hamburger-icon

Kliker.info

Dnevni avaz : Šta se krije iza Silajdžićeve najave o napuštanju politike?

Dnevni avaz : Šta se krije iza Silajdžićeve najave o napuštanju politike?

03 Aprila
16:49 2011

Nakon što su građani na prošlogodišnjim općim izborima brutalno kaznili njegovu stranku, bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u maniru uvrijeđenog pjesnika odlučio se za gest po kojem je već odavno poznat u našoj javnosti – najavio je da još jednom "zauvijek odlazi iz politike" i da se na Konvenciji Stranke za BiH krajem aprila sigurno neće kandidirati ni na jednu funkciju.

Odlazak osnivača         

Koji je to put da "zauvijek" odlazi, vjerovatno ne znaju ni Silajdžićevi najbliži saradnici. Javnost, naime, time zabavlja već duže od decenije. Nakon bezbroj političkih prijetnji i ucjena upućenih rahmetli Aliji Izetbegoviću i SDA, Silajdžić je još ujesen 1999. godine obećao javnosti da će se "za sva vremena povući iz politike". Prijetnju je, istina, i realizirao, ali tek u septembru 2001. Tada je "osnivač" ukinuo funkciju predsjednika Stranke za BiH, a novim statutom vodstvo je povjereno višečlanom Predsjedništvu te partije. Djelovao je iz sjene dok je njegova stranka uživala u blagodatima Alijanse za promjene BiH, pod vodstvom SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Vratio se 2002. i kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Tijesno je izgubio od tadašnjeg novoimenovanog predsjednika SDA Sulejmana Tihića i, uvrijeđen, otišao u Tursku. Legenda kaže da nakon toga skoro godinu nije ni sa kim razgovarao! Naravno, njegova partija zadržala je pozicije u vlasti i nakon tih izbora i pripremala teren za "povratak doktora". Na Bosforu je ostao sve do početka 2005., kada se nakon "brojnih molbi građana", organizacija njegove stranke, udruženja… opet mesijanski vratio kao "spasilac svih Bošnjaka".

Prljavi poslovi

Čak i nakon izborne pobjede 2006. mnogo puta je iznova prijetio da ga "neki žele trajno otjerati iz politike" i da će možda otići. Konačno, na posljednjim izborima otjerao ga je narod, čija je očekivanja brutalno iznevjerio. Danas politiku napušta kao šef neformalne skupine koja je od 2006. godine, pod krinkom borbe za 100 posto BiH, odrađivala brojne prljave poslove u energetskom sektoru i vojnoj industriji. Zanimljivo je da je Silajdžić i ovog puta ostavio sebi prostora, pa je, opraštajući se, ponovo kazao da je "spreman dati svoj doprinos radu stranke ako to bude potrebno". Nagovijestio je tako da nije isključeno da će se prije ili kasnije ponovo vratiti, ako još bude onih koji će ga kao i 2005. moliti da "spasi svoj narod" te napuni svoje i džepove svojih stranačkih i poslovnih pajdaša.

Bol izbornog kraha

Očito, Silajdžić ni ovog puta ne može podnijeti uvjerljivi izborni poraz od Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Nema sumnje da će se i nakon novog debakla povući u zavjetrinu. No, nije poznato da li ponovo u Tursku, na Kubu ili, pak, Kosovo, gdje je njegov "energetski partner" Bedžet Pacoli danas vodeća politička faca.

Silajdžićevi kafanski pregovori

U tekstu na internet-portalu Žurnal.info urednik magazina "60 minuta" Bakir Hadžiomerović piše kako je iznenadno ponovno pojavljivanje Harisa Silajdžića u javnosti povezano s javnom ponudom lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se vlast na državnom nivou formira bez platformaša. Silajdžić i Čović za takav scenarij već imaju podršku Milorada Dodika i njegovih osam poslanika u Predstavničkom domu BiH.- Doznao sam da ovih dana osnivač Halilovićeve (Safet, potpredsjednik SBiH) stranke vodi intenzivne kafanske razgovore tokom kojih objašnjava "koliko je zapravo važno da država ima vlast i da Stranka za BiH ne može protiv države". Sadržaje tih neformalnih razgovora uz čaj i kafu Silajdžić je nedavno prezentirao i u stranačkim prostorijama pred svojim najodanijim saradnicima i na taj način im jasno stavio do znanja kako treba da se ubuduće ponašaju i javno istupaju.

Navodno je za "iznalaženje zakonskog utemeljenja" odluke da stranka koju su građani prije šest mjeseci kaznili za sve postignute promašaje, izgovorene ublehe i kriminal zadužen nekadašnji Silajdžićev savjetnik u Predsjedništvu BiH Damir Arnaut, koji je samo za tu priliku privremeno napustio australijsku ambasadorsku rezidenciju i doputovao u Sarajevo. Stoga u narednim danima treba očekivati da Stranka za BiH i njen osnivač organiziraju vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će "biti iskazana duboka zabrinutost za sudbinu BiH", nakon čega će Silajdžić javno pristati na Čović-Dodikovu ponudu – piše Hadžiomerović. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku