hamburger-icon

Kliker.info

Clyde Prestowitz : “Glavni izvor moći SAD-a više nije ekonomija nego vojska, a to je put u propast”

Clyde Prestowitz : “Glavni izvor moći SAD-a više nije ekonomija nego vojska, a to je put u propast”

24 Maja
19:49 2012

Clyde Prestowitz je američki analitičar, autor i bivši savjetnik za ekonomska pitanja iz vremena Reaganove administracije. U razgovoru za RT komentirao je aktualnu američku vojnu politiku. Prestowitz smatra kako bi taj pravac mogao biti destruktivan za SAD.Ističe kako su vlasti u SAD-u "zaluđene imperijalizmom" i kako zbog toga najviše pati ekonomija. Prestowitz smatra kako je geopolitika i vojna dominacija danas SAD-u daleko bitnija od ekonomskog napretka. Kao jedan od glavnih razloga ističe ogroman vojno-sigurnosni kompleks koji je do sada toliko nabujao da ima i znatnu političku moć kojom se koristi kako bi sam sebi stvorio situacije (ratove) i opravdao svoju svrhu postojanja.Prestowitz također smatra kako bi SAD mogao propasti kao i SSSR.

RT: "U jednom od vaših novijih tekstova, pod naslovom ‘Mijenjamo zaposlenja za vojne baze’, istaknuli ste kako SAD žrtvuje vlastitu ekonomiju u ime geopolitike."
CP: "Da, imate zanimljiv novi primjer: Obamina administracija je nedavno najavila stavljanje fokusa na Aziju,što znači da će SAD sada vojni silu prebaciti s prostora Bliskog istoka na Aziju i pacifičku regiju. To će jako negativno utjecati na ekonomiju."

RT: "Da li je vojska zadnja poluga kojom SAD može utjecati na ostatak svijeta?"
CP: "SAD pati od smanjenja konkurentnosti. Imamo veliki gospodarski deficit, duboko smo zaduženi prema Kini i ostatku svijeta. Naš glavni izvor moći više nije ekonomija, već vojska. Zapravo, poprilično se nalazimo u situaciji gdje je bio bivši Sovjetski Savez – SSSR se nije srušio zato jer im je nedostajalo vojne snage, već zato jer im je posrnula ekonomija. Ista stvar se sada događa i u SAD-u."

RT: "Smatrate li da se SAD raspada?"
CP: "Ne raspada se još, ali je na jako dobrom putu prema tome."

RT: "Što bi ste rekli da vam netko iz administracije kaže kako SAD čuva svoje ekonomske interese uz pomoć vojske?"
CP: "Pogledajmo naš novi plan za Aziju, već šaljemo nove trupe na prostor zapadnog Pacifika, ali nemamo nikakve prijetnje na prostoru zapadnog Pacifika ! Neće Kina napraviti invaziju na SAD, rakete Sjeverne Koreje ne mogu dosegnuti SAD, američka nafta ne dolazi iz tog pravca. Dakle, gdje je opasnost? Kako naša vojska svojim bivanjem u toj regiji čuva naše interese? Ovo je zaluđivanje imperijalizmom. Ovo je ostavština Drugog svjetskog rata i Hladnog rata. Trenutačno u SAD-u imamo ogroman sigurnosni sistem i taj sistem je toliko politički moćan da sada doslovno traži situacije kako da opravda svoje vlastito postojanje. No, nije mi jasno kako bi to moglo biti u interesu SAD-a. SAD se uopće ne fokusira na važna ekonomska pitanja, fokus je totalno prebačen na prioritete geopolitike."

RT: "Dakle, sve se svodi na američke vojne baze i širenje vojne moći diljem svijeta?"
CP: "Sve se svodi na to da se održava primat američkog nacionalnog sigurnosnog establišmenta."
RT: "Čak i po cijenu državne ekonomije?"
CP: "Da."

RT: "SAD ima veliku vojnu prisutnost na prostoru Perzijskog zaljeva. Kada je riječ o prosvjedima u Bahrainu, SAD okreće glavu, navodno zbog činjenice da se u Bahrainu nalazi američka 5. flota. Da li politički i ekonomski kompromisi idu ruku pod ruku?"
CP: "Da, idu. Situacija u Bahrainu je izuzetno bolna za SAD. Po pitanju kršenja ljudskih prava, u potpunosti bi morali biti na strani Šijita. No, svrstali smo se na stranu vladajućeg sunitskog režima zbog vlastitih interesa. Mislim da smo se time kompromitirali."
RT: "Dakle, SAD ne radi samo ekonomske koncesije, već i političke?"
CP: "Da, mislim da ovdje radimo kompromis s vlastitim principima."

RT: "Što SAD može ponuditi Kini kako bi Kina kupovala manje iranske nafte?"
CP: "SAD traži od Kine da se smanji uvoz iranske nafte, ali također da se i vrši pritisak na Sjevernu Koreju i njihov raketni program. Dakle, tražimo dosta toga od Kineza, geopolitički. No, ne tražimo ih da prestanu s manipulacijama vlastite valute, to ih ne tražimo, doslovno im poručujemo – ‘Sve je super, samo nastavite !'"

RT: "Zašto Obama ne želi taj konflikt?"
CP: "Zbog ne forsiranja pitanja kao što je kineska valuta, Obama ima više prostora od Kine tražiti da se smanji kupnja iranske nafte i da se poveća pritisak na Sjevernu Koreju. Očito Obama smatra da je to bitnije."

RT: "Vi smatrate da ova situacija oko kineske valute šteti američkoj ekonomiji?"
CP: "Mislim da je pitanje kineske valute puno veći problem za američku ekonomiju i mislim da se radi o daleko važnijoj stvari nego što je kupovina iranske nafte."

RT: "Ipak, SAD se buni po tom pitanju…"
CP: "Ne, Tim Geithner, glavni tajnik državne riznice odbija javno priznati kako Kina manipulira vlastitom valutom. On se ne usudi to izreći formalno, jer bi tada formalno morao nešto po tom pitanju i poduzeti. Ne želi ništa riskirati, jer zna da bi to bio veliki konflikt s Kinom."

RT: "No, čuli smo kako je predsjednik Obama oformio poseban tim koji bi se trebao baviti spomenutim problemom?"
CP: "Da, ali taj tim koji je sastavio će se baviti tzv. ‘nepravednom razmjenom’, a ne pitanjem kineske valute. Zapamtite, u globaliziranom svijetu, gospodarska razmjena se odvija putem gospodarskih predstavnika – a to je WTO (World Trade Organization). Robna razmjena se ne bavi valutama. Valutama se bave riznice, ministarstva financija i MMF – govorimo o dvije sasvim suprotne linije. Dakle, kada Obama kaže da će se baviti gospodarskom razmjenom, on pritom ne misli na valute. Kada i govori o valutama, nikada ne govori o ‘manipulaciji valutama’, jer ne želi konflikt."

RT: "Američki stručnjaci su zabrinuti zbog Kine, zbog kineske dominacije. Da li se radi o novcu? Obostranoj ovisnosti? Zbog čega su stvarno zabrinuti?"
CP: "Nema previše straha od Kine. Postoji puno veći strah po pitanju budućnosti SAD-a. Ako zamislite globalizaciju kao partiju karata – svaka zemlja ima svoje karte i onda se pitate, ‘koja zemlja ima najbolje karte?’. Osobno smatram kako SAD još uvijek ima dobre karte u rukama. No, u toj igri možete imati jako dobre karte i opet izgubiti ukoliko ste loš igrač. I trenutačno smatram da SAD igra jako loše. Najveći naš problem je što smo previše fokusirani na geopolitiku, na sigurnost. Mi razmještamo trupe po Perzijskom zaljevu, Bliskom istoku, Aziji… dok se u isto vrijeme zemlje kao što su Kina, Brazil i Njemačka fokusiraju na investiranje u obrazovanje i konkurentnost. Mi to ne radimo i to je glavni izvor problema u SAD-u."  (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku