hamburger-icon

Kliker.info

Broj muslimana raste dvostruko brže?

Broj muslimana raste dvostruko brže?

10 Februara
07:35 2011

Prema rezultatima istraživanja jednog američkog instituta, broj muslimana u svetu, porašće dvostruko brže u odnosu na narode druge veroispovesti. Godine 2030. u Evropi će ih biti 58 miliona.Muslimansko stanovništvo će u naredne dve decenije dvostruko brže porasti od nemuslimanskog. I to, stopom od 1,5 odsto. To je rezultat istraživanja vašingtonskog instituta „Pew Reserarch Center“ na temu "Budućnost muslimanskog stanovništva“.

 

 

Na drugi pogled, sve ovo izgleda drugačije. Stopa rasta među muslimanima će se u odnosu na onu u minulih dvadeset godina smanjiti za 0,7 odsto. U Evropi će taj porast biti skroman, ocenjuje Brajan Grim, direktor pomenutog Foruma: „U Evropi očekujemo porast udela muslimanskog stanovništva za trećinu – sa 44 miliona 2010. na 58 miliona 2030. Godine 2010. su Muslimani činili šest odsto celokupnog evropskog stanovništva, a 2030. činiće osam odsto.“

Posebno je velik porast u Belgiji – sa sadašnjih šest odsto na 10,2 odsto, u Francuskoj sa 7,5 odsto na 10,3. U Nemačkoj trenutno živi 4,1 milion Muslimana, a 2030. će ih biti više od 5,5 miliona. Tamo gde odavno postoji muslimansko stanovništvo – kao na primer na Kosovu, u Albaniji, Bosni, Crnoj Gori i u Rusiji – njihova stopa rasta nije tako velika kao u Zapadnoj, Severnoj i Južnoj Evropi, gde migracija igra važnu ulogu.

 

Drugim rečima, biće primetan kontinuirani porast muslimanskih stanovnika, ali nema govora o eksplozivnom razvoju. To se delimično može objasniti činjenicom da imigranti dolaze iz zemalja u kojima su stope nataliteta već smanjene – kao na primer u Turskoj na dva odsto, ili u zemljama Magreba, gde su još manje. Imigranti iz tih zemalja svoje ponašanje neće promeniti kada dođu u Evropu. „Oni pokušavaju da se integrišu. Trend je da se preuzima način života zemlje u koju su došli. Na primer, ako žele da im deca imaju dobro obrazovanje i šanse da nađu posao, stranci se opredeljuju za malu porodicu, kako bi deci mogli da omoguće bolji život“, kaže Grim. 

(Kliker.info/DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku