hamburger-icon

Kliker.info

DaniloTirk : Priznanje da je u Srebrenici izvršen genocid imao bi učinak katarze i u Srbiji

DaniloTirk : Priznanje da je u Srebrenici izvršen genocid imao bi učinak katarze i u Srbiji

07 Jula
16:16 2015

Danilo-TurkNadam se da će Vijeće sigurnosti UN-a usvojiti rezoluciju povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria Danilo Tirk (Turk), bivši predsjednik Slovenije i jedan od najozbiljnijih kandidata za novog generalnog sekretara Vijeća sigurnosti UN-a koji bi na tom mjestu trebao zamijeniti Ban Ki-moona već naredne godine.

Za Tirka je veoma važno da Vijeće sigurnosti danas usvoji Rezoluciju o Srebrenici, koju je Vijeću u ponedjeljak navečer predložila Velika Britanija. Time bi, kaže on, međunarodna zajednica potvrdila da čine sve za sprječavanje genocida u buduće.
Rezolucija, navodi Tirk dalje, treba biti formulisana na način da ona doprinese razumijevanju i budućem odgovornom ponašanju svih u Bosni i Hercegovini.

– Priznanje da je u Srebrenici izvršen genocid imat će učinak katarze. Siguran sam da će u Srbiji prije ili kasnije doći do te katarze. Jer, vi ne smijete potcijeniti napredak koji je u znatnom dijelu tog društva u tom pogledu već i učinjen – kaže Tirk.

Tirk kaže da međunarodna zajednica u cjelini snosi veliku odgovornost. Sve njene institucije dužne su sprječavati zločine kakav se desio u Srebrenici prije 20 godina.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku