hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović ne odustaje od Radončića : Nova parlamentarna većina je nestabilna, imamo manjinsku vladu !

Dragan Čović ne odustaje od Radončića : Nova parlamentarna većina je nestabilna, imamo manjinsku vladu !

03 Avgusta
14:24 2015

covickrivi24Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ da treba biti oprezan kada je u pitanju nova parlamentarna većina u Federaciji, koju uz njegov HDZ BiH sačinjavaju SDA, BPS, A-sda, SBiH, prvenstveno, kako kaže, jer ga je i sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović u telefonskom razgovoru informirao da je ona „dosta tijesna“ i da zahtijeva mnogo energije da bude funkcionalna.

On je potcrtao da će „jesen dati odgovor na mnogo pitanja, pa i pitanje funkcioniranja nove parlamentarne većine kako bi ona ostala na životu, a ključne reforme iz agende bile i usvojene“.

Ostati na životu

– Nekoliko puta razgovarao sam s Izetbegovićem o tome i imam jedno uvjerenje da, ako se želimo na ovu većinu osloniti, mora postojati maksimalna angažiranost na svakom zasjedanju Parlamenta FBiH kako bismo je održavali na životu. To je ustvari, na neki način, manjinska vlada. Ja je tako vidim, jer je za sada dosta nestabilna.

Kada bi nova Vlada FBiH mogla biti i imenovana? Ministri iz DF-a još nisu razriješeni, tu je i DF-ov potpredsjednik FBiH Milan Dunović. Kako to na kraju sve izvesti?

– Naravno, tu postoje tehnički problemi s funkcioniranjem nove parlamentarne većine, jer je ostao potpredsjednik FBiH iz DF-a, tu su i tri ministra DF-a koja nisu smijenjena. To samo po sebi može činiti značajan problem pri imenovanju budućih ministara i ministarstava. Očekujem da će nova većina zaživjeti tek krajem avgusta, jer je sada period godišnjih odmora.

Vjerujete li da Vaši novi koalicioni partneri imaju snage da učestvuju u mnogim reformskim procesima koji očekuju Federaciju i BiH? Imaju li oni kapacitet da Vas prate? 

– Pitanje je mogu li to uraditi. To ćemo morati vrlo brzo testirati. Kada je u pitanju Zakon o radu FBiH, pokazalo se da većina funkcionira. Ali, to zahtijeva ogromnu energiju i u osnovi znači da niko ne smije izostati na sjednici kada se usvajaju zakonska rješenja. Ja to i dalje smatram manjinskom vladom. Jer je većina na granici od one koja nam je nužna. Vidjeli ste kako je to išlo sa Zakonom o radu, ljudi su iz bolnica dolazili da bilo dovoljno ruku i u Domu naroda i Predstavničkom domu. Ovdje se otvara pitanje kako će to funkcionirati kada je u pitanju Vijeće ministara i u pojedinim kantonima. Između nekih stranaka, a sada partnera, postoje problemi stari 20 godina, koji su i personalne prirode.

Jeste li onda optimistični ili pesimistični u pogledu nastavka rada?

– Ja sam uvijek optimističan, mada nas iskustva iz prethodnih perioda tjeraju da budemo obazrivi. Mi ćemo morati razgovarati i s onim strankama koje su ostale u opoziciji, prije svega sa SBB-om i gospodinom Fahrudinom Radončićem. Ja ću te razgovore i dalje voditi, jer mislim da bez tih razgovora ne možemo ući u bilo kakav ozbiljan projekt. Očekujem da na sastanku u Beču 26. i 27. avgusta, sukladno agendi i našem master planu, jasno damo do znanja predstavnicima EU s kim mi moramo raditi da bismo ključne stvari i riješili.

Evropski put

 Možemo li ispuniti Reformsku agendu i podnijeti aplikaciju za članstvo u EU?

– Ne treba se zalijetati zbog nestabilne većine, jer je većina ključ svega. Zbog toga sam zagovornik da razgovaramo sa strankama koje su opozicija. Nama je 10. i 11. mjesec test svega ovoga što smo napravili, jer već počekom 2016. možemo aplicirati za EU. Ali, to je samo aplikacija. Potrebno je riješiti pitanje Izbornog zakona do kraja godine. Tu nas očekuje dosta posla. Finansijske institucije od nas traže radikalne zahvate, jer bez toga nam sigurno neće dati ni financijska sredstva.

Kada je u pitanju novi Zakon o radu, on je ipak na kraju usvojen uz mnogo kontroverzi. Mislite li da je sve moralo ići ovako brzo i protiv volje sindikata?

– Procjena je bila da je pravo vrijeme da se to sada uradi, jer smo obećali ljudima po povratku iz Brisela da ćemo odmah pokrenuti neke procese. Ali, suština je da je ovaj zakon tek početak otvaranja jedne lepeze zakonskih rješenja kako bi se stabilizirala ekonomska i socijalna prilika u BiH. Drugo je pitanje taktike i kako je to urađeno. U naredna tri-četiri mjeseca moramo vidjeti šta se to da popraviti kada je u pitanju Zakon o radu, kako bi naši radnici do kraja bili zaštićeni.

 Miralem Aščić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku