hamburger-icon

Kliker.info

Čvrsto na dnu : Jedan od najlošijih izvještaja Evropske komisije o BiH

Čvrsto na dnu : Jedan od najlošijih izvještaja Evropske komisije o BiH

10 Oktobra
13:53 2012

U Sarajevu su u srijedu šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen uručili predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2012. godinu.Izvještaj je jedan od najlošijih do sada, što je i očekivano za zemlju u kojoj još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan još u junu 2008. godine,i koja još uvijek nije predala aplikaciju za članstvo.Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na putu u članstvo, ponavlja već dobro poznate stvari koje bi se mogle slikovito okarakterisati kao “korak naprijed – nazad dva“.Konstatuje se ograničen napredak, postignut početkom 2012. godine kada je konačno formirano Vijeće ministara, usvojen budžet, donesen Zakon o državnoj pomoći i Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, koji su među ključnim uslovima za kandidatski status BiH.Međutim, nakon kratkotrajnog zamaha, opet je registrovan zastoj u reformama.

U Izvještaju se podsjeća da je u Briselu, krajem juna 2012. godine održan sastanak evropskih zvaničnika sa bh. liderima, na kojem je utvrđena Mapa puta za podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU.Prvi rok iz tog dokumenta, kraj avgusta mjeseca, bio je određen za podnošenje ustavnih amandmana Parlamentarnoj skupštini, kako bi bila provedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić-Finci’, odnosno za usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Taj zadatak nije ispunjen i samim tim, BiH i dalje pokazuje nedovooljnu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina, kako se navodi u Izvještaju. Za žaljenje je neuspjeh lidera u BiH da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova Predsjedništva BiH, jer su zapravo građani BiH ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije sa EU i propuštenih mogućnosti interakcije s ostalim Evropljanima, kaže se u Izvještaju.Očigledan je zastoj i u ispunjavanju drugih zadataka iz Mape puta – do 31. oktobra, BiH treba da informiše Evropsku komisiju o mehanizmu koji će uspostaviti u pogledu koordinacije evropskih poslova.

To je tek, pravi kamen spoticanja za BiH, jer se umjesto dogovora šta će ko uraditi sa dugačkog spiska obaveza, ponovo vode rasprave šta je čija nadležnost, šta pripada entietima a šta državi. Na vidiku nije ni Program integrisanja, dok se odgovori BiH na pitanja o životnoj sredini i javnim nabavkama, u sjedištu EU, očekuju do kraja oktobra.Odgovori će pomoći Komisiji da analizira kapacitet BiH za usaglašeno i koordinisano prenošenje propisa i standarda EU.Evropska Komisija navodi da nema progresa u slobodi kretanja kapitala, te je potrebno usaglašavanje zakona na nivou države. Progres je djelimično učinjen u oblasti carina i poreza, kao i u oblastima pravde, slobode kretanja i sigurnosti, te u oblasti vizne politike.Fragmentiranost bh. policijskih snaga nastavlja da podriva efikasnu saradnju i razmjenu informacija. Borba protiv organizovanog kriminala i dalje je nedovoljna zbog nedostatka koordinacije među snagama koje provode zakone.Kada je riječ o međustranačkom previranju u BiH, u Izvještaju Evropske komisije se navodi očekivanje da će se nakon lokalnih izbora politički lideri fokusirati na reforme nepohodne za evropski put BiH.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku