hamburger-icon

Kliker.info

Državni tužilac presavio tabak : Glavni haški tužilac za Kosovo imenovan za specijalnog tužioca u istragama o Trampu

Državni tužilac presavio tabak : Glavni haški tužilac za Kosovo imenovan za specijalnog tužioca u istragama o Trampu

19 Novembra
06:57 2022

Imenovan je nezavisni advokat koji će nadgledati krivične istrage američkog ministarstva pravde protiv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Jacka Smitha, bivšeg specijalizovanog tužioca za ratne zločine na Kosovu u Hagu, državni tužilac Merrick Garland je na konferenciji za novinare imenovao na ovu funkciju.

On će voditi istragu o tome kako je Trump postupao s povjerljivim dokumentima i o njegovoj navodnoj ulozi u pobuni na Kapitolu.

Trump, koji je predmet nekoliko drugih istraga, negira da je učinio bilo šta loše.

Smith će na kraju odlučiti hoće li se bivši republikanski predsjednik, koji je prije tri dana najavio kandidaturu za 2024., suočiti s krivičnim prijavama.

“U određenim vanrednim slučajevima u javnom je interesu da se imenuje specijalni tužilac koji će nezavisno voditi istragu i krivično gonjenje”, rekao je Garland u petak.

“Zbog nedavnih dešavanja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da će biti kandidat na sljedećim izborima, te namjeru sadašnjeg predsjednika da bude i kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovanje posebnog savjetnika.”

Rekao je da će taj potez dati povjerenje javnosti u istragu.

Istrage specijalnih advokata imaju tendenciju da krenu posebnim kursom, kao što je to bio slučaj sa istragom Roberta Muellera o uplitanju Rusije u američke izbore i slične istrage tokom predsjedništva Georgea W. Busha i Billa Clintona.

Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi, gdje je u utorak navečer najavio svoju predsjedničku kandidaturu, u augustu su pretražili agenti FBI-a. Zaplijenili su strogo povjerljive dokumente i istražuju da li je možda prekršio zakon držeći dokumente tamo nakon što je napustio Bijelu kuću.

Ministarstvo pravde također vodi zasebnu krivičnu istragu o pobuni na Kapitolu 6. januara 2021. i širim naporima da se ponište predsjednički izbori 2020.

Riječ je o najvećoj policijskoj istrazi u historiji SAD-a, ali je nejasno u kojoj mjeri je Trump meta.

U međuvremenu, odbor u Kongresu ispituje napad u kojem su Trumpove pristalice upali u zgradu Kapitola u Washingtonu u pokušaju da zaustave potvrđivanje pobjede predsjednika Joea Bidena.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku