hamburger-icon

Kliker.info

Dino Merlin uoči koncerata u Beogradu: Ne želim zaboraviti prošlost, ali želim i moram ići dalje

Dino Merlin uoči koncerata u Beogradu: Ne želim zaboraviti prošlost, ali želim i moram ići dalje

28 Oktobra
03:59 2011

Ne pamti se da je neki muzički događaj izazvao toliki interes kao što je slučaj sa predstojećim koncertima Dine Merlina u beogradskoj Areni! S ovom konstatacijom slažu se i oni koji baš ne vole našu najveću zvijezdu – jer statistika je neumoljiva.Merlin je odlučio da nakon više od 20 godina ode u Beograd – i za prvi koncert 25. novembra ulaznice su planule u rekordnom roku.

Druga Arena (26. novembra) rasporodata je još brže, a u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Merlin je otkrio da će održati i treći koncert.Paralelno s neviđenom koncertnom groznicom koja trese Beograda, iz istočnog komšiluka mogu se čuti i poruke nekolicine pjevača, kao i nacionalističkih grupa, da Dino Merlin nije dobrodošao u Srbiju.

Šta je presudilo

U veoma otvorenom intervjuu Merlin nam je odgovorio na sva otvorena pitanja u vezi s beogradskim koncertima i pri tome, rekli bismo, ne podilazeći nikome, iznio i svoje duboke emocije.

Jeste li očekivali ovoliko veliki interes za svoje koncerte u Beogradu?

– Moram priznati da sam se nadao velikom interesu, možda ne interesu ovih razmjera, ali nisam iznenađen, jer su pozivi iz Beograda neprestano stizali posljednjih petnaest godina. Istina je da je bilo različitih ponuda, ali je interes za moje koncerte u Beogradu uvijek bio stalan.

Sigurno Vam imponira to što ste potukli rekorde prodaje ulaznica za Arenu? Hoće li biti trećeg pa možda čak i četvrtog koncerta?

– Sasvim je izvjesno da će biti potrebno raditi i treći koncert, jer su dvije Arene rasprodate bez ijednog zalijepljenog plakata, a potražnja za ulaznicama i dalje traje. Neću moći izbjeći treći koncert, jer bih razočarao previše onih koji žele slušati moje pjesme. Što se tiče četvrtog, ne treba pretjerivati. Treba znati kada stati.

Šta je bilo prijelomno da odlučite da nakon više od 20 godina nastupite u glavnom gradu Srbije? Je li riječ samo o novcu?

– Meni novac nije presudan. Svih ovih godina taj je novac bio nadomak ruke, ali ja nikada nisam želio pružiti ruku da taj novac uzmem. Rekao bih da je ipak vrijeme bilo presudno. Prošlo je petnaest godina, a kako razlozi zbog kojih do sada nisam nastupao u Srbiji, nisu u potpunosti nestali, smatrao sam da treba početi razmišljati drugačije i prići stvarima na drugačiji način. Nastranu sve, ali velika je stvar ne samo za mene nego i za našu zemlju da neko iz BiH obara rekorde jedne od najvećih dvorana u Evropi, u kojoj nastupa svjetska elita.

Kako doživljavate poruke nekolicine pjevača iz Srbije, kao i nacionalističkih grupa, da niste dobrodošli u Beograd?

– S obzirom na to da je već prodato skoro 40.000 ulaznica, a potražnja se ne smanjuje, izgleda da je mnogo više onih koji mi žele dobrodošlicu u Beograd. Možda je i dobra ova vrsta polarizacije, jer će na jedan poseban način ujediniti sve one koji vole moju muziku. A što se tiče poruka nekih estradnih izvođača, to ne uzimam zaozbiljno. Znate kako kažu, važnije je ko kaže nego šta kaže.

Ono što Vam zamjeraju jesu Vaše patriotske pjesme te bliskost s Alijom Izetbegovićem. Vaš komentar?

– Istina je da je tanka linija između patriotizma i nacionalizma, ali ja je nikada nisam prešao. I čudim se kako nekome zamjeraju patriotizam, naročito ako nije na tuđu štetu. Ja sam u najgorem mraku, u opsadi grada, opsadi skoro srednjovjekovnog tipa, smogao snagu da pjevam: "Ako se zlo dogodi, ako me noćas pogodi, ja neću od smrti umrijeti, ja ću umrijeti od ljubavi." Ja sam pjevao svojim sugrađanima i svim patriotima u ovoj zemlji koji su branili svoje kućne pragove, svoje avlije i svoje porodice, jer sam osjećao da tako trebam. Svojim pjesmama nikoga nisam pozivao da ide u tuđu zemlju, da napada drugog i drugačijeg na njegovom kućnom pragu. Ponosim se time i ponovo bih to učinio.

Stvar izbora

Jeste li pratili komentare u BiH nakon što ste objavili da ćete pjevati u Beogradu? I kod kuće Vam neki zamjeraju tu odluku. Vaš komentar?
 
– Teško je svima ugoditi, a nekada još teže objasniti prave razloge. Ne želim se pravdati niti to namjeravam činiti, ali želim da me kod kuće razumiju. Znamo da je politička situacija u Srbiji složena, ali prošlo je vrijeme Miloševića, prošlo je vrijeme kada je Srbija skrivala ratne zločince. Došli su novi ljudi, došle su nove generacije, otvorene i spremne za dijalog, a ne za mržnju. Ja sam čovjek u zrelim godinama, s bogatim iskustvom, i želim pokazati da su mržnja i ljubav stvar izbora. Za ljubav je možda još rano, ali zar nije grijeh provesti život u vakuumu mržnje? Iako ne želim zaboraviti bilo koju lekciju iz prošlosti, želim i moram ići dalje. Svi moramo ići dalje. Želim biti primjer da nakon svega trebamo, htjeli ili ne, živjeti jedni sa drugima, a ne jedni pored i protiv drugih, jer je takav život nepodnošljiv i, iako se mnogi tome još čude, mi smo poput spojenih posuda – utječemo jedni na druge i zavisimo jedni od drugih.

Kako očekujete da će se beogradski koncerti odraziti na Vašu daljnju karijeru?

– Nadam se da će to biti još jedna uspješna epizoda u mojoj karijeri i siguran sam da će beogradski koncerti, ne samo mojoj publici nego i meni, biti veoma posebni.

Poznavajući Vas, očekujemo da ćete na beogradskom spektaklu prirediti nešto što do sada niste. Možete li nam otkriti barem djelić toga?

– Pa, beogradski koncerti su po mnogočemu izazov, ali bih detalje u vezi s tim sačuvao za beogradsku publiku, da im ne kvarimo iznenađenje.

Gdje god da budem, navijat ću za BiH

Hoćete li 11. novembra biti na tribinama Bilinog polja i bodriti naše reprezentativce u duelu protiv Portugala? Koliko je to važno za našu državu?

– Gdje god da budem, navijat ću za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je naša fudbalska reprezentacija sjajan primjer kako zajedno možemo postići mnogo. Velika srca ujedinjena mogu napraviti čuda. Šta god da bude u baražu, ova reprezentacija će biti zapamćena kao izuzetna.

Licencu ćemo vratiti kući

Vaše imenovanje za predsjednika Skupštine AMUS-a autorima i izvođačima je garancija da će priča o autorskim pravima u BiH napokon krenuti sa mrtve tačke. Je li to prevelika odgovornost za Vas?

– To jeste odgovornost i obaveza i čast i učinit ću sve da stvari profunkcioniraju. Uvjeren sam da ćemo od Regulatorne komisije dobiti licencu i da će licenca biti vraćena kući, onome kome pripada, a to je AMUS.

"Sloboda" me okupira

Koja knjiga ili možda CD okupira Vašu pažnju ovih dana?

– "Sloboda" Džonatana Franzena (Jonathan). Larisa Sarajlić -Ramović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku