hamburger-icon

Kliker.info

Dodikovo igranje vatrom : Vrijeme je da se mirno razdružimo!

Dodikovo igranje vatrom : Vrijeme je da se mirno razdružimo!

22 Marta
20:58 2010

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se BiH održava samo zato što stranci pokušavaju da zadrže privid njenog funkcionisanja i da je vrijeme za diskusiju o mirnom razdruživanju. "Mnogo je primjera koji ukazuju da BiH nije održiva zemlja i da se treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora obezbijediti mir i stabilnost, a u okviru toga možemo da razgovaramo i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora da bude samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća", rekao je Dodik u Banjaluci. On je kritikovao predstavnike međunarodne zajednice da vrlo brzo i efikasno djeluju na svaki potez iz RS za koji smatraju da ugrožava institucije BiH, ali da ćute i ne reaguju na opstrukcije Bošnjaka koji pored RAK-a ugrožavaju i funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje. "Ne prizivam ja strance da mi rješavaju probleme, najvećim uspjehom ove politike i smatram prekid te ambasadokratije u BiH, ali ukazujem da oni vidljivo ne reaguju kada su zastoji na drugoj strani", dodao je Dodik. "Poštujemo Dejtonski sporazum, a diskutujemo o svemu, kao što diskutujemo o Butmiru i onom neprihvatljivom paketu ustavnih promjena. Mislimo da je isto tako vrijeme za diskusiju o tome na koji način pokušati ovo mirno razdružiti", zaključio je Dodik.

Neka se Pak "skine sa nas"    Dodik je rekao da za RS nisu prihvatljivi stavovi izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak da treba ući u sveobuhvatne promjene u BiH, da treba mijenjati Predsjedništvo BiH i način njegovog rada, da treba izabrati jednog predsjednika, navodeći da je to s jasnim ciljem da se degradira prisustvo RS u Predsjedništvu. "Koliko ja znam ona nije zadužena za Balkan i da se bavi BiH i u tom pogledu. Hvala što nam je pravila probleme, a krajnje je vrijeme da se skine sa nas”, rekao je Dodik.U izvještaju Pakove navodi se da bi Evropski parlament trebalo da izrazi duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH. U izvještaju se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcionisanje državnih struktura" i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Pakova je pozvala šefa spoljne politike EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea da u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH, piše "EU observer".

OHR: Namjera Dodikovih izjava je da ugrozi mir i stabilnost                     Izjave premijera Dodika predstavljaju očigledan pokušaj da se u predizbornom periodu postignu jeftini politički poeni. Umjesto traženja rješenja za stvarne brige građana, kao što su otvaranje radnih mjesta i privlačenje stranih ulaganja, namjera Dodikovih izjava je da se ugrozi onaj isti mir i stabilnost koje on tvrdi da želi održati, saopćeno je iz OHR-a i EUSR-a povodom današnjih komentara Milorada Dodika.Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine su garantirani međunarodnim pravom, uključujući i Dejtonski mirovni sporazum. Republika Srpska i Federacija BiH su sastavni dijelovi Bosne i Hercegovine i njihova legitimnost proizlazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, podsjećaju iz OHR-a i EUSR-a.Ponavljanim osporavanjem postojanja Bosne i Hercegovine, premijer Dodik šteti Republici Srpskoj, čije interese pretendira da predstavlja: svako ko osporava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine osporava i postojanje njenih sastavnih dijelova, uključujući Republiku Srpsku, zaključak je OHR/EUSR-a.  (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku