hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čavić : Dodik promoviše Aktuelna vlast u RS jedno priča a sasvim drugo radi

Dragan Čavić : Dodik promoviše Aktuelna vlast u RS jedno priča a sasvim drugo radi

10 Marta
16:03 2012

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić optužio je aktuelnu politiku vlasti u Republici Srpskoj (RS) da jedno pričaju, a drugo rade, i postavio pitanje ‘kako je sada moguće sve dogovoriti, a nije bilo moguće prije’ aludirajući na akcije SNSD-a i predsjednika RS Milorada Dodika .Čavić je podsjetio da su predstavnici vlasti RS-a navodili da neće odustati od četiri ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH, neće pristati na usvajanje zakona na državnom nivou zarad ulaska u EU, kao i odustati od imovine koja jedino može biti data na korištenje bh. institucijama, niti dati saglasnost da BiH uđe u NATO dok tim putem ne krene i  Srbija.Međutim, događa se, kaže Čavić, sve suprotno od tih proklamovanih politika kojim vlast svakodnevno "zasipa" građane RS-a."Milorad Dodik je mnogo toga rekao, pa nije uradio, a sve ono što nije rekao, uradio je. Postavlja se pitanje kako je sada moguće sve dogovoriti, a nije bilo moguće prije", rekao je Čavić i optužio vlast za "turbo srbovanje i da lažu građane i vode potpuno pogrešnu politiku".

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ocijenio da je jučerašnji sastanak predsjednika šest stranaka u BiH u "tijesnoj funkciji s pritiskom američke administracije da se prije samita NATO-a u Čikagu završi pitanje državne imovine i da BiH dobije MAP – Akcioni plan za članstvo u NATO-u"."Taj plan je zakočen samo iz jednog razloga, jer nije bilo dogovora o državnoj imovini kojom raspolažu Oružane snage BiH. Sada je taj paket završen i 60 dana u kojem se to treba riješiti ‘slučajno’ je u potpunoj korenspondenciji s terminom održavanja samita NATO-a u Čikagu“, kazao je predsjednik DP-a.Čavić je dodao da je SNSD već ovlastio zamjenicu ministra vanjskih poslova Anu Trišić-Babić da uime te stranke i srpske strane u institucijama BiH "blagonaklono podržava" integraciju BiH u NATO, što je u potpunoj suprotnosti, prije svega s politikom SDS-a.I njegova stranka smatra da ulazak BiH u NATO ne može biti podržan od Srba sve dok se Srbija jasno ne izjasni hoće li u NATO ili ne.

"Uporište u tome vidimo u Aneksu 1b Dejtonskog sporazuma, koji je pitanje odnosa snaga u regionu postavio kao regionalno, a ne domaće pitanje BiH. Ne može se dozvoliti debalans sa stanovišta sigurnosti RS-a u perspektivi, ukoliko zemlje u regionu nisu u istoj asocijaciji ili van nje", naveo je Čavić i dodao da ukoliko Srbija ne ide u NATO i predstavnici Srba u bh. institucijama treba da "jasno kažu da ih NATO ne interesuje te kada Srbija prihvati MAP i BiH to treba da prihvati".Čavić naglašava da je za DP prioritet evropska integracija BiH, a o kojoj je očito jučer na sastanku "šestorke", kako navodi, najmanje bilo govora, iako BiH mora riješiti pitanje presude "Sejdić-Finci" da bi dobila kandidatski status za EU.Komentirajući situaciju u RS-u, Čavić je naglasio i da je novi zakon o PIORS-a u suprotnosti s Ustavnom RS-a jer se ne može retroaktivno smanjiti penzija za oko 36.000 penzionera, bivših boraca, kojima je brisan garantovani osnov po osnovu učešća u ratu i time znatno umanjene penzije. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku