hamburger-icon

Kliker.info

Dževad Hodžić : Opasni bal u Banjoj Luci

Dževad Hodžić : Opasni bal u Banjoj Luci

13 Januara
05:55 2012

Piše : Dževad Hodžić (Oslobođenje)

Način na koji je ove godine u Banjoj Luci obilježen dan Republike Srpske zaslužuje ozbiljnu pažnju. I to iz više razloga. Svečanosti su, uz predstavnike političkog i javnog života iz reda srpskog naroda u RS-u, prisustvovali i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, biskup Komarica, koji je primio najviše priznanje od Milorada Dodika i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Predstavnici Bošnjaka nisu ni ove godine sudjelovali u svečanosti obilježavanja dana Republike Srpske.
Velika i glamurozna svečanost održana u Banjoj Luci 9. januara ove godine predstavlja ne samo na simboličkoj ravni, nedvosmisleni i opasni bal s političkim evokacijama, asocijacijama i konotacijama vampirskog karaktera. Jer, devetog januara prije dvadeset godina u Banjoj Luci osnovana je paradržavna, tvorevina takozvana republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Već iz samog ovog rogobatnog naziva mnogo toga moglo se naslutiti. U borbi za republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine u godinama koje će uslijediti počinjeni su strašni ratni zločini, etničko čišćenje i genocid nad nesrpskim stanovništvom u našoj zemlji. Svi značajniji politički i vojni utemeljitelji i protagonisti ove tvorevine osuđeni su ili im se upravo sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Za većinu stanovnika Bosne i Hercegovine obilježavanje 9. januara kao dana Republike Srpske predstavlja zapravo zlokobno evociranje uspomena na ratne zločine, etničko čišćenje i genocid.
Prisustvovanje svečanosti obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske gospodina Borisa Tadića treba posmatrati i u vezi s činjenicom da se on praktično nalazi u kampanji za predstojeće neizvjesne izbore u Srbiji. Tako je gospodin Tadić iz najstarije "srpske zemlje", gdje je proveo pravoslavni Božić, vodeći svoju predizbornu kampanju na strategiji i taktici "djelotvornog" zamagljivanja ionako na Balkanu manje-više nejasne granice između mita i stvarnosti, stigao, takoreći, pravo u Banju Luku da tamo čuje od patrijarha srpskog Irineja da je Republika Srpska najmlađa srpska država.
Ipak, predsjednik Republike Srbije gospodin Boris Tadić morao bi znati da svojim sudjelovanjem u svečanosti obilježavanja 9. januara u Banjoj Luci dosipa so na rane velikog broja građana ove zemlje koji su bili žrtve političkog i vojnog projekta osnovanog tog dana u Banjoj Luci prije dvadeset godina. Za veliki broj ljudi u ovoj zemlji dolazak Borisa Tadića u Banju Luku 9. januara predstavlja čin čija bi se zlokobnost, naprimjer, mogla izmjeriti odlaskom predsjednika Republike Srbije gospodina Tadića u Haag s namjerom da se tamo pokloni pred političkim i vojnim kreatorima politike ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida: Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i mnogim drugim zaslužnicima. To bi čak bilo poštenije!
O vampirskim političkim konotacijama bala održanog 9. januara u Banjoj Luci svjedoči i sudjelovanje delegacije HDZ-a BiH s gospodinom Draganom Čovićem na čelu u obilježavanju dana Republike Srpske, budući da njihovo sudjelovanje u ovoj svečanosti mnogi Hrvati u Bosni i Hercegovini doživljavaju kao "odavanje počasti srpskom vojnom i političkom rukovodstvu iz 1991. godine koje je odgovorno za egzodus, ubojstva i nestajanje Hrvata i Bošnjaka s područja današnjeg RS-a". Ali, gospodin Čović odavno nije ni nepoznanica ni iznenađenje. Mnoge ljude u ovoj zemlji iznenadio je banjalučki biskup Franjo Komarica. Njegovo primanje priznanja iz ruku predsjednika Republike Srpske gospodina Milorada Dodika razočaralo je mnoge. Najblaže rečeno, biskup Komarica je ovim činom dodjeljivanja i primanja najvišeg priznanja licemjerno upotrijebljen. Jer, biskup Komarica "nije zaslužio" da priznanje za svoju posvećenost povratku Hrvata i svih drugih u Banju Luku i Republiku Srpsku primi od predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta koji bi prema Ustavu trebao da bude multietnički entitet tri ravnopravna i konstitutivna naroda, a koji sve čini da Republika Srpska bude država srpskog naroda.
Uostalom, to kako oni koji su 9. januara ove godine uručili najviše priznanje biskupu Komarici i koji su takvo priznanje namjeravali uručiti i banjalučkom muftiji Edhemu efendiji Čamdžiću vide Republiku Srpsku, na najeklatantniji način svjedoči obilježavanje dana Republike Srpske kroz izravne, formalne, simboličke i stvarne pravoslavne crkvene ceremonije, sadržaje i obilježja. Oni na taj način poručuju: Ovaj entitet je pravoslavna država srpskog naroda!
A ovaj entitet trebao bi, prema vlastitom Ustavu, kao i Ustavu Bosne i Hercegovine, biti bosanskohercegovački entitet u kojem su sva tri naroda konstitutivna i u kojem su svi njegovi građani i narodi ravnopravni. Zašto bi tada bilo ko bio protiv ovog entiteta? Bilo ko osim onih koji su se u Banjoj Luci sastali 9. januara, ove godine ili prije dvadeset godina, svejedno. Jer, obilježavanje godišnjica upravo i znači poistovjećivanje.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku