hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni list tvrdi : Politička karijera Milorada Dodika visi o koncu?

Dnevni list tvrdi : Politička karijera Milorada Dodika visi o koncu?

18 Juna
20:11 2011

Politička karijera Milorada Dodika, navodno, visi o koncu ili krivom potezu više. Kap koja bi mogla preliti bokal strpljenja je i sve izvjesnija blokada državne vlasti, piše Dnevni list. Scenarij micanja Dodika s političke scene putem pritiska, Savez nezavisnih socijaldemokrata je ocijenio i kao neviđeni, nasilnički, licemjerni i nedemokratski potez međunarodne zajednice. "Oni koji budu aplaudirali takvim odlukama, koje su moguće – jer pričamo o svjetskim moćnicima, a to automatski znači da je ovo privatni posjed nekoga od tih moćnika na kome je dalje sve moguće – nemaju više nema pravo ovdje govoriti o demokratskom durštvu", tvrdi predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Drago Kalabić.
 
Iz Stranke demokratske akcije se, ipak, nadaju da je najava kraja Milorada Dodika samo spekulacija, te da će on okrenuti izgradnji bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini. "Nadam se da će nam Milorad Dodik pomoći da ovu zemlju izvučemo iz zastoja i krize", kaže član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. A upravo zato što BiH stoji u mjestu na putu ka Evropskoj uniji, svaku vrstu scenarija u kojem će biti sankcioniran svaki destabilizirajući faktor, Socijaldemokratska partija BiH priželjkuje i pozdravlja. "Ukoliko postoje takvi ili slični scenariji za bilo koga ko pravi destrukciju u BiH unutar stuktura koje moraju biti ojačane kako bi ova zemlja postigla svoj evropski put, onda mi pozdravljamo takvu aktivnost", kaže potpredsjedik SDP-a BiH Damir Hadžić.

Hrvatska stranka prava BiH smatra da na evropskom putu Bosne i Hercegovine stoji, kao remetilački faktor, upravo Dodik. "Pristalica sam toga da međunarodna zajednica poduzme ozbiljnije korake, pa čak i sklanjanja s poltičke scene svih poltičara koji opstuiraju procese, pa makar to bio i Dodik, i ne samo u BiH nego i regiji", kaže predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.O mogućm kraju Dodikove političke karijere govorilo se i unutar PIK-a, a zanimljivo je, kako prenosi Dnevni list, da Rusija nije bila protiv. Podsjećamo, još u martu, visoka prestavnica Evropske unije Ketrin Ešton potpisala je odluku kojom EU dobija prava da sankcionira one čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i  ustavni poredak BiH ili ugrožavaju Dejtonski sporazum. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku