hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović sanja Herceg-Bosnu : Volio bih biti prvi predsjednik hrvatskog entiteta

Dragan Čović sanja Herceg-Bosnu : Volio bih biti prvi predsjednik hrvatskog entiteta

12 Novembra
08:02 2011

Hrvatski entitet će, prije ili kasnije, biti realnost, a bila bi mi čast da budem njegov predsjednik, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH."Danas hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja će – ja preferiram – imati svoje sjedište u Mostaru, i mislim da je to u prilog stabilnosti europske BiH. Kad će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog", rekao je Čović. 

On je prvi put u ovom intervjuu ispričao svoju verziju propalih razgovora u Brčkom, i tvrdi da je Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, srušio dogovor koji je već bio postignut."Lagumdžija je vrlo jasno rekao da želi trećinu hrvatskog kolača u BiH. Kad je on to meni rekao, ja sam se samo nasmijao i odgovorio: ‘Zlatko, to ćeš morati s nekim drugim'", kazao je Čović.

NN: HDZ Hrvatske se nalazi u dosta teškoj situaciji. Kako to komentarišete i može li se to odraziti i na HDZ BiH?

ČOVIĆ: U biti ne može. Nekad smo govorili da smo sestrinske stranke koje su jako vezane, a danas moramo kazati da smo stranke koje veže jedan strateški sporazum, partnerstvo koje smo potpisali prije godinu i pol dana. Bez obzira što se danas dešava na političkoj sceni Hrvatske, evidentno je da je to posljednja, završna, meni malo čudna, faza čišćenja nekih odnosa pred definitivni ulazak Hrvatske u EU. Ja bih želio da HDZ dobije izbore. Međutim, kako god oni završili, mi držimo jedan kvalitetan odnos sa svima, pa i sa predsjednikom Ivom Josipovićem. To je moja želja, da mi nismo ovisnici o jednoj stranci ili jednoj osobi u Hrvatskoj nego da treba da kreiramo svoju politiku u BiH sami i autonomno. Ako sam ja predsjednik HDZ BiH, isključivo sam ja odgovoran za stanje u HDZ-u, a dok god ona ima ovakovu potporu glasača – a ja vas uvjeravam da će imati i veću – onda sam odgovoran i za stanje hrvatskog naroda u BiH.

NN: Rekli ste da je ovo što se dešava sa HDZ Hrvatske neka vrsta čišćenja prije ulaska Hrvatske u EU. Očekuje li tako nešto i BiH kada ona bude ulazila u EU? Treba li i mi da razmišljamo o tome?

ČOVIĆ: Mislim da treba da razmišljamo o standardima koje moramo usvojiti kad je u pitanju EU. Nisam pobornik toga da se pravna država dokazuje na ovakav način. Ja već deset godina govorim – ako je netko kriv, upravo zbog svog primjera, jer i ja moram biti kao svaki drugi građanin, bez obzira da li sam ja predsjednik stranke, države, Vijeća ministara

– ja sam odgovoran prema svim zakonima BiH, kao i bilo koji drugi građanin.

NN: Mislio sam generalno, da li BiH treba da očekuje slična dešavanja kada bude pred ulaskom u EU, kao što je danas sa Hrvatskom?

ČOVIĆ:  Generalno, mislim da ne. Mi smo ipak dvije različite strukture, koje se ni na koji način ne mogu uspoređivati.Dejan Šajinović (NN)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku