hamburger-icon

Kliker.info

Dan šehida : Najteža je majčinska bol za sinom jedincem

Dan šehida : Najteža je majčinska bol za sinom jedincem

02 Oktobra
04:54 2008

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen je i Dan šehida u Bosni i Hercegovini. Članovi porodica sarajevskih šehida su posjetili šehidsko mezarje Kovači, gdje su položili cvijeće, proučili fatihu, jasin i dovu svojim najbližima koji su izgubili živote na prvim linijama odbrane grada.Galib Gežo je obišao četiri mezara.

Neispunjena želja

– Došao sam obići svog brata, punca i zeta. Svi su poginuli u odbrani Sarajeva, na prvim linijama fronta. Izgubio sam i oca tokom agresije na BiH, koji je ukopan na groblju "Lav", jer je poginuo kao civilna žrtva rata – kaže za "San" Gežo.Ismeta Pašović posjetila je mezar svog brata, koji je poginuo 1995. godine.- Imao je 36 godina. Svake godine mi je sve teže. Nije tačno što ljudi kažu, da se sve zaboravlja kako vrijeme prolazi, jer moj bol za izgubljenim bratom je sve jači. Naša majka je svakodnevno obilazila njegov mezar i nadala se da će umrijeti pored svog sina, ali eto, umrla je u svojoj kući, i ta joj se želja nije ispunila – ispričala je za "San" Pašović.

Majčine suze

Pored jednog od mezara na Kovačima  susreli smo i porodicu Mršo.- Svi smo ovdje izuzev našeg oca , čiji smo mezar došli posjetiti. Sa nama je i njegov desetomjesečni unuk, kojeg on nije dočekao vidjeti – kratko nam je kazala Amela Mršo.Nura Šorlija rekla nam je kako je najteža bol majke za izgubljenim sinom jedincem.- Ostala sam sama na ovome svijetu. Ovdje je ukopan moj sin jedinac, a oko njega su sve njegovi prijatelji i komšije koji su stradali iste noći u bici na Otesu. Ne može nijedna majka opisati bol zbog izgubljenog djeteta, koju osjeća dok je živa – ispričala nam je uplakanim glasom Šorlija.

Fatiha zetu

Muhamed Ali Hoši došao je pručiti fatihu svom zetu, koji je izgubio život u jednoj od bitaka na Trebeviću. Poginuo je, kaže nam Hoši, u decembru 1992. godine, a iza njega je ostalo dvoje djece. 

Nebriga države

Na mezarju Kovači zatekli smo i Munibu Tunović, koja je došla proučiti fatihu svom bratu koji je poginuo na početku opsade Sarajeva.- Bio je komandir policije i poginuo je u maju 1992. godine u Nahorevu. Iza njega je ostalo troje djece – istakla je Tunović za "San". Ona dodaje da je ogorčena nebrigom države prema porodicama šehida i poginulih boraca.- Svi ovi momci koji ovdje leže borili su se za ovu državu, a njihovoj djeci sada niko nema i ne želi da pomogne – smatra Tunović. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku