hamburger-icon

Kliker.info

Dušan Janjić: Vučić igra svoju igru, ali bi mogao priznati Kosovo

Dušan Janjić: Vučić igra svoju igru, ali bi mogao priznati Kosovo

05 Januara
06:27 2023

Srbijanski analitičar Dušan Janjić izjavio je da predsjednik Srbije  Vučić  neće ići protiv NATO-a i Evropske unije.

U tom slučaju će, prema njegovim riječima, priznati Kosovo kao nezavisnu državu. Janjić je u srijedu na Euronewsu rekao da će Vučić igrati svoju igru, ali nije lud u takvim odlukama, prenosi Koha Ditore.

“Najvažnije je uskladiti stavove obje strane, za evropske i euroatlantske integracije. Vučić je predsjednik, političar. Igrat će svoju igru, ali nije lud. Neće protiv svijeta, NATO-a i EU. To su prilike za Srbiju”, rekao je Janjić.

Prema riječima srbijanskog analitičara, rata na Balkanu neće biti. Kaže da se dijalog mora nastaviti kako bi se postigla dugoročna normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

“Ovo pitanje (prošlogodišnji dijalog) je nešto što je počelo 2010. Sada smo u 2023. godini i govorimo o normalizaciji nenormalnosti. Odnosno o reformi pristupa svih strana.

Ne samo Prištine i Beograda, nego i EU. Moramo odabrati američko-britanski pristup deeskalaciji. Normalizacija bi trebala biti dugoročna, ali to je proces koji traje preko 20 godina. Moramo biti pragmatičniji”, rekao je analitičar.

Janjić je dodao da treba razgovarati o tome kako razvijati politički dijalog između stranaka i što je dovelo do postavljanja barikada.

(Raport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku