hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući vatreni sabah : Putin traži od Netanyahua da se uzdrži od akcije u Siriji

Čekajući vatreni sabah : Putin traži od Netanyahua da se uzdrži od akcije u Siriji

April 12
05:44 2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je u srijedu s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom i zatražio da ne preduzima akcije u Siriji i da ne prijeti bezbjednosti te zemlje, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je u visokoj pripravnosti zbog moguće osvete Irana, nakon direktne prijetnje Teherana u utorak zbog napada na sirijsku vojnu bazu u noći između nedjelje i ponedjeljka, koji su Rusija, Sirija i Iran pripisali izraelskim snagama.

Pripravnost je povećana i zbog mogućeg udara SAD-a na snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, u znak odmazde za navodni hemijski napad u Doumi.

Premijer Izraela je upozorio je Iran da “ne testira odlučnost Izraela”, govoreći na državnoj ceremoniji povodom Dana sjećanja na holokaust u Memorijalnom centru Jad Vashem u Jerusalimu.

‘Izrael nije neprijatelj Irancima’

Netanyahu je rekao da su događaji u posljednjim danima, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji, “pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije”.

Nema generacije, rekao je izraelski premijer, koja može da bude izuzeta iz te misije.

Nakon upozorenja Teheranu, za koji izraelski lideri tvrde da teži da se vojno učvrsti u  Siriji kako bi prijetio Izraelu, Netanyahu se osvrnuo na narod Irana.

“Izrael nije vaš neprijatelj, već tiranski režim, koji vas ugnjetava”, rekao je Netanyahu, prenijeli su izraelski mediji.

On je najavio da će “dvije drevne nacije biti ponovo u stanju da žive u saradnji i bratski kada taj režim nestane”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *