hamburger-icon

Kliker.info

Bihać u šoku : Kako su otkriveni prljavi poslovi političara i policajaca ??

Bihać u šoku : Kako su otkriveni prljavi poslovi političara i policajaca ??

13 Decembra
05:39 2010

Nakon saslušanja 30 uhapšenih u akciji «Kastel», koja je u subotu provedena širom Unsko-sankog kantona, Tužilaštvo BiH će danas zatražiti pritvor za osam osoba, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Pritvor će biti zatražen za Ramu Brkića, policijskog komesara Unsko-sanskog kantona, Emira Selimovića, komandira Policijske stanice Bihać, Ibrahima Hodžića zvanog Baja, bivšeg komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a USK-a, a koji je trenutno šef Odjela za edukacije MUP-a USK-a, Huseina Kunića načelnika Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba droga MUP-a USK-a, Asmira Mašića šefa kabineta policijskog komesara, Mehmeda Libića inspektora i predsjednika Komisije za izbor policijskih službenika, te za Mahu Ćufurovića i Enesa Selimovića iz Velike Kladuše.

Uzdrmani temelji                 Šestorica visokopozicioniranih pripadnika MUP-a USK osumnjičeni su za nezakonito dodjeljivanje i namještanje poslova u državnim institucijama, dok se za Ćufurovića i Selimovića sumnja da su dali mito kako bi njihovi srodnici bili zaposleni. Pritvor osumnjičenima za krivična djela organizirani i privredni kriminal, te primanja ili davanje mita ili drugog oblika koristi, bit će zatražen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi utjecali na svjedoke i saučesnike, kao i prikrivanja dokaza.Oko 400 pripadnika SIPA-e, je po nalogu Tužilaštva BiH, u subotu u šest sati ujutro počelo s pretresima na preko 40 lokacija u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu i Velikoj Kladuši. Građani Bihaća su ovu SIPA-inu akciju dočekali sa oduševljenjem, jer uz gotovo 45 hiljada nezaposlenih na birou, rame uz rame stoji činjenica da je posljednjih godina postalo gotovo nemoguće dobiti posao bez štele.

Akcija SIPA-e usmjerena na policijske i političke zvaničnike uključene u koruptivnu piramidu u Unsko-sanskom kantonu uzdrmala je same temelje kantona, te i pored 30 uhapšenih, orasi u džepovima zazvečali su i mnogim drugima.Zbog toga nije bilo iznenađenje kada je uhapšen Direktor kantonalnog Zavoda za zapošljavanje Mesud Mešić, koji je nakon ispitivanja prvi pušten kući. U Bihaću se špekuliše da je Mešić kao dobro informisana osoba ponudio SIPA-i korisne informacije.Uhapšeni su i brojni političari, vijećnik SDA Adnan Alijagić koji je samo dan ranije upirao da obori sjednicu Opštinskog vijeća Bihać, te da se produži obezglavljenost općine nakon odlaska načelnika Lipovače na novu dužnost. Priveden je i Mujo Beganović, poznat po nadimku Letva, s kojom je udario bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Iako formalno, političku netrepeljivost svoje stranke ASDA ispoljavaju naročito ka SDA, očigledno da taj animozitet nije prepreka koruptivnom udruživanju. U cijeloj priči oko namještanja pozicija Beganović je zanimljiv jer je bio predsjednik Komisije za izbor i imenovanja u Skupštini USK.Ipak, najviše brine činjenica da je među 30 privedenih najviše aktivnih policijskih službenika, načelnika policijskih sektora i komandira stanica.Dok je SIPA držala MUP Unsko-sanskog kantona pod opsadom, iz zgrade sa gomilom papira izašao je ministar policije USK Senad Kajdić. Primjetivši da je fotografisan, poslao je policajca da izvrši legitimaciju radoznalih novinara.- Od jutros sam ovdje, čim sam došao na posao SIPA nas je sve razoružala – kazao nam je službenik dok je uzimao podatke sa lične karte. Za ministara Kajdića obični policajci kažu da se radi o poštenoj osobi, što je postalo totalno deficitarno ovih dana.- Nikakvih ingerencija nemamo da bi komentarisali, SIPA radi istrage, a mi ćemo se truditi da građanima pružimo osnovne usluge dok ovo ne prođe – kazao nam je ministar Kajdić.

Namještanje poslova                   Podršku SIPA-i pružale su i vazdušne jedinice. Bišćani pričaju da je najmanje pet kuća u Bihaću neprestano nadlijetano helikopterima, a među njima je bila i kuća Esada Bašagića, predsjednika kantonalnog odbora SDA. Ova najkrupnija politička riba privedena je u ranim jutarnjim satima iz udobnosti vlastitog doma. Njegovo ime nedavno je dovođeno u kontekst sa namještanjima poslova u Kantonalnoj bolnici, a mladi diplomirani kriminalisti iz Bihaća već danima otvoreno govore da su na nedavnom konkursu i radna mjesta u policiji morala ići preko njega.

Upravo ti konkursi u policiji povezuju se sa svim aspektima SIPA-ine akcije.Moj sin se također kandidirao za posao u MUP-u, u međuvremenu i mene je kontaktiralo oko 20 osoba koje su tražile urgenciju i štelu u MUP-u za te poslove. Sve sam ih odbio i nemajući kud, predložio sam djetetu da potpuno odustane – ispričao nam je naš izvor iz MUP-a koji je ostao nezagađen ovom aferom.Ali vrh policije nije, i među glavnim uhapšenima je Ramo Brkić policijski komesar, takozvani prvi policajac USK. Za njega se priča da je za svoju funkciju usluge dugovao vladajućoj SDA, i navodno, nakon izbora se požalio što ova stranka nije potpuno izgubila vlast kako im ne bi morao vraćati kredite.

Korumpirani policijski komesar       Brkiću je nedavno produžen i drugi mandat za policijskog komesara, a tada je njegov protivkandidat, bivši načelnik PU Bihać Fuad Poprženović jasno upozoravao komisiju da je Brkić korumpiran jer ga je par dana ranije vidio u društvu visokih funkcionera SDA kako se časte jagnjetinom.Ono što Poprženović nije znao, jeste da je i komisija bila korumpirana, te je izgubio funkciju od Brkića većinom glasova komisije.Među privedenim bio je i Esad Begić, član pomenute Komisije za izbor komesara, kojima je komesar Brkić tog dana i najavio da će primati 40 novih radnika u MUP-u, a što su kasnije pokušali namjestiti svojim vezama.

Zanimljivo je da je među privedenim i službenica iz Skupštine USK Sanela Abdulahović, koja je ranije ove godine optužena za krivotvorenje dokaza o radnom iskustvu kako bi se mogla prijaviti na konkurs za državne slubenike. Biti optužen za jedno djelo, a nakon toga nastaviti sa istim, sve do sada je bila praksa u USK.Na tom famoznom konkursu za mlađe inspektore i policajce, uglavnom su primane osobe putem veza, te se na takav način stvara korumpirana policija i za generacije koje dolaze – poručili su samo dan ranije sa naših stranica članovi udruženja nezaposlenih kriminalista iz Bihaća, Adnan Husić, Amir Fazlić i Adnan Šišić.Upravo su oni i pozvali SIPA-u, koja je potajno pratila šta se dešava.- Pred samu akciju, putem naših kanala smo saznali da će konkursi biti poništeni, ali ovolika hapšenja ni u snu nismo očekivali. Ipak, ima države! – kazao je mladi kriminalist Šišić.

Dugo planirana akcija             Prema riječima Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ova akcija je dugo planirana.- Akcija "Kastel" bila je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi sa krivičnim djelima zlouporabe položaja ili ovlaštenja, privrednog kriminala, te primanja i davanja mita, dara ili drugih oblika koristi – kazao je Gubešić, a glavni državni tužilac Milorad Barašanin je istakao da se radi o značajnim iznosima sredstava koja su bila predmet mita. 

Upitan Brkićev reizbor            Reizbor Rame Brkića za policijskog komesara itekako je pod znakom pitanja. Špekuliše se da je sa članovima Komisije sklopio dogovor da ga izaberu za komesara, a on će u zamjenu zapošljavati njihove ljude na određene funkcije.Viši inspektor za narkotike Husein Kunić je građanima Bihaća postao poznat nakon akcije kada je zaplijenjena najveća laboratorija skanka i hala sa plantažama marihuane ikad registrovane u BiH. Međutim, nakon ovog hapšenja i sve njegove akcije su postale upitne.Što se tiče Ibrahima Hodžića zvanog Baja, on ima firmu za izvoz drveta, a navodno se sumnja da se bavio švercom trupaca i građe u inostranstvu. Kako saznajemo, samo njegovi kamioni za razliku od ostalih nisu zaustavljani i kontrolisani na cesti.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku