hamburger-icon

Kliker.info

Azem Vlasi : Srbija ima teritorijalne pretenzije i prema Bosni i Hercegovini

Azem Vlasi : Srbija ima teritorijalne pretenzije i prema Bosni i Hercegovini

16 Oktobra
16:46 2011

Svako ponavljanje vlasti Srbije da nikada neće priznati Kosovo zapravo je iskazivanje teritorijalnih pretenzija prema drugoj državi. Srbija polako ide prema Evropskoj uniji, a stigla bi brže da ne vodi ovako glupu politiku, naročito prema Kosovu i BiH.Ovo je za "Dnevni avaz" izjavio Azem Vlasi, veliki borac za nezavisnost Kosova, a danas savjetnik Vlade za vanjske poslove.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju na sjeveru Kosova? Čini se da vlast Srbije u vezi s ovim pitanjem pokazuje određenu dvoličnost. S jedne strane stvara se dojam da traži rješenje s međunarodnom zajednicom, a s druge da ništa ne čine da bi se stanje smirilo.

– Tu situaciju direktno su podstakle vlasti u Beogradu. Cilj je da se stvori dojam nestabilnosti na Kosovu i nesposobnosti kosovskih institucija da upostave red i zakon i na tom području. Već odavno vlasti Srbije taj sjeverni dio drže kao adut u svojim rukama za neke razgovore, gdje bi se postavilo eventualno pitanje pripajanja tog dijela Kosova. Vlast Srbije ima jedan strateški cilj, poslije svih ratova koje je povela za tuđe teritorije, da ostaje uknjiženo da je makar nešto dobila.

Indikativna je i poruka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da Srbi na sjeveru Kosova istraju na barikadama. Šta mislite o tome? 

– SPC je dio tog mehanizma, koji neposredno pravi scenarije za Kosovo i takozvano srpsko pitanje van prostora Srbije. Zamislite, Srpska pravoslavna crkva, koja se bavi vjerskim pitanjima, poziva ljude na barikade?! A takvo zaprečavanje puteva zapravo je iz scenarija Miloševićevog vremena od prije dvadesetak godina. To smo tada imali sa Srbima iz Knina.Srbija nastavlja pozivati kosovske Srbe na odmetničko ponašanje i bojkotovanje kosovskih vlasti, dakle na nepriznavanje nove realnosti da je Kosovo slobodna i nezavisna država. Tako samo ide na štetu kosovskim Srbima, a stavlja sebe u konfrontaciju s međunarodnom zajednicom.

U kojoj je mjeri trenutna situacija na sjeveru Kosova fitilj za konflikte u regionu?

– To ne može biti nikakav fitilj za neki novi konflikt u regionu zato što Srbija više nije ona Miloševićeva, koja je ratovala na tuđim teritorijama. Srbija je danas u takvom položaju da ne može nijednog uniformisanog policajca ili vojnika poslati van svojih granica.Ako opet na tuđoj teritoriji potpale fitilj, u ovom slučaju na Kosovu, onda se to može završiti samo egzodusom Srba koji žive tamo.

"Srbija između Kosova i BiH" Vaša je tema na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99". Kako gledate na BiH u ovim odnosima?

– BiH i Kosovo treba gledati kao dvije države na prostorima bivše Jugoslavije, gdje se najočiglednije vidi upornost stare srpske ekspanzionističke politike. Ona svoje teritorijalne pretenzije u BiH pokazuje posrednim putem preko Republike Srpske, a na Kosovu to čini direktno.

Poruka bh. Srbima

– Dok je iz Zagreba bh. Hrvatima poručeno da je njihova domovina BiH, a glavni grad Sarajevo, i da će ih Hrvatska uvijek podržavati, iz Beograda takve pruke bh. Srbima nikada nećete čuti – kaže Vlasi. Amil Dučić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku