hamburger-icon

Kliker.info

Dodikove nove inicijative : Skretanje pažnje sa loše ekonomske situacije u RS

Dodikove nove inicijative : Skretanje pažnje sa loše ekonomske situacije u RS

08 Avgusta
05:23 2011
Najava predsjednika RS Milorada Dodika o otvaranju predstavništva manjeg bh. entiteta u Sarajevu, jer u glavnom gradu BiH i OHR-u sjede, kako je on ustvrdio, glavni prekršioci Dejtonskog mirovnog sporazuma, u političkim, pa i intelektualnim krugovima u FBiH, očekivano, dočekane su na nož.

Znak slabosti                            S druge strane, opozicija u RS u svemu vidi još jedan Dodikov pokušaj da pobjegne od teškog stanja u tom dijelu zemlje. Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, najnovije Dodikove istupe ocijenio je nastavkom dosljedne politike ugrožavanja BiH. – On pokušava oslabiti važnost državnih institucija, ali mi se nemamo razloga na bilo koji način plašiti takvih istupa. Otvaranje predstavništva RS u Sarajevu je tek nova politička igra. Ona predstavlja grubo kršenje Dejtona i vrlo bezobraznu provokaciju prema domaćoj i međunarodnoj politici. Dodik, dakle, polako gubi osnovne političke i ekonomske orijentire, što je glavni znak slabosti koje posljednjih mjeseci pokazuje.

 S druge strane, na unutrašnjem planu on pokušava veliki socijalni problem staviti u drugi plan – uvjeren je Hadžić, dodajući da će probosanske snage znati odgovoriti na ovakvu "političku doktrinu".  Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne zna šta je osnova Dodikove ideje s pričom o "predstavništvu RS", ali pretpostavlja da povod može biti želja da se ponovo izazovu sukobi. – Mislim da je to vješto skretanje pažnje s teške ekonomske situacije u RS. Vjerujem da će reakcije na ove ideje iz Sarajeva samo njemu dati na značaju. Kao što se govorilo o referendumu u RS i masi drugih stvari, pa od tog nije bilo ništa. Ni od ovog neće biti ništa – konstatira Ivanić.
 
Ostvarenje ciljeva                 Predsjednik FBiH Živko Budimir uvjeren je da Dodik u periodu pred formiranje Vijeća ministara BiH stvara atmosferu kako bi mogli proći stavovi RS. Budimir smatra da je Dodikova namjera da podigne tenzije i da u tim okolnostima lakše ostvari svoje ciljeve. Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, u kojem bi, navodno, trebalo profunkcionirati predstavništvo RS, primjećuje da je Dodik "van prostora i vremena".   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku