hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Niko ne voli BiH više od mene!

Dragan Čović: Niko ne voli BiH više od mene!

01 Septembra
10:57 2009

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da "ne vidi nijedan razlog da Vlada FBiH ne radi u punom kapacitetu". On vjeruje da će se na sastanku lidera vodeće četiri stranke FBiH i definitivno riješiti nastala kriza federalne vlasti.
Poželjan partner
– Svi smo mi krivci. Treba nam rješenje, treba nam dogovor. Smatram da će nakon sastanka lidera u četvrtak vlast u FBiH profunkcionirati. Sve drugo bilo bi nakaradno rješenje koje je put u duboku krizu u kojoj ćemo svi biti gubitnici. Ako je negdje hrvatski ministar bio problem, želimo to riješiti. Onaj ko misli da je Hrvat gubitnik u ovoj situaciji, mislim da grdno griješi, kao što griješi onaj koji misli da su Bošnjaci i Hrvati gubitnici u RS. Samo svi zajedno možemo nešto dobro napraviti u državi. Nama u BiH ne trebaju krize, to je suština – kaže Čović. Njegove izjave jučer su bile bitno drugačije od žestokih stavova koje su nekoliko dana  ranije iznosili hrvatski ministri u FBiH.  – Ako ima razloga za preglasavanje, ovo nije vrijeme za to.

Ne može se desiti da jedan narod ostane preglasan, bez obzira na argumente, jer onda se svi trebamo zabrinuti. Ne trebamo razgovarati o koridoru  5C. Trebamo razgovarati o tome imamo li snage da uredimo ovo stanje – ističe Čović. Komentirajući nastojanja predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se distancira od njega i da mu nađe alternativu, Čović naglašava da lider SDA ne može odlučivati o tome. Tvrdi da je s Tihićem bio u veoma korektnim odnosima i da ga njegovo ponašanje danas čudi.- Ni ja ni Tihić ne možemo odlučivati o ovome "drugom". Mi smo dovoljno jaka snaga i kao takvi poželjan partner, a ne stranka koju netko drugi treba eliminirati ili ne. Za takvo nešto ne postoji mogućnost! Tihićevo je pravo da se sastaje s kim želi, ali ti sastanci i njegovi učesnici govore sami za sebe. Meni sve ovo ide u pravcu stvaranja ozbiljne krize, a kako bi se ostavio dojam da je stanje u BiH kritično, odnosno da OHR treba ostati – kaže Čović.
Teorija zavjere               
Govoreći o negodovanju velikog dijela bh. javnosti zbog toga što je u prošli petak zajedno s liderom RS Miloradom Dodikom posjetio predsjednika Srbije Borisa Tadića, Čović navodi da ga vrijeđa "stavljanje u nacionalistički kontekst".- Smeta mi da me stavljaju u kontekst nekih dogovora protiv interesa Bošnjaka. Ne postoji osoba koja meni može staviti na teret nešto nacionalističko ili radikalno. Ako je neko tolerantan, onda sam to ja. Nikada nisam i ne bih u Beogradu dijelio BiH. Nema čovjeka u BiH koji voli ovu zemlju više od mene i ne vidim osobu koja više radi za BiH. Ne želim polovičnu BiH, već modernu zemlju. Teorija zavjere ne postoji. Nisam bio, niti ću biti dio nekog paketa protiv Bošnjaka – ističe Čović.
Duboko uvrijeđen          
– Sve što sam rekao u Beogradu mogu izaći i ponoviti pred stotinu tisuća Bošnjaka. Jer, u tome nema ništa loše ili zlo. Posljednja sam osoba koja ima u primisli da radi nešto tajno. Mene duboko vrijeđa da se moj susret u Beogradu poredi sa susretima u Karađorđevu!?  Ali, i prije mog odlaska u Beograd postojale su nekakve špekulacije da sam se dogovarao sa Srbima. To, jednostavno, nije tačno. Ne znam šta je suština tih postupaka – kaže Čović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku