hamburger-icon

Kliker.info

Damask gotovo u potpunosti oslobođen, krenula velika vojna ofenziva na Aleppo

Damask gotovo u potpunosti oslobođen, krenula velika vojna ofenziva na Aleppo

25 Jula
15:12 2012

Prema posljednjim informacijama sirijske snage uspjele su gotovo u potpunosti poraziti pobunjenike unutar glavnog grada. Sporadični sukobi koji se i dalje odvijaju trenutačno su ograničeni na predgrađa i prostore u okolici grada. Nakon višednevnih sukoba može se gotovo sa sigurnošću reći kako je pobunjenički plan osvajanja Damaska u potpunosti propao. Štoviše, izuzev terorističkog napada na dužnosnike, pobunjenici nisu uspjeli zadati konkretnije gubitke vojsci. S druge strane, informacije poduprte s brojnim video/foto dokazima pokazuju kako su pobunjenici u Damasku pretrpjeli znatne gubitke u ljudstvu. Pobunjenički plan je bio jasan – nakon panike izazvane zbog smrti visokih dužnosnika očekivali su veliku potporu lokalnog stanovništva, no, ona je ipak izostala. U konačnici operaciju u Damasku je rezultirala porazom za pobunjeničke snage koje su žrtvovale svoju petu kolonu koja je mjesecima ilegalno dopremala oružje unutar grada, naročito u gradsku četvrt al-Midan. Svega nekoliko sati nakon terorističkog napada na zgradu nacionalne sigurnosti imenovan je novi ministar obrane, a vojska je krenula u daleko odlučniju ofenzivu.
 
Press TV, čiji se reporteri nalaze na terenu, prenosi kako je vojska jučer vratila kontrolu nad predgrađem Naher Aisheh. U izvještaju stoji kako je unutar grada tiho i mir vlada u većini gradskih četvrti. Neki su smatrali kako će pojačan vojni angažman u Damasku ostaviti druge ključne gradove bez adekvatne obrane. Nedugo nakon što je postalo jasno da pobunjenici gube kontrolu nad Damaskom, počeli su sukobi u najvećem sirijskom gradu i ekonomskom centru, Aleppu. No, pretpostavka da će vojska biti "razvučena" i kako neće biti u stanju zadržati Aleppo također se pokazala pogrešnom. Pobunjenici su pokrenuli nekoliko napada na vojne punktove diljem grada, no, bez konkretnog uspjeha. Informacije govore kako tisuće pripadnika sirijske vojske kreće prema gradu. Gotovo svi zapadni mediji, sinkronizirano kao i uvijek, prenose izjave opozicije koja tvrdi kako sirijska vojska napada Aleppo vojnim zrakoplovima. Imajući još svježa sjećanja što se desilo u libijskom gradu Benghazi za vrijeme rata 2011, slobodno se može konstatirati kako ove navode treba uzeti s dozom skeptičnosti. Podsjetimo, upravo je gorljivo pisanje zapadnih medija kako "Gaddafi zrakoplovima bombardira vlastiti narod" uvelike utjecalo na pokretanje strane vojne intervencije u Libiju. Kasnije se ispostavilo kako su svi ti medijski navodi bili potpuna laž i propaganda.

Uloga medija u ovakvim situacijama nije samo stvarati paniku na samom terenu, već direktno utjecati na javno mnijenje u matičnim zemljama – drugim riječima, kontinuirano povećavati "postotak odobrenja"* samih naroda za vojnu intervenciju. *(Ovaj način medijskog izvještavanja u detalje je analizirao svjetski poznati autor Noam Chomsky u svojoj knjizi "Stvaranje odobrenja: politička ekonomija mass medija"). Iako informacije o zračnim napadima nisu potvrđene od sirijske strane, točno je da je vojska pokrenula opsežnu operaciju zauzimanja pobunjeničkih zona diljem Aleppa.SANA prenosi kako je ubijen velik broj pobunjenika u Aleppu. Navode izjavu svjedoka koji tvrde kako pobunjenici upadaju u kuće i ubijaju civile. Ističe se kako se borbe protiv pobunjenika vode i na mnogim drugim mjestima, u gradovima Idleb, Lattakia, Deir Ezzor, Daraa itd. Također se navodi kako su sirijske snage odbacile novi val infiltracije pobunjenika koji su nastojali ući u Siriji iz Libanona i Jordana. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku