hamburger-icon

Kliker.info

Deminiranje : Obezbijeđena većina za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine

Deminiranje : Obezbijeđena većina za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine

28 Marta
05:58 2009

Predstavnički dom bh. parlamenta podržat će inicijativu za pristupanje izmjenama Ustava BiH koju je u četvrtak usvojio Dom naroda državnog parlamenta.  Delegati su odluku o ustavnim promjenama usvojili nakon dogovora lidera SDA, SNSD-a i HDZ BiH o prenosu razgovora o izmjeni Ustava u parlament BiH. Predstavnici većine parlamentarnih stranaka podržavaju usvajanje ove odluke i formiranje posebne parlamentarne komisije za pripremu ustavnih amandmana."Odluka o pristupanju izmjenama Ustava ima natpolovičnu većinu u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ali očekujem da se krug stranaka koje podržavaju ovu inicijativu proširi kako bismo osigurali najmanje dvotrećinsku većinu", kazao je juče Šefik Džaferović, predsjedvajući Ustvanopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH i poslanik SDA.Lazar Prodanović, zamjenik predsjedvajućeg Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu, naglasio je kako je izvjesno da će komisija za pripremu ustavnih amandmana biti formirana tokom aprila."Postoji potrebna podrška za usvajanje odluke o pristupanju izmjeni Ustava na principima koje je usaglasila prudska trojka. Komisija koju će činiti predstavnici svih stranaka, naroda i oba parlamentarna doma bit će formirana u aprilu", rekao je Prodanović.Kaže da im pozitivna atmosfera stvorena usvajanjem amandmana o Brčkom te činjenica da ovo nije izborna godina omogućavaju da vjeruju kako će "ustavne promjene napraviti u ovoj godini".Usvajanju odluke o pristupanju promjeni Ustava, osim prudske trojke, podržat će i Stranka za BiH, SDP te vjerovatno HDZ 1990.Azra Hadžiahmetović, šef Poslaničkog kluba Stranke za BiH i potpredsjednica ove stranke, najavila je da će poslanici ove stranke glasati za predloženu inicijativu.

"Nužna je promjena Ustava BiH. Uključit ćemo se i u rad komisije koja će pripremati ustavne promjene", rekla je Hadžiahmetovićeva.Jozo Križanović, predsjedvajući Kluba poslanika SDP-a BiH, kaže da će tražiti da se sve ne završi na deklaraciji o potrebi promjene Ustava nego ozbiljan pristup tom procesu."Parlament treba donijeti političku odluku u kom pravcu će ići promjene a onda njenu razradu prepustiti radnoj grupi", dodao je Križanović.Martin Raguž, poslanik HDZ 1990, tvrdi da njegova stranka uvijek djeluje konstruktivno te će se tako ponašati i prilikom glasanja o pokretanju procedure izmjene Ustava."Cilj je da dobijemo funkcionalniji državni aparat i državu po mjeri svih njenih građana. Ponašat ćemo se konstruktivno jer smatramo da BiH treba novi ustav. Naši članovi u Domu naroda parlamenta BiH nisu podržali ovu inicijativu jer su smatrali da se o inicijativama za izmjenu Ustava treba glasati po redoslijedu prispijeća a naša inicijativa je bila prije ove koja je usvojena u ovom domu", objasnio je Raguž.Naglasivši da postoji većina za donošenje odluke o izmjeni Ustava Velimir Jukić, predsjedvajući Poslaničkog kluba HDZ BiH, pozvao je sve parlamentarne stranke da se uključe u ovaj proces.

Prijedlozi za promjene                  U odluci koju je usvojio Dom naroda, a koju će na jednoj od narednih sjednica razmatrati i Predstavnički dom parlamenta BiH, piše da se izmjene Ustava BiH odnose na usklađivanje sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Izmjene obuhvataju i nadležnosti države, središnjih i lokalnih nivoa vlasti, funkcionalnije institucije BiH, na teritorijalnu organizaciju BiH i središnjih nivoa vlasti te ostala ustavna pitanja. Ovi su principi dogovoreni na dosadašnjim sastancima lidera SDA, SNSD-a i HDZ BiH.  (Kliker.info-Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku