hamburger-icon

Kliker.info

Čekajuči bolje sutra : Stanovnici Drežnice vjeruju kako će u njihovom kraju poteći nafta

Čekajuči bolje sutra : Stanovnici Drežnice vjeruju kako će u njihovom kraju poteći nafta

19 Avgusta
13:42 2014

dreznica1Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja krajem ove godine bit će prezentiran izvještaj postoji li ekonomska opravdanost za vršenje istraživanja nafte i plina u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.Kako je za Anadoliju potvrdio prof. dr. Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju geolozi kompanije Shell sa predstavnicima ove federalne institucije boravili su prošle godine na terenu, na lokalitetu Hercegovine, u Drežnici odakle su iz kanjona uzeli geološke profile za laboratorijska ispitivanja.

“U toku prošle godine bio sam na terenu sa geolozima iz Shella kako bi uzeli uzorke stijena u Drežnici. Taj lokalitet Drežnice je jedan od poligona za ispitivanja: uzimanje uzoraka da li postoje moguća opravdanost za postojanje ležišta nafte i plina. Geolozi Shella su za laboratorijska ispitivanja uzeli stijene koje u sebi sadrže bitumen. Radi ispitivanja se uzimaju stijene iz kojih je nastala nafta i koje se vode da su one koje su rezerva za nafta. U stijenama koje se nalaze u Drežnici jasno je vidljiva crna boja – bitumen i može se namirisati”, istakao je prof. Hrvatović.

Prof. Hrvatović naglašava kako se stanovnici Drežnice nadaju i vjeruju kako će u njihovom kraju poteći nafta, te da će im to donijeti napredak i prosperitet.Direktor Federalnog zavoda za geologiju navodi kako će se radovi na istraživanju nalazišta nafte u Federaciji BiH vršiti i na drugim prostorima: na ukupnoj površini od 11.000 kilometara kvadratnih.Naime, planirano je da se istraživanja o nalazištima nafte provode na području Dinarida u Federaciji BiH počev od Bihaća, preko Glamoča, Livna, preko Mostara do Stoca i Neuma, odnosno na prostoru između granice sa Republikom Hrvatskom.

Inače, na podričju Glamoča prije 40 godina vršila su se inicijalna istraživanja na dubini od 4.000 metara.Procjenjuje se da na prostoru Dinarida gdje bi se trebala vršiti istraživanja postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte.Inače, na području Dinarida će se vršiti bušotine do osam kilometara dubine, a jedna takva košta 75 miliona dolara. Da bi se moglo verificirati nalazište nafte potrebno je da se uradi najmanje pet takvih bušotina što znači da je za takav poduhvat nužno uložiti najmanje 300 do 400 miliona dolara početnih sredstava, koje Federacija BiH nema niti bi mogla osigurati samostalno.

Istraživanje nafte je u Federaciji BiH dugoročan projekat i u drugom krugu raspisat će se dodjela koncesije za aktivnosti na području Tuzlanskog i Posavskog kantona gdje se procjenjuje da se nalazi između 200 i 300 miliona barela nafte, a u planu su i iste aktivnosti u području Sarajevsko-zeničke kotline.Do kraja august bi trebao biti odabran konsultant. Vrijednost ovih radova je oko 400 hiljada eura. Nakon što se okonča postupak formirat će se neovisno tijelo sastavljeno od po tri predstavnika zastupnika i delegata Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te jednog člana Vlade FBiH koji će nadgledati tok pregovora. S obzirom da sam ja resorni ministar zbog sukoba interesa predstavnik u ime Vlade bit će neko drugi. Kada se postigne konačan ugovor o dodjeli koncesije njega će verificirati Vlada FBiH i Parlament FBiH.

Vlada Federacije BiH u toku ovog mjeseca će donijeti Uredbu o načinu dodjele koncesije, kojojm će se definirati i način obračuna naknada.Nakon izbora konsultanta, što se očekuje da će biti u septembru, bit će potrebno oko četiri mjeseca da bi se došlo do ugovora o koncesiji.Njegovo potpisivanje bi mogli učiniti nova Vlada i Parlament FBiH, koji će biti formirani nakon oktobarskih općih izbora u BiH, nakon čega se i zvanično počinje sa istraživanjima.

Donesena je i legislativa kojom se regulira pitanje pružanja konsultantskih usluga za pregovore o dodjeli koncesije. Formirana je tenderska komisija, ali konsultant nije izabran jer su se na poziv prijavila dva od minimalno tri ponuđača. Kako navodi ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH ponuđači su na tenderu morali ispuniti sve iz Zakona o javnim nabavkama BiH što je bilo veoma teško, posebno u domenu da su morali pribaviti i dokument o nekažnjavanju u BiH, što je za firme iz inostranstva komplicirano. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku