hamburger-icon

Kliker.info

Denis Bećirović pisao Dačiću : “Na pokretanju revizije tužbe najviše su radili zvaničnici Srbije”

Denis Bećirović pisao Dačiću : “Na pokretanju revizije tužbe najviše su radili zvaničnici Srbije”

Februar 17
15:37 2017

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo Ivici Dačiću, ministru vanjskih poslova Republike Srbije, povodom njegovih učestalih prijetnji državi BiH u vezi s njenim neotuđivim pravom da pokrene postupak revizije presude u najvišem sudu UN-a – Internacionalnom sudu pravde u Haagu, u kome ga upozorava da je vrijeme da prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine.

– Portparoli politike i režima Slobodana Miloševića su posljednji na planeti koji mogu i imaju pravo bilo šta prigovarati državi Bosni i Hercegovini. Još niste utvrdili punu istinu i odgovornost o zločinačkoj jedinici MUP-a Srbije „škorpionima“ koja je brutalno ubijala i snimala ubistva na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Niste utvrdili ni odgovornost drugih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu BiH. Niste izvukli ni pouku iz činjenice da ste presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označeni kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Zato, Vas želim pitati, gospodine Dačiću, otkud Vam bilo kakvo pravo da se s takvim teškim hipotekama petljate u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine – navodi u pismu Bećirović.

U nastavku dodaje da je vrijeme da pusti na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestane s već viđenom i pogubnom velikosrpskom politikom. Poziva ga da prestane s takvom destruktivnom politikom i zbog građana Srbije kojima, kao i građanima drugih država, trebaju decenije mira nakon što ih je režim Slobodana Miloševića poveo u barbarske i osvajačke ratove protiv njihovih susjeda i komšija.

U svom pismu Bećirović ukazuje na činjenicu da su “na pokretanju postupka revizije presude Internacionalnog suda pravde u Hagu najviše radili zvaničnici Srbije”.

– Nabrojat ću Vam, pored ostalih, 14 razloga koje ste vi, zvaničnici Srbije, dali za reviziju presude:  Niste poštovali cjelinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kontinuirano ste potkopavali državne organe i institucije BiH, drsko ste negirali presudu Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine, nastavili ste politiku poricanja i negiranja planetarno dokazanog genocida, odbili ste u Skupštini Srbije da deklaracijom priznate počinjeni genocid, legalizirali ste zločinački četnički pokret koji je počinio zločine i genocid, javno ste osporavali i negirali konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

Otvoreno ste podržavali i ohrabrivali antibosanskohercegovačke i ratnohuškačke izjave i postupke pojedinih političara u bosanskohercegovačkom entitetu RS, niste poštovali načelo suverene jednakosti država članica Ujedinjenih nacija. U Skupštini Srbije usvojili ste „Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu“, u kojoj ste zacrtali da se,  kao u najgorim vremenima Slobodana Miloševića, ponovo neovlašteno miješate u unutrašnje odnose suverene države BiH, antidejtonski ste u zvaničnim aktima Skupštine Srbije negirali konačnu arbitražnu presudu u vezi sa statusom Brčko Distrikta BiH, kao najveći vanjskopolitički uspjeh Srbije u 2015. godini proglasili ste zaustavljanje usvajanja Rezolucije o genocidu u Vijeću sigurnosti UN-a čime ste još jednom pokazali da ne poštujete žrtve genocida, i dalje krijete istinu o tome šta je 14. jula 1995. godine Ratko Mladić radio u Beogradu, koga je i o čemu izvještavao i kakve je instrukcije iz Beograda dobivao,  i dalje krijete arhive i zapisnike Vrhovnog savjeta odbrane Savezne republike Jugoslavije. Također, po naređenju učesnika tih sjednica, sa 17 sjednica nije bilo stenografskih zapisa, od kojih je devet održano, prije i poslije  genocida u Srebrenici. Zašto, napokon, ne kažete istinu ko je redigirao zapisnike sa sjedinica – ističe Bećirović.

U nastavku pisma Dačiću zastupnik državnog parlamenta BiH naglašava Dačiću “da on nema nikakvo pravo da osporava BiH, da koristi instrumente međunarodnog prava i traži pravdu i istinu u sudu Ujedinjenih nacija”.

– Ne trošite energiju na opstruiranje pravde i istine. Puno je bolje da, napokon, zakopate osvajačke snove i hegemonističke politike. Osvijestite se i pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira na to koje su nacije ili vjere. Istina i pravda na tom putu mogu nam biti samo od pomoći – zaključuje u svom pismu dr. Denis Bećirović,  prenosi u svom saopštenju SDPBiH .

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *