hamburger-icon

Kliker.info

Balkan u plamernu : Trebinje u obruču, dim guši Mostarce

Balkan u plamernu : Trebinje u obruču, dim guši Mostarce

26 Avgusta
17:18 2012

Na području Mostara plamen guta park prirode Ruište, a vatrogasci i mještani brane vikendice i Planinarski dom.Hitna pomoć intervenisala je nekoliko puta jer dim kod Mostaraca izaziva gušenje.Iz Civilne zaštite navode da vatra ne može biti ugašena bez kiše, iako su tokom vikenda djelovali helikopter OS i hrvatski kanaderi. Danas se očekivao i dolazak ruskog helikoptera, koji će se narednih dana sa vatrom boriti u cijeloj Hercegovini.Posebno je teško u Trebinju, gdje se vatra sa Trebinjskih brda sastavila sa požarima iz ljubinjske opštine, pa je stotinama kilometara dugu požarnu liniju veoma teško kontrolisati. Poslije podne je djelovao i helikopter Oružanih snaga (OS) BiH, a u proteklih 48 sati 200 vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, kao i Trebinjaca i pripadnika OS neprekidno se borilo s plamenom u vatrenom obruču.

"Vjetar, nepristupačan teren i visoke temperature – sve se sastavilo. Situacija je veoma loša. Vatra se malo umiri ujutru, a popodne bukvalno podivlja", opisuje dramtičnu situaciju Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, a vatrogasci kažu da izbijaju i novi požari i vatra se širi velikom brzinom.Stanje nije bolje ni u Konjicu gdje su se požari od subote na području Boračkog jezera proširili prema Boračkoj dragi, zahvaćeno je veliko područje koje je pod gustom borovom šumom i munikom."Na području Boračke drage zahvaćeno je oko 150 hektara i tu je angažovana glavnina snaga. Ovdje bi se pod hitno trebalo djelovati iz zraka. Gori na još desetak lokacija", objašnjava Zdravko Knežević, komandant Vatrogasne jedinice Konjic.

Požar u Ljubinju od danas ugrožava naselja, a približio se na svega pedesetak metara od sela Žabica, Gornja Ivica, Plani Doli i Vlahovići. Sa terena stižu informacije da se "stanje mijenja svake sekunde".Požar u rejonu Berega, kod Sokoca, ponovo se aktivirao, a u kanjonu Bereško vrelo ima neeksplodiranih mina, pa se povremeno čuju detoncije. Vatrogasci se danonoćno bore i sa vatrenom stihijom u Sopotniku kraj Zvornika, pa vatru uspijevaju da odbiju od kuća.Istovremeno, vatrena stihija zahvatila je TV repetitor na brdu Kvarc iznad Srebrenice, pa stanovništvo od danas nema radio i TV signal.Vatra se, javljaju Srebreničani, širi prema naselju Zalazje, a 30 rudara iz Rudnika olova i cinka Sase sprečava širenje vatre koja nadire prema ovom rudniku."Pokušavamo spriječiti širenje vatre prema naseljima. Nažalost, naše mogućnosti su male jer je ovo nepristupačan i miniran teren", rekao je Izet Suljanović, komandir Vatrogasne jedinice Srebrenica.Vatra u Kneževu/Skender Vakufu danas je presječena i požar se ne širi prema planini Čemernici niti prema rijeci Ugar.

RS kupuje dva helikoptera                   Milorad Dodik, predsjednik RS, danas je, prilikom posjete Trebinju, izjavio da štetu od požara već sada procjenjuju na oko milion KM, te najavio da će u budžetu za narednu godinu biti planirana sredstva za nabavku dva helikoptera, od kojih će jedan biti lociran u Hercegovini.Takođe, najavio je i pomoć od 30.000 KM za požarom ugrožena područja i vatrogasne jedinice u Trebinju."U ovom trenutku je najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava i štete po stambene objekte", kaže Dodik.Prema njegovim riječima, veliki problem ovog prostora, koji graniči sa Crnom Gorom, su požari koji prelaze iz ove susjedne zemlje u trebinjsku opštinu. Nakon posjete požarištu, predsjednik je sve pripadnike službi za gašenje koji su danonoćno na terenu pohvalio za dobro urađen posao."Veliki broj požara izazvan je ljudskom nepažnjom i oni koji se ogluše na upozorenja nadležnih službi o zabrani paljenja vatre ubuduće će biti tretirani za izvršenje krivičnog djela", kazao je on.Dobroslav Ćuk, vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja, istakao je da je na području ovog grada trenutno aktivno sedam požara.

Gori i region                                       Na niški aerodrom danas je sletio ruski avion za gašenje požara u Srbiji, tipa iljušin 76, nosivosti 42 tone vode. Poletio je prema Tari da bi se izborio sa višednevnom vatrenom stihijom koja guta sve pred sobom. Požar na Suvoboru kod Čačka i Gornjeg Milanovca tokom vikenda se proširio. Vatru na Suvoboru gasi 600 vatrogasaca, vojnika, policajaca, pripadnika Žandarmerije i mještana.U Hrvatskoj bukti 11 velikih požara u šest županija. Najteža situacija je uz morsku obalu gdje se vatrogasci i kanaderi danonoćno bore sa vatrenom stihijom. U popodnevnim časovima u Hrvatskoj je pala i prva kiša, pa se vatrogasci i mještani nadaju da bi požari mogli da budu ugašeni.Novi požari javili su se i u Crnoj Gori, a samo u nikšićkoj opštini aktivno je njih 12. Vatra je stigla do Ulcinja, pa prijeti objektima.. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku