hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Federalnu jedinicu s hrvatskom većinom činit će Posavina, Srednja Bosna i Hercegovina

Dragan Čović : Federalnu jedinicu s hrvatskom većinom činit će Posavina, Srednja Bosna i Hercegovina

12 Decembra
19:25 2010

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović smatra da je dvoentitetska Bosna i Hercegovina neodrživa i da neće preživjeti bez istinske ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Zajednički stav stranaka s hrvatskim predznakom, napominje on, jeste nova organizacija BiH koja podrazumjeva tri razine vlasti i četiri federalne jedinice

– Evidentno je da postoji nepovjerenje između lidera političkih stranaka koje se razvijalo u posljednjih pet godina, a izrastalo je na osnovama Ustava i Izbornog zakona, koji omogućavaju dominaciju brojnijeg naroda u BiH. Uverenje da možete eliminirati drugog iz vlasti, pa taman on dobio i apsolutnu podršku svog naroda, jeste izraz želje da BiH funkcionira kao građanska država.

U opticaju su dvije koalicije – matematička i programska koju zagovara SDP Zlatka Lagumdžije. Koja ima šansu?

Ono što se ne smije nikada zanemariti kad je BiH u pitanju to je činjenica da je ona država tri konstitutivna i suverena naroda. To je duh BiH i ako to zanemarite i podcjenite čitav projekat izložen je opasnosti. Oni koji zagovaraju programska načela moraju biti vjerodostojni, u suprotnom ismijavaju svoj politički program i pojačavaju napetost.

Razgovarali ste s Lagumdžijom, pretpostavljamo i o poziciji predsedavajućeg Vijeća ministara na koju računa i HDZ i SDP?

Oko izbora predsedavajućeg ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mjesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik. Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminiranja utjecaja hrvatskog naroda na politički život u BiH.

Tvrdite da je dvoentitetska BiH neodrživa, za ustavno uređenje za koje se HDZ BiH zalažete kažete da predstavlja kompromis između građanskog i nacionalnog uređenja zemlje. Molim Vas pojasnite?

Dvoentitetska BiH jeste neupravljiva i neodrživa i to je svima jasno, kako domaćim analitičarima, tako i međunarodnim dužnosnicima koji su poslednjih 15 godina pokušavali dati život BiH različitim eksperimentima. Ustav mora osigurati potpunu ustavnu jednakost Hrvata, Srba i Bošnjaka. Riješenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sedištem u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi s hrvatskom nacionalnom većinom.

Koliko je realno očekivati da će se Hrvati u predstojećim ustavnim promjenama izboriti za svoju federalnu jedinicu?

Siguran sam da ćemo u tome uspjeti jer ova BiH neće preživjeti bez istinske ustavne reforme. Ustavna jednakost naroda u BiH može se ostvariti i na drugim modelima ustrojstva ove zemlje, ali to teško može dobiti dvotrećinsku podršku u državnom parlamentu.

Stječe se dojam da Vi i lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić nemate istovjetne stavove kada je riječ o prostoru koji bi obuhvaćala federalna jedinica s hrvatskom većinom. Vi tvrdite da je „RS neupitna”, dok Ljubić govori o „prekompoziciji cijele BiH”.

Stavovi HDZ BiH i stranaka koje smo pozvali da potpišu sporazum o zajedničkom nastupu isti su, nema razlike ni oko teritorijalnog ustrojstva, kao ni oko institucionalnog. Federalnu jedinicu s hrvatskom većinom činit će Posavina, Srednja Bosna i Hercegovina. Sve ostalo je stvar pregovora s predstavnicima Srba i Bošnjaka. Svima je jasno da se Republika Srpska može transformirati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će u konačnici izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda.

S HDZ-om 1990. imate sporazum, a sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika dogovor. Što je to što je povezalo dva HDZ-a, a šta HDZ BiH sa SNSD-om?

Razlike između sporazuma i dogovora praktično nema. Sve nas povezuju slična razmišljanja o budućnosti BiH i razumijevanje duha BiH. Uvjeren sam da će to uskoro razumijeti i bošnjački političari, kako bi se mogli konačno okrenuti europskoj budućnosti BiH.

Je li i koliko nepoštovanje Washingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, doprinijelo evidentnoj neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH?

Osnove ovog sporazuma davno su napuštene. Neki međunarodni dužnosnici vjerovali su da mogu eliminirati utjecaj hrvatskog naroda kao jednakopravnog u BiH. Oni su, nažalost, potcijenili političke okolnosti u BiH, nisu zapravo shvatili da će BiH bez potpune ustavne jednakosti tri konstutivna naroda biti neodrživa i neupravljiva.

Špekulira se da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija taktizira, s krajnjim ciljem da dva HDZ-a istisne iz vlasti. Realno, je li to i moguće i do čega bi dovelo eventualno isključivanje legitimnih predstavnika Hrvata iz procesa konstituiranja vlast?

To nisu špekulacije, SDP je pokušao eliminirati predstavnike HDZ BiH iz vlasti, kao i 2000. godine. Zagovaranje programske koalicije SDP-a i Hrvatske stranke prava BiH je ismijavanje programskog načela kroz koji se prepoznaje nevjerodostojnost politike SDP-a. Praktično nemoguće je zanemariti volju 90 posto hrvatskog glasačkog tela, a da vlast na svim razinama funkcionira. Teoretski jeste moguće zlorabiti „nakaradni” Izborni zakon, ali bi u tom slučaju počelo odumiranje izvršne vlasti u BiH. Dušanka Stanišić (Politika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku