hamburger-icon

Kliker.info

Dogovor na vidiku : Predsjedništvo BiH pozvalo lidere da pokažu ozbiljnost i odgovornost

Dogovor na vidiku : Predsjedništvo BiH pozvalo lidere da pokažu ozbiljnost i odgovornost

17 Jula
12:00 2011
Predsjedništvo BiH uputilo je pismo vođama političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH.U pismu je obrazložen način na koji će Predsjedništvo BiH postupiti prilikom odabira mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Još jednom je od političkih stranaka i njihovih vođa zatraženo da se rješavanju ovoga problema priđe s maksimalnom ozbiljnošću i što žurnije. U pismu je navedeno: "S obzirom da predloženi kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH dr. Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu većinu, koja bi ga potvrdila na toj dužnosti, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, svjesno svoje zakonske obaveze da, u skladu s člankom 11. stav 1. Zakona o Vijeću ministara u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reaguju i nađu rješenje za izbor novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o parlamentarnoj većini, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ostaje pri stavu da je rješenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine imaju podršku 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u koju su uključene entitetske većine.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od vođa političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da samostalno ili koaliranjem s drugim političkim strankama predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet. Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uslovi za formalnu kandidaturu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će prihvatiti takvu inicijativu političke stranke ili koalicije stranaka i imenovati novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te poslati Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. Vodeći računa o činjenici da postoji zakonski rok u kojemu treba biti dostavljeno ime novog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži da se poštuje ovaj rok.Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevaziđe politički zastoj u oformljenju izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za oformljenje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, navodi se  saopštenju za javnost.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku