hamburger-icon

Kliker.info

Blagoje Grahovac: Jugoslaviju je razbio KGB preko Manolića, Gregurića i Bore Miloševića

Blagoje Grahovac: Jugoslaviju je razbio KGB preko Manolića, Gregurića i Bore Miloševića

21 Januara
07:28 2012

Godinama sam uporan u dokazivanju da organizirani kriminal i korupcija postaju gornje geopolitičko sredstvo. Uporan sam i u dokazivanju da je zloglasni KGB glavni razbijač SFRJ. KGB je, kao osnovna snaga u razbijanju Jugoslavije, zaigrao na nacionalističku matricu. Treba priznati da je sve to bilo veoma prihvatljivo i nekim političkim krugovima na Zapadu, piše Blagoje Grahovac, general u penziji i geopolitički analitičar, u autorskom tekstu za “Vijesti”, kojeg prenosimo u nešto skraćenom obliku.

Nagorno Karabah je jedan od zamrznutih konflikata u Zakavkazju oko koga se preko dvije decenije spore Armenija i Azerbejdžan. Ovaj zamrznuti konflikt može biti geopolitička priča.Ali, kakve veze s tim ima crnogorska plaža Buljarice? A tek kakve li veze sa geopolitikom ima Tašmajdan, poznati park u centru starog Beograda, sa „Maderom“, kultnim restoranom beogradskih boema? A kakve li tek veze sa geopolitikom ima „šetnja“ po Azerbejdžanu crnogorskog dužnosnika Roćena u pratnji Đukanovića?

Divno je, prije pola godine, rekonstruiran tašmajdanski park. U njemu je postavljen monumentalni spomenik od bronze. Na postamentu od crnog mramora piše: „Gajdar Alijev, nacionalni lider Azerbejdžana“. Ceremonija otvaranja spomenika je upriličena službenoj posjeti Beogradu predsjednika Azerbejdžana, Ilhama Alijeva. Poseban „šarm“ toj svečanosti je dao NJ.E. Eldar Hasanov, rezidencijalni ambasador Azerbejdžana u Srbiji, a nerezidencijalni u Crnoj Gori. Kada državni protokol sve digne na najviši nivo, u znak te posjete se premješta cjelokupni beogradski život.

Vraćam se višegodišnjoj tvrdnji da je KGB, kao osnovna snaga u razbijanju Jugoslavije, zaigrao na nacionalističku matricu. Treba priznati da je sve to bilo veoma prihvatljivo i nekim političkim krugovima na Zapadu. Nije moglo biti efikasnijeg razbijačkog alata od međusobnog bratoubilačkog sukobljavanja srpskih i hrvatskih nacionalista. I još spregnutih sa svojim mafijama. Samo je trebalo pronaći pogodne vođe. I pronađeni su u dvojici autokratskih vlastoljubaca, Slobodanu Miloševiću i Franji Tuđmanu, koji su se međusobno prijateljski uvažavali.

Nacionalistički i šovinistički pokreti u obje republike, ojačani onima iz Crne Gore, spregnuti sa mafijama, po scenariju i želji vođa su odrađivali „svoj posao“. A Alija Izetbegović je obojici bio teret, što su obilato koristili mafijaši, nacionalisti, šovinisti, a posebno islamisti.Armijski vrh je neprestano personalno prilagođavan razvoju događaja na terenu, a JNA je, najčešće s razlogom, postajala dežurni krivac za sve i svašta. Reformske snage, s Antom Markovićem na čelu, su na vreme prepoznale suludost nastupajućih politika, ali im je zafalilo snage.

Jedan potpredsjednik njegove vlade (utvrdit će se kasnije) bio je pritajena razarajuća bomba iznutra. Nije čudo što je baš taj bio tranzicijski politički komesar za prevođenje Saveza komunista Crne Gore u DPS Crne Gore i dvodecenijski guru „crnogorskog ekonomskog čuda“. A tko baš njih dvojicu odabra? Narod ili netko drugi?

Na čelu najvažnijeg sektora u KGB-u je bio Jevgenij Primakov, čovjek koji je kasnije, u vrijeme našeg krvavog bratoubilačkog rata, bio predsjednik vlade Ruske Federacije.

Njegovo najveće povjerenje, još od ranije, su imali Franjo Gregurić (mag hrvatsko-ruskog „biznisa“) i Josip Manolić. Upravo su njih dvojica imali presudnu ulogu u izboru Franje Tuđmana za nacionalnog lidera Hrvata i bili su prvi predsjednici Vlade Republike Hrvatske. Najveće povjerenje Jevgenija Primakova je imao i Boro Milošević, inače decenijska alfa i omega ruske politike na Balkanu. Boro je, u suštini, izabrao brata Slobodana za svesrpskog vođu.Milan Roćen, Branko Krga i još neka zvučna imena su Borovi izabranici, čiji rad on i danas nadzire. Momir, Milo i Sveto možda su bili svjesni (a možda i nisu) da su baš oni bili Roćenovi izabranici, koji je u to vreme bio ideološka eminencija iz senke u Savezu komunista Crne Gore.

Da li je slučajno da su upravo Roćen i Krga, u kritičnom periodu po jugoslovenske narode, upućeni na „diplomatske“ dužnosti u Moskvu? Je li slučajno da su baš crnogorski funkcioneri kasnije branili Krgu od smjene sa dužnosti načelnika generalštaba do poslednjeg dana? Je li slučajno da je baš Roćen imenovan za ambasadora SCG u Moskvi, a nerezidencijalno i u Azerbejdžanu? A tko je sve i za čije potrebe ordinirao u ambasadi SRJ i SCG u Moskvi, izvesno je da će otkriti neko drugi. Ima li slučajnosti u tome što je monumentalni spomenik na Tašmajdanu podignut Gajdaru Alijevu, prvom predsjedniku nezavisnog Azerbejdžana i ocu aktuelnog predsednika Ilhama Alijeva, čija država više nije najsekularnija, a čije vladanje se ocjenjuje jednim od najautokratskijih i najkorumpiranijih?

Da li ima slučajnosti u tome da je, upravo, njegov otac Gajdar Alijev (ovjekovječen monumentalnim spomenikom na Tašmajdanu) bio šef najvažnije uprave KGB-a u sektoru na čijem čelu je bio Jevgenij Primakov? Da li je baš slučajno da je Eldar Hasanov, tadašnji operativac u upravi Gajdara Alijeva, sada rezidencijalni ambasador u Srbiji, a nerezidencijalni u Crnoj Gori?Postoji li mogućnost da se, zbog „strateškog“ projekta, na kome predano rade Roćen i Hasanov (dirigovanog iz Moskve), lukovi elipse Azerbejdžan-Srbija-Crna Gora spoje upravo u Buljaricama? Pet stotina tisuća eura, dvije luksuzne vile u okviru velikog turističkog kompleksa i deset posto od ukupnih investicija, bi mogli biti inspiracija i garancija uspeha „projekta“.

Podgorica je grad pobratim sa Erevanom, glavnim gradom Armenije. Armenija se nalazi u zamrznutom konfliktu sa Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha (visoka crna gora). Može li vrh DPS-a riješiti bilo koji problem na pošten način? Ne, ne može. Može li se iz bilo kojeg problema izvući na pošten način?Očigledno je da ne može jer je, na nesreću, ta partija i nastala na velikosrpskom nacionalističkom pokretu i na organiziranom kriminalu i korupciji, koji su u stanju progutati i narod i državu.Rusko-sprsko-crnogorsko-hrvatsko uvezano klupko službi i lica iz organiziranog kriminala i korupcije nije ništa drugo nego đavolje klupko, koje ove narode vjekovima drži u zoni geopolitičke žrtve, uvjeren je Grabovac. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku