hamburger-icon

Kliker.info

Bez imalo stida Dodik ustvrdio : RS utemeljena na antifašističkim vrijednostima

Bez imalo stida Dodik ustvrdio : RS utemeljena na antifašističkim vrijednostima

09 Maja
20:11 2012

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je taj bh.entitet zahvalan svima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu te dodao da je i RS „utemeljena na tim vrijednostima“. Dodik je, učestvujući u Banjoj Luci na manifestaciji u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, rekao da   je uvjeren da  je u samoj biti RS-a „antifašistička borba“. Kazao  je da je „srpski narod na ovim prostorima bio prvi koji je reagirao“ na poziv protiv fašističkih ideologija u Drugom svjetskom ratu i da je dao „jedan od najvećih doprinosa“ antifašističkoj borbi, zajedno s drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije, od kojih su mnogi stradali.

Za nekadašnju Jugoslaviju je rekao da je bila primjer međuetničke i međunacionalne saradnje, kao i primjer u svijetu, ali da, nažalost, nije mogla da opstane. U državama koje su nastale nakon njenog raspada, kazao je, njeguje se antifašistička borba jer je to civilizacijska i evropska vrijednost. „Narod na prostoru današnje RS bio je masovno u antifašističkoj borbi i dao je veliki doprinos pobjedi nad fašizmom. Na prostoru današnje RS odigralo se nekoliko ofanziva partizanskih jedinica, što je nesumnjiv dokaz da je bila utemeljena vrijednost slobode i borbe protiv okupatora. Ne treba zaboraviti Kozaru, Sutjesku, ‘Neretvu’, što je u cjelosti bilo na prostoru današnje RS“ , naveo je Dodik .

Obraćajući se prisutnim građanima Dodik je rekao da „ RS mora da ide dalje i da ne treba sumnjati u njenu trajnost i moć, jer je utemeljena na borbi u otadžbinskom ratu i žrtvama koje je dala u tom ratu“. „RS ne odustaje od svojih temeljnih vrijednosti borbe za bolje, pravednije društvo i svoje uključenosti u evropske i civilizacijske sisteme vrijednosti, a najbolji dokaz za to je i današnje obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom“, kazao je. Time, kaže, Banja Luka, kao politički centar šalje poruku tolerancije i uključenosti u civilizacije vrijednosti Drugog svjetskog rata. Dodik i drugi predstavnici vlasti su danas položiti cvijeće na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjoj Luci. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku