hamburger-icon

Kliker.info

Bosanci i Hercegovci u Skandinaviji na nogama : Nakon Norveške, dokumentarni film koji negira i opravdava genocid, prikanan i u Švedskoj

Bosanci i Hercegovci u Skandinaviji na nogama : Nakon Norveške, dokumentarni film koji negira i opravdava genocid, prikanan i u Švedskoj

01 Septembra
04:38 2011

Nakon što je izazvao ogorčenje u Norveškoj, film "Grad koji se mogao žrtvovati" nastavlja svoju propagandnu turneju po Skandinaviji, stvarajući nove rane našim iseljenicima u Švedskoj zbog laži o Srebrenici.

Žrtva kao zločinac      Dokumentarni film Ola Fliuma (Flyum) i Davida Hebdiča (Hebditch) u nedjelju je prikazan i u emisiji "Dokumenti izvana" na prvom programu švedske televizije SVT. Zasnovan na izmišljenim činjenicama, ovaj pokušaj dokumentarnog filma, između ostalog, opravdava genocid nad stanovnicima zaštićene zone UN-a, prikazujući Armiju RBiH kao agresora, a Vojsku RS kao žrtvu koja se branila. Prikazivanje filma mobiliziralo je Bosance i Hercegovce u Švedskoj, koji su već prvog dana prikupili više od 1.000 potpisa za peticiju kojom se traži javno izvinjenje i odustajanje od najavljenog emitiranja još jednog spornog filma  istog autora. U nastavku te kampanje u filmu "Tragovi iz Sarajeva" Flium optužuje ARBiH za direktne veze s El-Kaidom, da su u BiH trenirani teroristi koji su napali Ameriku 2001. godine te da je Vojska RS bombardirala Sarajevo upravo zbog opasnosti od terorizma?!

Pogrešan dojam                – Švedsko mnijenje koje nije najbolje upućeno u rat u BiH može steći dojam da je u Kravici nad Srbima počinjen genocid, da je tamo ubijeno 1.300 Srba, te da je genocid u Srebrenici bio samo osveta. Uputili smo protestna pisma svim relevantnim institucijama. Ako prikažu i drugi film, podnijet ćemo tužbu protiv SVT-a zbog negiranja genocida – kazao nam je Džebrail Bajramović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Geteborgu. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku