hamburger-icon

Kliker.info

Bashar al-Assad : Sirija je bila i ostati će suverena zemlja (Video)

Bashar al-Assad : Sirija je bila i ostati će suverena zemlja (Video)

07 Januara
02:45 2013

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u prepunoj zgradi opere u Damsku, u obraćanju javnosti iznio plan za okončanje sukoba u zemlji. Istaknuo je kako najprije mora prestati podrška iz inozemstva Al-Quaidinim terorističkim skupinama. Rješenje podrazumijeva novi ustav, vladu i nacionalnu pomirbu.  Bashar al-Assad je rekao kako njegova vlada nikada nije odbila bilo kakvo političko rješenje sukoba, ali kako neće pregovarati s teroristima i kako je ovo jedino rješenje koje može dovesti do okončanja sirijske krize."Za političko rješenje je nužno da međunarodne i regionalne sile prestanu davati svoju potporu naoružanim skupinama. U tom bi slučaju naše sigurnosne snage vrlo brzo slomile njihov otpor", rekao je Assad u svom prvom obraćanju sirijskom narodu nakon lipnja prošle godine.

"Osim toga nužno je uspostaviti dijalog sa svima koji rade u interesu Sirije i oformiti tijelo koje će raditi na uspostavi primirja, na izradi novog ustava, koji bi trebao biti potvrđen na referendumu. Ta povelja bi trebala biti temelj za uspostavljanje nove vlast u Siriji", izjavio je."Uvijek smo spremni na dijalog, ali ne s onima koji su prodali našu zemlju strancima", istaknuo je.Završni korak će biti proces nacionalne pomirbe, uključujući i amnestiju za sve pritvorene od izbijanja sukoba. Assad je izjavio kako njegova vlada još nije našla partnere koji su spremni poduprijeti Siriju u rješavanju krize."Nikada nismo imali mogućnost političkog rješenja sukoba, ali s kime da razgovaramo? Zar s onima vođenim ekstremističkom ideologijom i koji razumiju samo jezik terorizma? Ili da započnemo razgovor s marionetama zapada?", bio je oštar u ovom dijelu govora predsjednik.Također, zahvalio se Rusiji, Kini i Iranu "što se nisu uplitali u unutarnje stvari Sirije". Kritizirao je Sirijsku oporbu i pobunjenike, nazvavši ih "zapadnim marionetama" i "teroristima povezanima s Al-Quaidom"."Imamo teroriste koji slijede ideologiju Al-Quaide. Naša braća se bore protiv tih ljudi, koji većinom nisu Sirijci… Stoga ćemo im dati lekciju", rekao je Assad.

Pozvao je cijeli sirijski narod na mobilizaciju protiv "zlikovaca koji su zaposjeli zemlju"."Svi moraju stati u obranu… napadnut je cijeli naš narod. Svaki građanin koji je svjestan toga, a odbija se pridružiti ovome rješenju, vodi cijelu naciju u propast", rekao je  Assad.Zapad i Sirijska nacionalna koalicija su odmah osudili predsjednika Assada zbog njegovih riječi. Britanski ministar vanjskih poslova, William Hauge je opisao Assadov govor kao "licemjeran i pun praznih obećanja, koja neće zavarati nikoga".Iz Europske Unije i sirijskih oporbenih skupina stižu pozivi na odstupanje s dužnosti predsjednika.Specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, Lakhdar Brahimi, i dalje inzistira na prijelaznoj vladi i nikada se nije izjasnio o eventualnoj budućoj ulozi Assada, ni o njegovoj ostavci.

Analiza
Govor Assada nekoliko je puta prekinut glasnim pljeskom i ovacijama, a naročito je upečatljiv bio trenutak kada je na kraju govora prema njemu doslovno pohrlilo više desetaka okupljenih kako bi mu čestitali i stisnuli ruku (vidi video na dnu teksta). Morali su intervenirati i zaštitari kako bi u konačnici mogao napustiti prostor, no cijeli događaj na kraju govora odrazio je aktualnu atmosferu i vidjelo se kako su okupljeni zaista bili poneseni njegovim izjavama kojima – unatoč svim teškoćama koje je Sirija prošla – najavljuje da se od državnog suvereniteta "neće odstupati".Između ostaloga tijekom govora je istaknuo: "Ne trebaju nam ničije lekcije, zemlja koja je stara nekoliko tisuća godina zna kako brinuti o sebi", što je također izazvalo veliki pljesak.

Posebno je istaknuo definiciju "međunarodne zajednice" te naglasio: "Svjetska zajednica nije samo Zapad – Rusija, Kina, Iran, BRICS zemlje, protive se svakom uplitanju u unutarnje sirijsko pitanje". Također u svom govoru nije krio činjenicu kako su upravo ove zemlje zaslužne za to da Siriju nije do sada već zadesila neka vrsta strane agresije. "Sirijski narod zahvalan je ovim državama", zaključio je  Assad.Tijekom gotovo sat vremena govora osvrnuo se i na širi kontekst aktualnih događanja. "Živimo u eri laži, fabrikacija, ne samo kod nas, već u cijelom svijetu", naglasio je.

Ipak, ključna poruka ovog govora mogla bi se sažeti u ovoj njegovoj rečenici: "Sirija je bila i ostati će suverena zemlja, nećemo se pokoriti ničijim diktatima. Možemo uvažiti savjete, ali nikada diktate".Moglo bi se reći kako je govor bio poprilično realan, u nekim trenucima i bolno realan, kao pri samom početku kada ni ne nastoji sakriti činjenicu da se većina zemlje nalazi u opasnom sukobu i kako je do sada velik broj ljudi izgubio život.Ovo stanje nazvao je ratom te napomenuo kako svjedočimo specifičnom novom obliku ratovanja – rat koji se uvelike vodi stranim plaćenicima i domaćim izdajicama.

Ovaj govor Assada možda je i najvažniji od početka krize i sukoba u Siriji. Bez obzira što se dalje događalo, ovo je dokument vremena koji svjedoči kako je sirijska Vlada ponudila apsolutno sve uvjete za okončanje sukoba. Svakome bi do sada trebalo biti jasno da se broj žrtava u ovoj zemlji gomila isključivo zahvaljujući onim agresorskim snagama koje inzistiraju na potpunom rušenju sirijske države. Assadova Vlada ponudila je sve elemente za okončanje sukoba – od generalne amnestije do dijaloga, pa i adaptacije novog Ustava na temelju referenduma. Ono što je Assad danas poručio, a od iznimne je važnosti, je spremnost sirijske vlasti na dijalog, političku i socijalnu pomirbu, reformiranje zemlje u interesu njenih stanovnika, ali jednu stvar neće dopustit – nasilnu promjenu. Ukoliko militantna opozicija nastavi sa svojim diktatima, sirijske vlasti spremne su na još ratovanja i to uopće ne kriju.

Trenutak u kojem dolazi ovaj govor također je važan. Izuzev postavljanja Patriot sustava u Tursku i brojnih prijetnji, izgleda kako zapadne sile nisu pretjerano voljne pokrenuti ofenzivu na Siriju, očito zbog poprilično snažnog protivljenja pojedinih zemalja koje je i Assad spomenuo – Rusija, Kina, Iran. Nadalje, UN govori o 60,000 ubijenih u konfliktu, postoji vjerojatnost kako je znatan dio ubijenih upravo iz redova naoružane oporbe, što znači da ovim putem Assad nudi još jednu priliku za pokretanje političkog razgovora, smatrajući kako je i druga strana sada već spremnija za tako nešto.Činjenica je kako pobunjenici do sada nisu uspjeli osvojiti niti jedan važniji grad, no također je činjenica da su i prebjezi iz sirijske vlasti i vojske – unatoč tome što su hvaljeni i isticani u anti-sirijskoj štampi – nedovoljni za konkretno narušavanje aktualne vladajuće nomenklature.

Iz te perspektive, kada govorimo o političkom rješenju, ona će svakako u svojoj koncepciji imati i Assada i stranku Baath, a to je upravo ono na što militanti zajedno sa svojim sponzorima – bar do sada – nisu pristajali. Cilj agresije na Siriju bio je zbrisati staru vlast, eliminirati je iz političke sfere baš kao što je eliminiran i Zeleni Pokret u Libiji. Razlog je do danas mnogima i više nego jasan – autonomna politika velika je prepreka na putu vodećih svjetskih sila i autonomija se nastoji ugušiti pod svaku cijenu. Naročito sada, u ovoj fazi, jer ako Sirija opstane – a mogla bi – Zapad ju je trajno izgubio, ali za to biti će si sami krivi. Početkom 2000-ih dobili su Assada "reformatora" koji je bio spreman na ustupke, baš kao i Gaddafi, s ciljem "mira u regiji", a sada – ako preživi – dobiti će Assada "anti-imperijalistu" koji će u potpunosti svoju suradnju ponuditi onima koji su bili uz njega u najtežim trenucima. Iz te perspektive, a i mnogih drugih, danas možda nismo još toliko ni svjesni koliki značaj sirijski sukob ima na razvoj naše kolektivne budućnosti. Koncept, ili barem ideja, o multi-polarnom svijetu, završiti će ili ustabiliti se upravo u sirijskom konfliktu.Teško je zamisliti da zapadne sile, u ovoj fazi, mogu jednostavno "smiriti" retoriku i pustiti da se konflikt u Siriji završi političkim dijalogom u kojem ulogu igra i Assad. No, možda ni nemaju izbora?

Već i sada, ovo što gledamo, iznenađenje je bez presedana. Sama činjenica da se danas Assad pojavio u punoj hali u Damasku i poručio Zapadu kako "nisu oni cijela međunarodna zajednica", veliki je poraz svih onih sila koje su još prije više od 12 mjeseci Assadu davali "nekoliko tjedana".Što će isti reći danas? Da je ona skupina političara i dužnosnika koja je pohrlila prema njemu da mu stisne ruku plaćena da napravi to? Ili da su svi možda Alawiti?Mnoge takve i slične laži pretrpjela je Sirija do sada, no kako je i sam Assad istaknuo u jednom razgovoru za rusku TV – "Niti se ne trudimo dobiti informacijski rat".

Britanski zastupnik i istaknuti anti-imperijalist, George Galloway, ovih mjeseci našao se na žestokom udaru kritike zato što je pred nekoliko godina Bashara al-Assada nazvao "zadnjim arapskim vođom". No, ono što smo danas imali priliku čuti iz Damaska, svakako je oličenje vodstva. Sirija je do sada već mogla biti nova Somalija ili Jemen, da je Assad iskoristio ponudu za azil onda kada je bilo najteže, ali nije.Jednom prilikom je rekao za zemlje koje podržavaju pobunjenike u Siriji – "Odjednom su ugledali novac u svojim rukama nakon dugog perioda siromaštva i sada misle kako će novcem kupiti povijest".Govor je održao mirno, samouvjereno i bez imalo odstupanja od prvotne vizije – da, Sirija treba reforme, provesti ćemo ih, ali rušenje zemlje dopustiti nećemo. Imajući u vidu što je sve Sirija prošla protekle dvije godine, euforično oduševljenje okupljenih nakon ovih riječi nije tako teško razumjeti. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku