hamburger-icon

Kliker.info

Danas odlučujući dan za Palestince u UN-u: Obama rekao Abasu da će uložiti veto

Danas odlučujući dan za Palestince u UN-u: Obama rekao Abasu da će uložiti veto

23 Septembra
05:35 2011
Palestinski predsjednik Mahmud Abas danas treba da preda zahtjev palestinske države za članstvo u Ujedinjenim nacijama o kojem će odlučiti 15 članica Vijeća sigurnostiPredsjednik SAD-a Barack Obama rekao je palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da Palestinci neće dobiti priznavanje državnosti u UN-u i da će Washington uložiti veto na takav prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a, saopštila je jučer Bijela kuća.
Pet odlučnih
– Usprotivićemo se bilo kakvoj akciji u Vijeću sigurnosti UN-a, uključujući ulaganje veta, ako to bude potrebno, poručeno je iz Bijele kuće, poslije Obaminog sastanka sa Abasom u New Yorku.
U saopštenju se dodaje da je Abas na tom sastanku rekao da će nastaviti kampanju za priznavanje palestinske države u svjetskoj organizaciji. Obama je u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a rekao da palestinska država može da nastane samo kroz razgovore sa Izraelom, a ne bilo kakvom rezolucijom.
Abas planira da danas preda aplikaciju u pisanoj formi generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu. Ukoliko Ban odobri zahtjev, Vijeće sigurnosti će ga razmotriti i glasati o prijedlogu. Da bi rezolucija o priznavanju Palestine bila usvojena, potrebna joj je podrška devet od 15 članica ovog tijela, pod uslovom da nijedna stalna članica ne uloži veto.
Za sada je pet država najavilo da namjerava glasati za ulazak ove države u UN i to su Brazil, Kina, Liban, Rusija i Južna Afrika. Kolumbija je najavila da će se suzdržati od glasanja, a Palestincima su potrebna još četiri glasa kako bi u Vijeću sigurnosti dobili potrebnu većinu za usvajanje zahtjeva, pod uvjetom da nijedan stalni član ne uloži veto za vrijeme procedure, podsjeća AFP. (Kliker.info-Oslobođenje)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku