hamburger-icon

Kliker.info

Disciplinska komisija odlučila : Zbog veza s kriminalcima suspendovan Milorad Barašin!

Disciplinska komisija odlučila : Zbog veza s kriminalcima suspendovan Milorad Barašin!

01 Jula
13:45 2011

Prvostepena Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) suspendirala je glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina. On je udaljen od vršenja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.U saopćenju VSTV-a ne navodi se zašto je Milorad Barašin suspendiran sa dužnosti glavnog bh. tužitelja, ali je ranije objavljeno da se disciplinski postupak protiv Barašina vodi zbog njegovih susreta sa osobama koje se dovode u vezu sa krijumčarenjem oružja. To je uoči suspenzije potvrdio i glavni disciplinski tužitelj Arben Murtezić.

 "Možemo reći da se najvećim dijelom tužba i odnosi na te stvari", rekao je Murtezić za BHT.Radi se o Slobodanu Tešiću i Draganu Kapetini, osobama koje su navodno na crnoj UN-ovoj listi zbog šverca oružjem. Postupak je pokrenut na osnovu dokaza iznesenih u programu Federalne televizije koja je objavila snimke susreta Barašina sa Kapetinom i Tešićem, ali i izvještaja Obavještajno-sigurnosne agencije o aferi krijumčarenja oružja iz BiH u zemlje pod embargom Ujedinjenih naroda.

Barašin će podnijeti žalbu                 Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine za sada nema komentara, ali je za Deutsche Welle potvrđeno da će u zakonskom roku biti podnesena žalba na odluku Disciplinske komisije. Protiv odluke Prvostepene displinske komisije VSTV-a Barašin se može žaliti Drugostepenoj disciplinskoj komisiji u roku od tri dana od prijema odluke, pri čemu žalba ne odlaže izvršenje odluke Prvostepene komisije VSTV-a.Prema nepotvrđenim informacijama koje su prenijeli bh. mediji, visoki predstavnik Valentin Inzko je tražio od Milorada Barašina da podnese ostavku. Inzko je, navodno, pozvao na razgovor i predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića i disciplinskog tužitelja Arbena Murtezića. Iz OHR-a je saopćeno da se Inzko susreo sa Barašinom, ali nepotvrđene medijske natpise o navodnim pritiscima na Barašina i Novkovića nisu komentirali. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku