hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack, izvjestiteljica EP za BiH: Građani će platiti cijenu neodgovornosti političara

Doris Pack, izvjestiteljica EP za BiH: Građani će platiti cijenu neodgovornosti političara

02 Septembra
06:19 2011

Doris Pak (Pack), zastupnica u Evropskom parlamentu i izvjestiteljica te institucije za BiH, uputila je u intervjuu za "Dnevni avaz" oštre kritike bh. političarima zbog toga što još nisu formirali vlast na državnom nivou.Umjesto da rješavaju probleme koji tište većinu građana, oni se brinu samo o stranačkim interesima.

Kako gledate na činjenicu da BiH, 11 mjeseci nakon izbora, nema Vijeće ministara i da ćemo, prema svemu sudeći, obilježiti godišnjicu bez vlasti na državnom nivou?

– To je šteta. To je neodgovorno od političara koji su izabrani da vode zemlju, grade institucije, da rade za dobrobit građana, a oni rade na nacionalnoj ili stranačkoj bazi. Mislim da je dosta toga. Rješenje je jednostavno. Oni moraju naći način da formiraju državnu vladu i da krenu s poslovima. Potrebe građana su na čekanju, a to su nova radna mjesta, dobro obrazovanje, izgradnja infrastrukture, itd. plitičari moraju, između ostalog, riješiti problem povlačenja novca od IPA fondova, jer trebate dobru administraciju.

Iako su ostala još četiri mjeseca, može li se već sada konstatirati da je ova godina izgubljena za BiH, naročito kada je riječ o evropskim integracijama?

– Da, ona je izgubljena. Niste uradili ono što ste obećali da ćete uraditi, jer nemate funkcionalne institucije. Tako da ova godina, nažalost, jeste izgubljena. No, cijenu za to platit će građani, a ne političari. Posljedica toga je da će BiH zaostajati za ostalim zemljama u regiji, koje napreduju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zaobišla je BiH na nedavoj balkanskoj turneji. Šta to, prema Vašem mišeljnju, signalizira?

– Mislim da je to jasan signal i poziv političarima za buđenje. Zašto bi ona išla tamo kada nema ko da sluša, pa ona ne može ništa učiniti? To ne znači da Njemačka nije zainteresirana za BiH. Vrijeme je da se formira vlast i da vaši političari počnu raditi, jer mi ne želimo da BiH bude posljednja u regiji. No, ako to političari u Bosni žele… to je do njih!

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutolu (Davutoglu) nedavno je posjetio Sarajevo. Kako gledate na sve jači utjecaj Turske u regionu?

– Mislim da je normalno da je Turska zainteresirana za region. Turska ima veoma dobre odnose sa Srbijom, pa zašto ne bi imala i sa BiH. Bilo je i pogrešnih interpretacija njihovog angažmana. Turska je ekonomska sila. Mislim da nema ništa loše da je neka velika zemlja koja je izvan EU, ali iz regiona, zainteresirana za Bosnu i Hercegovinu. Smatram da to može biti samo dobro.

Pojavile su se i špekulacije o navodnom nadmetanju Njemačke i Turske za prevlast na Balkanu. Koliko su takve tvrdnje utemeljene?

– Tu nema nikakvog nadmetanja, to je zaista ludo. Mi radimo za bolju budućnost BiH, i ako su drugi od pomoći, mi ćemo to pozdraviti. To su samo glasine koje ne pomažu BiH.  

Ne poredite se s Belgijom

– Mislim da je šteta ovo što se dešava u BiH. Vi se ne možete porediti s Blegijom, jer je to drugačija država s drugačijim uređenjem. Oni imaju administraciju koja može raditi dugo vremena bez političke vlasti. Ali vi, u vašem sistemu, morate imati formirane sve institucije i one moraju funkcionirati. Mislim da je krajnje vrijeme da se  to desi – kaže Pak.  Goran Mrkić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku