljedećeg maja, zato bi mogli nagovijestiti više populističku Evropsku komisiju koja se protivi proširenju.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku