hamburger-icon

Kliker.info

Čelnik američke granične policije : Skoro milion uhapšenih migranata na granici SAD-a i Meksika

Čelnik američke granične policije : Skoro milion uhapšenih migranata na granici SAD-a i Meksika

09 Oktobra
03:14 2019

Gotovo milion ilegalnih migranata uhapšeno je na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika  od oktobra 2018. godine, što je najviše u posljednjih dvanaest godina, izjavio je čelnik američke granične policije Mark Morgan.

U operacijama “na jugozapadnoj granici uhapšeno je gotovo milion ljudi u fiskalnoj godini 2019. godini”, koja se završila krajem septembra, rekao je on novinarima u Washingtonu.

Sjedinjene Američke Države su se u 2019. godine suočile s eksplozijom ilegalnih ulazaka iz Meksika, uglavnom migranata iz Centralne Amerike, koji bježe pred siromaštvom.

Taj je priljev doveo do krize na granici, s prepunim prihvatilištima i lošim sanitarnim uvjetima, javila je Hina, prenosiće AP.

Opremljen zid na granici

Kako bi zaustavila priljev, američka Vlada je napravila pritisak na Meksiko kako bi rasporedio vojnike na južnoj granici i spriječio migrante – većinom iz Salvadora, Hondurasa i Gvatemale – da prođu kroz ovu centralnoameričku državu.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa, koja je suzbijanje ilegalne imigracije postavila kao prioritet, istovremeno nastavlja s izgradnjom zida na 3.200 kilometara dugoj granici s Meksikom.

Gotovo 115 kilometara zida je opremljeno novim sistemima za zaštitu, koji obuhvataju fizičku barijeru, svjetla i pristupne ceste, dodao je Morgan.

Krajem 2020. godine, što znači tokom predsjedničkih izbora, na kojima se Trump bori za drugi mandat, granična policija očekuje da će takav sustav biti postavljen na više od 700 kilometara granice, rekao je on.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *