hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni list : Nakon punih petnaest godina Hrvati gube Mostar

Dnevni list : Nakon punih petnaest godina Hrvati gube Mostar

07 Oktobra
13:16 2008

ImageRezultati izbora u Mostaru donijeli su velika iznenađenja koja bi mogla značiti i to da Hrvati nakon petnaest godina izgube vlast u kako to hrvatski čelnici vole reći “najvećem hrvatskom gradu”. Prema nepotvrđenim rezultatima iz Izbornog povjerenstva Mostara, SDA će u budućem Gradskom vijeću imati 12 mandata, Narodna stranka Radom za boljitak osam mandata, HDZ BiH šest, HDZ 1990. tri mandata, SDP tri mandata, SBiH dva mandata i HSP (Đapić – dr. Jurišić) jedan mandat. Novu vlast u Mostaru tako bi mogli činiti SDA, HDZ BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, koja je najveće iznenađenje ovih lokalnih izbora u Mostaru i koja je pomrsila računice skoro svim strankama.
Lijanovići su u gradu na Neretvi napravili nevjerojatan rezultat i druga su stranka u gradu po broju glasova, odmah iza SDA, dok se HDZ BiH našao tek na trećem mjestu i tako izgubio dominaciju. Ono što je evidentno jest da su se hrvatski glasovi u Mostaru u potpunosti rasuli, te bi se tako, uzme li se u obzir specifičnost mostarskog Statuta, vrlo lako moglo dogoditi da Hrvati izgube mjesto gradonačelnika. U SDA već slave pobjedu u Mostaru i poručuju da mjesto prvog čovjeka Grada pripada njima. Potpuno je jasno i to da će vlast biti teško formirati i da su moguće razne kombinacije.
HDZ izgubio najviše 
U Mostaru je najviše izgubio HDZ BiH, jer su njihovi mandati u Vijeću sad prepolovljeni. Njihovo izborno slavlje jučer su pomutili rezultati u Mostaru. Nisu progovorili o “porazu”, ali razočarenje nisu mogli sakriti. Očekivali su mnogo više, imali su jake kandidate, jaku kampanju. Lijanovići su im pomrsili račune. Predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH ističe da je njihova stranka dobila najviše glasova u hrvatskim područjima, no da to zbog specifičnih izbornih pravila ne znači ništa. “Što se tiče hrvatskog biračkog tijela, mi smo čak bolji nego na prošlim izborima, ali to u konačnici neće značiti ništa zbog specifičnosti Statuta u Mostaru”, kaže Denis Lasić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. Dodaje da je gotovo nevjerojatno da NSRZB dobije toliko glasova uzme li se u obzir da nitko u gradu i ne zna tko su kandidati te stranke, jer nisu imali ni predizborni skup ni plakate, kao ni kandidata za gradonačelnika. “Oni su iskoristili socijalnu sliku stanovništva i napravili što su napravili”, dodao je Lasić.
Loši rezultati 
Loše rezultate napravio je i HDZ 1990. Uzme li se u obzir koliku su podršku imali na prošlim općim izborima u Mostaru, njihovi glasovi su prepolovljeni. Katastrofu je doživjela i Stranka za BiH. Prvi čovjek mostarskog SBiH-a bio je zatečen izbornim rezultatima. Nije znao što je razlog lošeg rezultata, ali smatra da su Lijanovići uzeli dio njihovih glasača. Ništa bolje nije prošao ni HSP (Đapić – dr. Jurišić), no oni su bar zadržali dosadašnji rezultat i osvojili jedno vijećničko mjesto. SDP se, kad je u pitanju broj glasova, zadržao skoro na dosadašnjoj razini, ali su im zbog izbornih pravila izmakla dva mandata.
Gradonačelnik iz SDA 
Jedino je briljirao SDA koji je uzeo skoro maksimalan broj mandata u područjima s bošnjačkom većinom, ali i jedan mandat u gradskom području Jug, odakle ranije nisu imali vijećnika. Nositelj mostarske liste SDA Suad Hasandedić kaže da oni slave pobjedu u Mostaru. “Vlast će se vjerojatno morati formirati u troje. Budući da smo najjača stranka u Gradskom vijeću, inzistirat ćemo na mjestu gradonačelnika. Ukoliko to drugi neće, onda će morati gledati s kim će praviti koalicije”, kaže Hasandedić. Dodaje da je on kandidat za gradonačelnika, ali ukoliko netko drugi iz SDA bude prihvatljiviji koalicijskim partnerima, on neće imati ništa protiv. 

Spremni i u oporbu 
Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik NSRZB-a, naglašava da su oni najveći pobjednici ovih izbora, jer su imali najveći rast u odnosu na prošle izbore. “Dobili smo mandate u cijeloj BiH. Velika podrška u Hercegovini je iznenadila i nas, a posebno u Mostaru”, kaže Ivanković Lijanović. Kad je u pitanju Mostar, dodaje da su jako zainteresirani da ponude kandidata za gradonačelnika. “No, mi ne robujemo od fotelja. Mi smo spremni biti i oporba i časno obaviti svoj posao, jer je u interesu građana da budemo za vratom vlasti kako bi ona što kvalitetnije radila”, kaže Lijanović, napominjući da neće po svaku cijenu inzistirati na mjestu gradonačelnika Mostara.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku