hamburger-icon

Kliker.info

Aner Žuljević : Mostaru ne trebaju općine

Aner Žuljević : Mostaru ne trebaju općine

22 Oktobra
12:11 2012

Mostar je u kontinuiranoj političkoj i ekonomskoj krizi od kraja rata, tako da je presuda Ustavnog suda samo dodatno razotkrila nivo političkog nepovjerenja dugogodišnjih vladajućih partnera. Razotkrila je ono što mi kao SDP godinama ukazujemo, a to je da Mostar politički funkcionira po principu dvije jasno odvojene cjeline koje za rezultat imaju hiperprodukciju troškova zbog finansiranja dvojnosti, kazao je u intervjuu Aner Žužuljević, predsjednik KO SDP-a HNK-a.

• Kako ocjenjujete razgovore u OHR-u koji su vođeni o budućnosti Mostara? Je li ovo pravi put ka rješavanju mostarske krize?

– Razgovori su tek na početku. Međutim, prvi sastanak je pokazao jedinstvo i odlučnost međunarodne zajednice da podrži OHR kao medijatora u nastojanju da se problem Mostara konačno riješi, naravno, kroz pokušaj ostvarivanja kompromisa domaćih političkih subjekata. Nama u SDP-u nije drago što je Mostar ponovno ključna tema međunarodne zajednice, jer to pokazuje institucionalnu slabost i nedovoljnu razvijenost demokratskih procesa u Mostaru.

• Zbog čega je Mostar, prema Vašem mišljenju, došao u ovu današnju krizu? Zašto nije ranije provedena odluka Ustavnoga suda BiH o izmjeni izbornih pravila?

– Mostar je u kontinuiranoj političkoj i ekonomskoj krizi od kraja rata, tako da je presuda Ustavnog suda samo dodatno razotkrila nivo političkog nepovjerenja dugogodišnjih vladajućih partnera. Razotkrila je ono što mi kao SDP godinama ukazujemo, a to je da Mostar politički funkcionira po principu dvije jasno odvojene cjeline koje za rezultat imaju hiperprodukciju troškova zbog finansiranja dvojnosti. Taj višegodišnji vladajući princip nas je danas doveo u stanje da Mostar jednostavno s aspekta javnih prihoda nije u stanju servisirati dva fiktivna grada dvije vladajuće stranke, te da je samo pitanje vremena kad će se sve ekonomski urušiti. Građani Mostara su s aspekta integracije grada miljama ispred politike i mi kao SDP jednostavno želimo da politika konačno napusti ratne rovove i servisira volju svojih građana.

• Kakvo je viđenje SDP-a o budućnosti Mostara?

– Mostar kao grad ima takve resurse da za vrlo kratko vrijeme objektivno može postati sredina kvalitetnog življenja u kojoj će zadovoljstvo života moći pronaći svi. Jedan od nekada ekonomski najrazvijenijih gradova jeste pretrpio ogromne ratne štete, ali 15 godina nakon rata definitivno nije trebao izgledati ovako loše. Politika se godinama u Mostaru bavi sama sobom, šaljući u okruženje isključivo nestabilnu i negativnu sliku, što je kao rezultat moralo imati nizak stepen investicija i današnju nisku ekonomsku razvijenost grada. Mostar u svakom smislu treba potpuni politički i ekonomski preokret od onog što je godinama bila praksa.

• Zašto bošnjački politički i vjerski establišment insistira na reorganizaciji grada, iako je Ustavni sud govorio isključivo o izmjeni izbornih pravila?

– Mi u SDP-u razumijemo sve zahtjeve. Oni su potpuno legitimni i rezultat različitih iskustava, osjećaja i ambicija. Mostar je, nažalost, prošao teška ratna iskušenja, čega sam i sam bio svjedok, tako da izgradnja povjerenja u suštini predstavlja najveću obavezu svih društvenih aktera kao predispoziciju boljih političkih odnosa i kvalitetnijeg života svih nas. Suština je da se između sebe moramo početi više slušati i uvažavati, te da shvatimo da nas politička galama, isključivost i emocije neće odvesti u pravom smjeru.

• Jesu li Mostaru potrebne nove razine vlasti (općine) kako bi se zaštitili nacionalni interesi?

– Nisu potrebne i, nažalost, to je ključni razlog našeg neslaganja sa SDA. Mi smatramo da ako uvedete princip da se nacionalno štitite kroz stvaranje opštine, što SDA zagovara, ne postoji niti jedan pravni razlog nakon toga koji može osporiti stvaranje trećeg entiteta. Stoga smo mi jasno rekli da stvaranje opština kao principa zaštite jednog naroda od majorizacije predstavlja legalizaciju pravnog puta za stvaranje trećeg entiteta, što je za nas jednostavno neprihvatljivo. Nažalost, mi imamo problem sa SDA što oni kasne za nama deset godina. Mi smo 2003. imali rješenje sa četiri opštine koje je tada, kada je postojalo šest opština, bilo racionalno, integrirajuće i moguće, a oni su ga odbili i danas nam drže nacionalna i patriotska predavanja.  Jurica Gudelj (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku