hamburger-icon

Kliker.info

Čustović : Paralelne institucije nisu riješenja za nesuglasice Bošnjake Amerike

Čustović : Paralelne institucije nisu riješenja za nesuglasice Bošnjake Amerike

16 Maja
15:49 2011

 Nekako s proljeća, Bosanci i Hercegovci na području Sjeverne Amerike, okupljeni oko KBSA i KBSA 2000 , posljednje tri  godina intenziviraju svoje iracionalne i skoro neobjašnjive svađe ,  od kojih koristi imaju samo zakleti neprijatelji BiH ,jer su pomenute rovovske borbe u potpunosti potgisle u  drugi plan  lobističke aktivnosti vezane za ispravljanju brojnih anomalija u strukturi  Bosne i Hercegovine. I pored činjenice da je ogromna većina članstva i jednog i drugog "kongresa" za konačno pokretanje dijaloga koji bi doveo do ponovnog ujedinjenja, pomirenje po svemu sudeći, još uvjek nije ni na vidiku. Zašto je to tako, pokušali smo doznati od  predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike  Harisa Alibašića i predsjednika KBSA 2000 Muhameda Saračevića kojima smo postavili  par istih pitanja o svađi Bošnjaka Amerike. Alibašić je pomenuta pitanja proslijedio glasnogovorniku KBSA mr. Hamdiji Čustoviću, dok je Saračević učtivo  odbio odgovoriti , pravdajući se svojom zauzetošću na svom radnom mjestu, predbacivši nam usput, da  nismo objavili saopstenje koje je nedavno izdao KBSA 2000  jer bi time, kako kaže, potvrdili ne upitnu objektivnost Klikera. Nakon svega, od planiranog paralelnog intervju dvojice predsjednika, nastao je jedan "izuđeni"  sa glasnogovornikom  Čustovićem , čiji odgovori ipak ukazuju na bit problema zbog čega ga i objavljujemo.     

 Kliker :    Bosanci i Hercegovci na području Sjeverne Amerike  koji nisu direktno involvirani u sukob najjače originalne organizacije KBSA koja egzistira od 2000te i novonastale KBSA2000 zbunjeni su žestinom sukoba  između   te dvije organizacije. Optimisti su očekivali da će nakon trogodišnje svađe doći  do pomirenja   na predstojećim susretima Bošnjaka u  Phoenixu  ali će po svemu sudeći to ostati samo pusta želja dobronamjernih i optimističnih Bošnjaka. Šta je po vama osnovni uzrok sukoba i može li u skoro vrijeme doći do zakopavanja ratnih sjekira?

Čustović :   Svaka etnička grupa u SAD i Kanadi je prošla kroz slične tranzicije kroz koje prolaze Bošnjaci, što može biti znak pluralizma unutar bošnjačke zajednice ali i pokušaj da se napokon otresemo problema koje prijete volonterskom obliku organiziranja: nedostatak transparentnosti, nepotizmu i nekvalificiranim članovima unutar organizacija. Gledajući unazad, sukob je počeo u velikoj mjeri po pitanju unutrašnje organizacije IABNA-e i prerastanja u Mešihat kroz profesionalizaciju administracije i funkcije glavnog imama. Tenzije i neslaganja oko ovih pitanja  su počele 2007 godine u Seattle-u, da bi postale intenzivnije tokom naredne dvije godine u St. Louisu i  Jacksonville-u, gdje je  kulminiralo u katastrofalnu podjelu bošnjačkog korpusa.  Žalosno je da je Kongres Bošnjaka izabran kao bojno polje  jednog “proxy” konflikta između onih koji su imali različite vizije o IABNA-i i njenoj ulozi u bošnjačkoj zajednici. Negdje duž linije, razgovor je postao više o KBSA, kao simptomu tih neslaganja, nego o stvarnim uzrocima konflikta, odnosno bolesti, koja i dalje ostaje bez potrebnih lijekova i tretmana. Vaše pitanje je dokaz da postoji  propaganda kojom se pokušava  prikazati slika KBSA kao izvor podjele, a ne žrtve sukoba, a mi Bošnjaci jednostavno  ne možemo nastaviti liječenjem simptoma, nego  trebamo riješavati probleme u korijenu. Formiranje paralelne organizacije KBSA 2000 je najveći simptom ovog konflikta jer je došao kao rezultat tih nesuglasica o poretku IABNA-e kao organizacije i funkcije glavnog imama. Veliki dio tih neslaganja je zatim prebačeno i na KBSA u vezi (ne)odgovarajućeg nivoa mješanja funkcionera IABNA-e u sam rad KBSA, koliko  uticaja trebaju imati unutar KBSA, i koliko kontrole mogu imati nad sastavom članova upravnog odbora KBSA. Sadašnji članovi odbora KBSA temeljno vjeruju da je trebalo biti dozvoljeno da KBSA funkcionira kao samostalna organizacija u partnerstvu sa IABNA-om, a ne entitet podređen IABNA-i. Na kraju krajeva, u pojednostavljenom obliku, sukobi postoje zbog nedostatka suglasnosti o ulogama i odgovornostima koje imamo kao pripadnici bošnjačke zajednice.

Detalji naše odluke da održimo konvenciju KBSA u novembru i da  ne prisustvujemo, kao organizacija, susretima u Phoenixu su već dostavljene u ranijem saopćenju. Susrete Bošnjaka je IABNA jednostrano uzurpirala bez konsultacija sa KBSA.  Ne zeleći da pravimo paralelne susrete, UO KBSA je odlučio da će konvencija i skupština KBSA ove godine održati se u novembru pri organizaciji naše koordinacije u Chicagu, i koristimo priliku da pozovemo sve Bošnjake i probosanske snage da nam se pridruže na Konvenciji u novembru. Što se tiče razgovora o pomirenju, moram vas podsjetiti da se KBSA odazvao pozivu na pomirenje u Jacksonvilleu ali je dogovor koji je postignut na tom sastanku prekršen od strane KBSA2000 jer su tu organizaciju registrovali prije samog sastanka u aprilu 2009-e, da bi sljedeci dan zvanično se odvojili od KBSA i javno formirali KBSA2000 uz podršku IABNA-e. Zatim slijedi medijska propaganda kroz Sabah i PSS kojom se na neki način kompletira podjela bošnjačkog korpusa u SAD. Vraćam se u prošlost da bi ukazao na razloge zašto mi iz ranijeg iskustva nemamo povjerenja u iskrenost poziva na takve sastanke.

Unatoč ličnim napadima protiv članova KBSA tokom protekle tri godine, mi smo i dalje spremni na dijalog sa svim stranama u interesu bošnjačkog jedinstva i zajednice.  Moram naglasiti da KBSA nikad nije posezao za ratnim sjekirama već je samo argumentima branio vlastite principe i interese Bošnjaka. Naši ljudi očekuju od nas da radimo zajedno za očuvanje bošnjačkog identiteta  i predstavljamo njihov glas u vezi stanja u Bosni i Hercegovini i Sandžaku i drugdje u svijetu. Moramo imati  na umu da se bošnjački identitet sastoji od tri glavne komponente (vjerske, nacionalne, i državne) sa ogromnim izazovima u svakom od ovih oblasti. Veliki broj naše djece je krenuo pogrešnim putem bez odgovarajućeg vjerskog i kulturnog odgoja, a opasnost od asimilacije postaje stvarnija svake godine. Prošlo je 19 godina od početka rata i sve veći broj djece ne pamti život i rat u BiH te nemaju istu razinu pripadnosti našoj kulturi i nacionalnom identitetu. U međuvremenu intenzivira se srpska ekstremistička propaganda čiji je cilj revidirati historiju  i demontirati istinu o ratu i genocidu nad Bošnjacima, u svrhu ispunjavanja njihovih ciljeva podjele Bosne i Hercegovine.

Kliker : Bosna i  i Hercegovina  prema mnogima preživljava najtežu  krizu od rata. Nije li to dovoljan razlog da se sjedne za pregovarački sto i konačno riješe nesporazumi,koji su osnovna prepreka za jače lobističko djelovanje u korist domovine Bosne I Herzegovina?

Čustović : Svakako da je istina da podjela bošnjačkog korpusa stvaranjem paralelne organizacije u sjevernoj Americi samo doprinosi našim neprijateljima. Ako pratite rad KBSA, možete vidjeti da je naš aktivizam zadao ključne udarce srpsko-četničkim ekstremistima da ih je to navelo da ulože ogromne sume novca u lobiranje u SAD i Kanadi. Mi smo volonterska organizacija koja se bori za bošnjačke interese protiv plaćene propagandne mašine. RS i Srbija troše ogromne novce dok KBSA se financira najvećim dijelom od strane članova UO KBSA ili uz pomoć nekolicine političkih svjesnih Bošnjaka.  Ipak, istina je na našoj strani, samo moramo biti neumorni i jedinstveni u našem radu. Nažalost, unutarnji problem u bošnjačkoj zajednici oduzimaju previše fokusa i energije od stvarnih problema i suočavanjem sa prijetnjama BiH i bošnjačkom narodu.

Smatramo da IABNA i džemati  trebaju da usmjere svoju energiju u rješavanju vjerskih potreba Bošnjaka i ogromnim izazovima s kojim se dzemati suočavaju u cijeloj Sjevernoj Americi. KBSA će nastaviti da služi kao politički glas bošnjačke zajednice u odnosima s lokalnim, regionalnim, državnim,  i međunarodnim institucijama. Mi ćemo nastaviti raditi s akademskim ustanovama za promicanje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, genocidu nad bošnjačkim narodom, te nastavljenim naporima srpskih nacionalista da unište suverenitet Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Države su najmoćnija država na svijetu i od izuzetne je važnosti za nas da imamo organizirani glas koji rješava potrebe bošnjačkog naroda. To je posebno važno s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Vlada Sjedinjenih Američkih Država je  najmoćniji agent promjena u međunarodnoj politici. Bilo bi pogubno ako mi ne iskoristimo priliku lobiranja za interese bošnjačkog naroda na svim razinama vlasti, te promicati pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini. Ima onih koji su skeptični o  našoj sposobnosti da utičemo na takve promjene, ali možemo vas uvjeriti, iz naših korespondencija i sastancima sa Stejt Departmentom i drugim vladinim dužnosnicima, da se naši glasovi ipak čuju. Samo oni koji ne pokušaju su određeni da propadnu. Mi trebamo vašu podršku da se i dalje borimo za našu domovinu. To možete uraditi pisanjem vašim kongresmenima i senatorima da podrže nase prijedloge za ustavne reforme u BiH.

Kao što vidite postoji ogromna količina posla koji treba odraditi da bi se adekvatno bavili izazovima bošnjačke zajednice ovdje u Sjedinjenim Državama i Kanadi, dok se nastavljamo boriti za budućnost naše domovine Bosne i Hercegovine. IABNA i KBSA moraju nastaviti raditi u bošnjackim zajednicama i pružiti rješenja sve u okviru svojih određenih sfera odgovornosti.

Kliker :  Prateći sa strane vaše djelovanje i aktivnosti drugog kongresa, može se primjetiti da je mnogo puta do sada,  Islamska zajednica Bošnjaka u Americi bila treća strana u sukobu . Kako to objašnjavate?

Čustović : Problemi unutar IABNA-e su nepravedno prenijeti na KBSA preko čijih se leđa pokušavaju rješiti pitanja ličnih interesa i ambicija a sve na štetu bošnjačkog korpusa. Važno je napomenuti da je od Jacksonville-a najveći problem što su glavni funkcioneri IABNA-e, posebno glavni imam Agić i predsjednik Mulić,  prekršili svoju odredbu o neutralnosti i nastavili da aktivno podržavaju KBSA 2000, zanemarujući svu suradnju sa originalnim KBSA, te nastavljanjem maćehinskog odnosa prema članovima KBSA.  Srećom, KBSA nastavlja suradnju sa većinskim brojem džemata unutar IABNA-e i uspješno radi u promoviranju bošnjačkih interesa.  Koliko god nesuglasice izgledale nesavladljive, vjerujemo da stvaranje paralelnih krovnih ili vjerskih organizacija unutar bošnjackog korpusa nikada nije rješenje jer samo ugrožava naše jedinstvo i donosi veliku štetu našim nacionalnim interesima. To se može vidjeti i u primjeru stvaranja paralelne islamske zajednice u Srbiji.  Jako je ružno što se slično događa i u drugim drzavama gdje Bosnjaci zive u dijaspori. Svjesni ove činjenice, KBSA je unatoč svom statusu kao jedini legitimni kongres, za rad jedinstva  pokušao u više navrata da se pokrene dijalog o rješavanju problema, ali smo uvijek naišli na snažan otpor u vidu jednog patronskog i snishodljivog pristupa prema KBSA i ovom problemu. Mi i dalje ostajemo spremni na dijalog i razgovore ali se nadamo da će se Rijaset konkretnije pozabaviti problemima u IABNA-i jer bi to doprinijelo smirivanju ukupnih tenzija unutar bošnjačkog korpusa.

 

 

Kliker : .Istraživanja analitičara političkih sukoba  jedinstvena su u zaključku  da  su  gotovo po praviliu funkcije, novac i sujete glavnih protagonista , osnovni uzroci svih konflikta . Šta je ovdje u pitanju?

Čustović : Vjerujem da se to dešava u onim organizacijama gdje postoji nedostatak adekvatnog sistema provjere i ravnoteže, i transparentnosti u financijskim i računovodskim procesima. Isto tako, politički sukobi se mogu izbjeći sa upotrebom demokratskih principa i procedura u radu organizacije, tako da uvijek postoji odgovarajuća odgovornost i sprovođenje procedura. Nitko ne smije biti “iznad zakona”, dakle čak i najbolji od nas mora da odgovara zajednici a ne obrnuto. Nedostatak ovih demokratskih principa je uzrkog mnogih sukoba i nesuglasica, što je evidentno u nedavnim dešavanjima u džematima gdje imami nisu korektno shvatili koncept odgovornosti.  Rad članova KBSA je u potpunosti volonterski i patriotski tako da se novčani i funkcionerski interesi ne pojavljuju kada je KBSA u pitanju. Prije svega, KBSA ne raspolaže značajnim novčanim sredstvima i kategorički odbija da se bilo kakve  novčane afere drugih organizacija žele prebaciti u KBSA.

KBSA ne želi da se miješa u rad IABNA-e ali moramo govoriti o tim sukobima jer su oni imali jako loše posljedice na KBSA. Smatramo da je IABNA veoma važna institucija koja mora da se fokusira na odziv vjerskim potrebama Bošnjaka, te da služi kao udruženje džemata, za džemate, a ne kao platforma za ostvaranje ličnih ciljeva i ambicija pojedinaca koji nisu u interesu zajednice. Uvijek treba razumjeti kakvi su uzroci takvih sukoba, a pogotovo u uvjetima oko reorganiziranja IABNAe. Zašto se ne postavi pitanje funkcionera u tim organizacijama koji zauzimaju istu poziciju godinama bez ikakvog uvida u rad i transparentnost?

Kliker :   S obzirom na temu o kojoj razgovaramo, rercite nam ima li nade za Bosnu I Herzegovinu ?

Čustović : Naravno. Bosna I Hercegovina je naša domovina i naš opstanak zavisi od njenog opstanka. Prema tome, mi ne smijemo ni da pomislimo da odustanemo od ideje demokratske, nezavisne, suverene, i multietničke BiH. To je upravo ono što naši neprijatelji žele od nas; da nas svojim neumornim naporima podrivanja državnih institucija natjeraju da “odustanemo” od suživota i cjelovite BiH.  Moramo shvatiti da je od vitalnog bošnjačkog nacionalnog interesa da BiH ostane u svojim historijskim suverenim granicama. To je jedino moguće u bliskoj saradnji sa međunarodnom zajednicom, posebno SAD i EU, da se uzmu konkretni koraci ka euroatlantskim integracijama, punopravnom članstvu u NATO i EU.  Ovo sto se trenutno dešava ja “igra nerva” u kojoj ce najveći gubitnici biti Milorad Dodik i RS. Ali da bi tako bilo, mi moramo ustrajati na našem insistiranju demokratizacije BiH na osnovu građanskih prava a ne etničkih podjela.  KBSA je zaista aktivan u razgovorima i lobiranju za ove integracije i promjene. Postoji suglasnost međunarodne zajednice o principima ali trenutno nedostaje jači angažman međunarodne zajednice u sprovođenju tih promjena. Oni sve više shvataju da u trenutnoj situaciji te promjene moraju doći kao vanjski mandat s određenim konsekvencama za one koji rade protiv države.

Kliker :  Možete li nam reći nešto više o nedavnim i tekucim aktivnostima KBSA?

Čustović : KBSA je zabilježio velike rezultate u posljednjih godinu i pol dana. Već sam ranije spomenuo uspješnu akciju za rezoluciju u Kanadi i zabrani ulaska Trifkoviću u Kanadu zbog njegove historije kao negator genocida i Karadzićev propagandist.  KBSA je igrao važnu ulogu podržavajući inicijativu Instituta u Kanadi da se zabrani predavanje Trifkoviću u Kanadi.  Pored toga, uspostavili smo uspješne veze sa State Departmentom te akcije sa akademskim i nevladinim organizacijama u SAD i Kanadi.  Nedavno smo uputili pismo svim članovima Kluba Prijatelja BiH u američkom Kongresu u kojem smo obrazložili nastavljeno podrivanje državnih institucija i suvereniteta BiH od strane Milorada Dodika i predstavnika Republike Sprske.  Ukazali smo na potrebu za nove sveobuhvatne ustavne i državne reforme u  BiH koje bi bile zasnovane na kompletnoj demokratizaciji BiH i poretka na osnovi građanskih prava, a ne etničkih podjela. U takvoj državi utemeljenoj na zaštiti građanskih prava ne samo njezinih konstitutivnih naroda nego i ostalih manjina, uklonili bi sve trenutne nepravde koje vidimo u manjem entitetu a na drugoj strani i eliminirali sve argumente o bilo kakvoj majorizaciji.

Moram napomenuti da KBSA nastavlja sa jacanjem i širenjem svojih 18 koordinacija i stvaranjem novih koordinacija u SAD i Kanadi. Imamo izuzetno aktivno i jako članstvo i uspjehe na državnim nivoima usvajanjem rezolucija o genocidu u Srebrenici i BiH u drzavama Michigan, Missour, Illinois, i Kanadi kao i trenutnu akciju za rezoluciju u državi Washington.  Takođe smo uspjeli proširiti istinu i svijest o agresiji i genocidu u BiH kroz proglase Dana sjećanja genocida u Srebrenici i BiH u gradovima Charlotte, Orlando, Grand Rapids, i Kentwood. Koordinacije isto predstavljaju Bošnjake u najboljem svijetlu kroz kulturno-umjetničke aktivnosti, predstavljanje na etničkim festivalima, komemoracijama Dana Srebrenice, proslavama Dana Nezavisnosti i Državnosti i uspješnim vezama sa lokalnim džematima.  KBSA je sve jači zbog naših koordinacija i želimo nastaviti te uspjehe kroz veću podršku mlađim generacijama Bošnjaka koji su se školovali u SAD i Kanadi jer su oni budućnost ove organizacije i bošnjačkog korpusa u sjevernoj Americi.  KBSA se nada da ćemo kroz takve lokalne aktivnosti promovirati potencijale bošnjačke omladine i intelektualaca koji će nas jednog dana predstavljati na svim nivoima američkih i kanadskih vlasti i akademskih institucija.

Kliker :  Šta na kraju poručujete Bošnjacima u Americi, pogotovu onima koji ternutno razmišljaju hoće li se zaputiti prema Arizoni, odnosno Phoenixu gdje će zadnjeg vikenda ovog mjeseca biti upriličeni tradicionalni Susreti Bošnjaka Amerike?

Čustović : Njima poručujemo da idu na susrete ukoliko će uzeti aktivnu ulogu i zahtjevati odgovore od čelnika IABNA-e i Rijaseta o dešavanjima unutar džemata. Ja vas pozivam ovaj puta da malo vise istrazite o nedavnim demokratskim desavanjima u dzematima u Seattle, Jacksonvlleu, New Yorku, Chicagu, Grand Rapidsu, I drugim gradovima.  Bosnjaci vracaju sami sebi demokratska prava u osnovnim celijama organiziranja, dzematima koje sui m uzurpirali pojedini imami. Moram naglasiti da je najgora stvar biti neinformisan i ne zainteresovan jer to najviše odgovara onim koji ne žele da odgovaraju na teška pitanja. Dakle, informišite se o istini o dešavanjima unutar bošnjacke zajednice i tražite od vaših predstavnika (džematskih odbora) da se riješi problem u korijenu, te urade pozitivne promjene koje že biti osnovane na demokratskim principima. U Phoenixu se takođe govori o navodnom stvaranju “kongresa Bošnjaka svijeta”. Naš stav je da je to  jedino moguće uz određene uslove koje smo detaljno naveli u našem ranijem saopćenju. U suštini, takva organizacija jedino može imati kredibilitet ukoliko ima predstavnike svih bosnjackih i pro-bosanskih organizacija. Sve drugo se svodi na stvaranje još jedne privatne organizacije i promociju ličnih interesa bez ikakve suštinske podloge i kredibiliteta da služi kao svjetska organizacija Bošnjaka.  

I na kraju početak.  Hamdija Čustović je član Upravnog Odbora KBSA od juna 2009 godine kada je preuzeo i posao glasnogovornika ove organizacije . Što je još značajnije  smiješi mu se i uspješna poslovna karijera na štro upućuje i činjenica da je trenutno  radi kao senior konzultant Ecommerce proizvoda za Bank of America. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu Sjeverne Karoline u gradu Charlotte, NC gdje je diplomirao u oblastima biznis administracije i menadžmenta informacijskih sistema, te magistrirao iz oblasti biznis administracije. Pored toga je i predsjednik koordinacije KBSA za Sjevernu i Južnu Karolinu i radi kao volonter sa bosnjačkom zajednicom u gradu Charlotte. Halil Šetka (Kliker.info)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku