hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući građanski rat : Krvavi sukobi na ulicama Kaira, preko 400 povrijeđenih (Video)

Čekajući građanski rat : Krvavi sukobi na ulicama Kaira, preko 400 povrijeđenih (Video)

02 Februara
19:07 2011


$(document).ready (function () {
var __SLIKA = $(‘#facebookSlika’).height ();
if (__SLIKA >= 500) __SLIKA = 484;
var __VISINA = __SLIKA + 16;

var galleries = $(‘.ad-gallery’).adGallery ({start_at_index: startIndex, loader_image: ‘/jscript/ad-gallery/loader.gif’, height: __VISINA, width: 632, slideshow: {enable: false}});
});

Stotine osoba su povrijeđene na najvećem kairskom trgu nakon što su pristalice egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u srijedu poslijepodne napale demonstrante koji devet dana traže njegov odlazak.Mubarakove pristalica, neki od njih galopirajući na konjima i kamilama, su napali demonstrante šipkama i bičevima dok je vojska stajala po strani na trgu Tahrir, odbivši pozive demnstranata za pomoć. Demonstranti su rekli da su napadači pripadnici policije u civilnoj odjeći.Vojska je nakon toga na trgu rasporedila svoja vozila između dvije strana ali su sukobi nastavljeni međusobnim kamenovanjem i bacanjem Molotovljevih koktela na nekoliko lokacija u centralnom Kairu. 

Na trgu i u okolnom području su se čuli i pucnji.Egipatski ministar zdravlje je rekao da je jedna osoba poginula a 400 ranjene u sukobima.Češki novinar Milan Šima je u telefonskom intrevjuu za RSE iz Kaira rekao da je vidio stotine povrijeđenih ljudi. Nekima od njih pomoć je ukazivana u mobilnim ambulantama na trgu i oko trga."Ljudi bacaju kamenje jedni na druge i tuku jedni druge šipkama i palicama. Armija je okolo i za sada nije regovala protiv ijedne strane. Ali, imajući u vidu informacije sa kojima rapolažemo moguće je da će intervenisati u cilju uspostave reda. Situacija u Kairu postaje sve opanija i sa više tenzija," rekao je Šima.

"Moje kolege ovdje vidjele su povrijeđene i novinare. Imali su kravava lica. Mi smo uspjeli da pobjegenemo. Odjednom se atmosfera promijenila. Prije su ljuidi bili sretni i novinari koji su ovdje snimli su ih  intervjuisali. Ali sada se atmosfera promijenila jer su pristalice Mubaraka protiv novinara. Oni pokušavaju da zaustave novinare da prate dešavanja i snime šta se dešava na ulicama," rekao je Šima. Muhamed ElBaradei, vodeća ličnost opozicije i dobitnik Nobelove nagrade za mir, je pozvao vojsku da interveniše i spriječi nasilje. Odgovor Ministarstva odbrane je bio da demonstranti trebaju otići svojim kućama. Prije izbijanja sukoba, portparol moćne egipatske Armije Ismail Etman „savjetovao“ je Egipćanima da se vrate na posao: "Poslali ste poruku, vaši se zahtjevi znaju. Snažno se trudimo da vam obezbijedimo sigurnost. Vaš odgovor mora našoj zemlji biti težak i plodonosan rad.“ (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku