hamburger-icon

Kliker.info

Biden na korak do Bijele kuće: “Nisam došao da proglasim pobjedu – već da kažem da, kada bude prebrojan svaki glas, očekujem da budemo proglašeni pobjednicima”

Biden na korak do Bijele kuće: “Nisam došao da proglasim pobjedu – već da kažem da, kada bude prebrojan svaki glas, očekujem da budemo proglašeni pobjednicima”

05 Novembra
02:44 2020

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden osvojio je ključnu saveznu državu Michigan, objavili su CNN, NBC i New York Times, čime je došao na korak do Bijele kuće.

Michigan daje 16 elektora u izborni kolegij, što znači da je Biden došao do 264 od potrebnih 270 elektora za pobjedu..

Bivšeg američkog potpredsjednika još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće.

U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka.

Rezultati još trebaju biti proglašeni u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje je, također, vrlo neizvjesno.

“Nisam došao da proglasim pobjedu – već da kažem da, kada bude prebrojan svaki glas, očekujem da budemo proglašeni pobjednicima“, izjavio je Joe Biden demokratski predsjednički kandidatu gradu Wilmingtonu u američkoj državi Delaware.

Biden je rekao da je prema podacima njegovog izbornog tima jasno da će osvojiti više od 270 elektorskih glasova – koliko je potrebno da bi bio izabran za predsjednika SAD-a.

“Učinak nam je mnogo bolji od skora predsjednika Trumpa u državama Michigan i Wisconsin 2016. U Pennsylvaniji ​smo dobili 78 odsto glasova putem pošte. Osvojili smo više od tri miliona neposrednih glasova građana”, rekao je demokratski kandidat.

“Dokazali smo da je demokratija u srži ove nacije. Čak i u okolnostima pandemije izuzetno veliki broj građana je glasao. Ovdje građani vladaju, moć im ne može biti uzeta. Ona dolazi od građana i oni imaju moć da odrede ko će biti predsjednik”, rekao je Biden.

Prema njegovim riječima, kampanja je bila oštra u veoma teškom vremenu za zemlju.

“Kada se izbori završe treba da ostavimo oštru retoriku iza sebe. Da ponovo počnemo da se viđamo, slušamo, poštujemo i brinemo jedni za druge. Da se ujedinimo kao nacija. Znam koliko su nam suprotstavljena gledišta. Da bismo uspjeli – protivnike ne smijemo tretirati kao neprijatelje. Da budem jasan – u kampanji sam bio predstavvnik Demokratske stranke, ali ću ako budem izabran, biti predsjednik svih građana. Ova funkcija nije partijska i treba brinuti o građanima. I brinuću podjednako o svima. Onima koji su glasali za nas i one koji su glasali protiv”, rekao je on.

Prema Bidenovim riječima – građani neće biti ušutkivani ili maltretirani.

“Ovo neće biti samo moja pobjeda – već pobjeda svih građana, Neće biti crvenih ili plavih država – već samo Sjedinjenih Država”, zaključio je Biden u govoru u gradu Wilmingtonu u državi Delawareu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku