hamburger-icon

Kliker.info

Devedesetka puca : Ljubić ostao čvrsto uz Čovića, Posavina otkazala poslušnost

Devedesetka puca : Ljubić ostao čvrsto uz Čovića, Posavina otkazala poslušnost

23 Decembra
21:31 2010

 Na Središnjem odboru  HDZ-a 1990 u Vitezu čuli su se disonantni tonovi o formiranju vlasti, naročito na razini kantona. Članovi iz Posavine tražili su da ih se ne ograničava s kim će formirati vlast. Dobili su zeleno svjetlo, te ta stranka može formirati vlast sa HSS-NHI-jem, Posavskom strankom i HSP-om, SDP-om, SDA i Strankom za BiH. Dužnosnici dva HDZ, koji su se susreli nakon Središnjeg odbor HDZ-a 1990, tvrde da je praktično potvrđen njihov sporazum. Međutim, pojedini članovi smatraju da su zaključci Središnjice ranije dogovoreni, te da je 80 posto članstva bilo protiv.Sjednici najvišeg rukovodstva dviju političkih stranaka, te njihovom razgovoru sa predstavnicima kantonalnih odbora, prethodio je Središnji odbor HDZ-a 1990. Iako su pojedini članovi iz Posavine isticali činjenicu da ih, i nakon potpisanog sporazuma, rukovodstvo HDZ-a BiH omalovažava, jednoglasno je zaključeno da u daljnje pregovore oba HDZ-a idu zajedno – ali, čini se, samo na papiru.

Kako saznaje Federalna TV, članovi iz Posavine tražili su da se u formiranje vlasti na nivou kantona idu bez ograničenje vrha stranke. Navodno su dobili odriješene ruke, da formiranje vlasti nastave u bloku s HSS-NHI-jem, Posavskom strankom i HSP-om, koji vlast planiraju formirati s SDP-om, SDA i Strankom za BiH. U tom slučaju, zaobišao bi se HDZ-a BiH. Ljubić, navodno, nije imao nema ništa protiv. Međutim, nakon sjednice Središnjice govori o jedinstvu stranke. HDZ 1990 je otvoren za sve inicijative i razgovore oko implementacije izbornih rezultata sa svima koji uvažavaju većinski hrvatski  izborni legitimitet, kaže on.

Ljubić je izrazio uvjerenje o povratku HSP-a BiH u okrilje onih koji, kako tvrdi, imaju povjerenje hrvatskog naroda. Ja se još uvijek nadam da će HSP BiH ostati dijelom hrvatske koalicije i da će u okviru hrvatskog bloka stupiti u razgovore o uspostavi vlasti.Tokom sastanka razgovaralo se o načinu primjene sporazuma, te prevazilaženje problema, poput imenovanja Vilima Primorca.Mi smo još jednom potvrdili da više nema nikakva mogućnost, za bilo kakvo kadrovsko ili drugo promišljanje, koja može osporiti ovo strateško razmišljanje, kako smo ga nazvali kroz našu jučerašnju raspravu, posljednju crtu obrane i hrvatstva i BiH, kaže Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH.Uz potvrđivanje zajedničkog nastupa u formiranju vlasti na svim nivoima, posebno je istaknuto da Platforma SDP-a BiH može biti samo osnov za pregovore. Spiskovi želja bit će razmotreni početkom sljedeće sedmice, za kada su najavljeni novi pregovori između ove dvije i stranaka potpisnica Platforme. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku