hamburger-icon

Kliker.info

Detroit : GM planira otpuštanja i ukida Pontiac da se spasi od bankrota

Detroit : GM planira otpuštanja i ukida Pontiac da se spasi od bankrota

27 Aprila
21:56 2009

Tvrtka General Motors objavila je danas da do 2011. godine namjerava otpustiti 23.000 radnika, prestati proizvoditi automobile marke Pontiac, te za 40 posto smanjiti broj svojih preprodavača, a sve kako bi se spasila od bankrota. Zbog ovakvog će poteza Ministarstvo financija, odnosno porezni obveznici, dobiti znatan udio u tvrtki, a ministarstvo će prihvaćati dionice GM-a, umjesto novca, za otplatu duga od 10 milijardi, koliko je vlada posudila GM-u.

 Znatan će udio dobiti i sindikat Ujedinjenih radnika u autoindustriji, pa će tako ministarstvo i sindikati zajedno imati 89 posto tvrtke. GM je također najavio da će svojim obvezničarima ponuditi da zamijene 24 milijarde dolara, od ukupno 27 milijarde neosiguranog duga za dionice. Tvrtka nudi 225 udjela u svojim dionicama za svakih 1.000 dolara koje duguje obvezničarima.

Ipak, Fritz Henderson, izvršni direktor GM-a, na konferenciji za novinare istaknuo je da je bankrot vrlo izvjestan, čak i ako obvezničari pristanu na zamjenu. – Nije nemoguće, ali je to jedan vrlo težak zadatak – rekao je Henderson komentirajući mogućnost da tvrtka "nagovori" obvezničare da prihvate dionice tvrtke. – Zato mislim da je bankrot i dalje moguć. Ovo su posljednji pokušaji tvrtke GM da sreže troškove i pokrije gubitke koji ju prate još od 2005. godine. No, novi planovi idu dalje nego što je to predstavljeno predsjedniku  Baracku Obami kojem su u februaru iznijeli  plan spašavanja tvrtke. (Kliker.info-Večernji list) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku