hamburger-icon

Kliker.info

Budimir uzbunio RS : Predsjednik Federacije traži osnivanje novog distrihta, Posavine

Budimir uzbunio RS : Predsjednik Federacije traži osnivanje novog distrihta, Posavine

30 Avgusta
01:20 2011

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir tvrdi da je dobio podršku šefa OHR-a Velentina Inzka da se Posavina proglasi novim distriktom u BiH i tako oduzme Republici Srpskoj. Ideju su, tvrdi Budimir, podržali i mnogi međunarodni zvaničnici i ambasadori nekih od najmoćnijih zemalja u BiH, navodi Prerss RS! Iz RS  odgovaraju da je Budimirova inicijativa probni balon i odgovor na zahtjev pojedinih kantona s hrvatskom većinom u FBiH da se na referendumu izjasne o otcjepljenju od FBiH. Sagovornici Pressa RS tvrde da inicijativa predsjednika FBiH nema nikakve veze sa hrvatskim nacionalnim interesima i povratkom, već da je u pitanju nova podvala „platformaša".Iako jedan dio Posavine pripada FBiH, a riječ je o Posavskom kantonu koji obuhvata opštine Orašje, Domaljevac i Odžak, Budimir je u svojoj inicijativi „zamislio" mnogo širu teritoriju koja zahvata i blizu deset odsto površine RS. Tako bi u novi distrikt, prema Budimirovom zahtjevu, ušle opštine Šamac, Brod, Derventa i Modriča, ali i još neke lokalne zajednice u RS! On predlaže da se prekompozicija RS i stvaranje novog distrikta obave u okviru budućih ustavnih promjena i Posavina proglasi distriktom!

– Posavina je u osam do deset opština, ako uzmemo popis iz 1991. godine, bila regija u kojoj su tri naroda imala jednak broj stanovnika. Ako je i dalje opredjeljenje da se povratak omogući svima, onda bi posebnu pažnju trebalo obratiti na ovu regiju. Jedini pravi rezultati povratka u cijeloj BiH ostvareni su u Distriktu Brčko. To mi daje za pravo da kažem da bi način uspostavljanja vlasti kao u distriktu bio velika podrška povratku prognanih u Posavini – rekao je Budimir.Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ističe da se pitanje Posavine uvjek poseže kada se želi razbiti hrvatski nacionalni interes u BiH, a posebno kada se potegne pitanje trećeg entiteta.- To je vječna tema koja se javlja kao protivteg priči o trećem entitetu. Istovremeno, pokušava se od RS otkinuti dio teritorije. Priznajem, Budimirova ideja je fenomenalna iz ugla „platformaša" jer na taj način jednim metkom hoće da rane i Srbe i Hrvate. Kako god, Hrvati u Posavini, sa stanovišta teritorije, ne mogu dobiti nijedan dio RS. Naravno, svi bez problema mogu da se vrate. Smatram i da ovakve inicijative neće zaustaviti proces uspostavljanja trećeg entiteta u BiH – kaže Vasić.

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da Živko Budimir ima ovlaštenja  da samo pokrene inicijativu da se Posavski kanton, kao jedan od sastavnih dijelova FBiH, proglasi distriktom u sastavu FBiH.- I to bi podrazumjevalo izmjenu Ustava. FBiH bi se tada sastojala od devet kantona i jednog distrikta. Kada je riječ o međunarodnoj podršci ovom projektu, sumnjam da postoji neka jača podrška. Prosto se postavlja pitanje zašto međunarodna zajednica u tom slučaju ne bi podržala podjelu FBiH na bošnjački i hrvatski entitet – kaže Vranješ.On smatra da se promjenama unutar FBiH ne bi riješio problem nezadovoljstva Hrvata njihovim statusom u tom entitetu.- Ako Budimir misli na dio Posavine koji se nalazi u RS, to bi bila avantura sa vrlo neizvjesnim ishodom i sigurno bi bilo otvaranje nove Pandorine kutije. Takva ideja je u potpunosti na nivou zahtjeva da se, recimo, Grahovo ili Drvar pripoje RS – zaključuje Vranješ. 

OHR bez komentara
U Kancelariji visokog predstavnika nisu potvrdili, ali ni demantovali informaciju da je Valentin Inzko upoznat sa Budimirovim prijedlogom i da ga podržava. U pres-službu Press RS je  je uputio konkretna pitanja koja se tiču Budimirove inicijative, ali su , kako se navodi, dobili samo šturi odgovor.- Nije na OHR-u da komentariše takve prijedloge – , pi[e Pres RS. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku