hamburger-icon

Kliker.info

Aner Žuljević lider SDP-a: Nećemo dopustiti nacionalistima da unište Mostar

Aner Žuljević lider SDP-a: Nećemo dopustiti nacionalistima da unište Mostar

16 Marta
21:39 2012

Prateći dnevna zbivanja u Mostaru s fokusom na društveno-političkim događanjima koja su tijekom godine popraćena kroz medije, nisam mogao, ne primijetiti jedno novo lice koje je iskoračilo iz sivila političke scene. To lice pripada Aneru Žuljeviću, lideru SDP-a Hercegovine.Izražavanje mu je vrlo jasno i konkretno, a držanje sigurno. Hladnokrvnost kojom komunicira i prilikom najprovokativnijih pitanja, brzina i snalažljivost smišljanja odgovora s njegovim verbalnim izrazom vrlo je impresivna.

Aner Žuljević rodio se u Mostaru 1977. god., doktor je ekonomskih nauka s funkcijom šefa Hercegovačkog SDP-a.Sa Anerom Žuljevićem sam razgovarao o odluci Ustavnog suda vezano za izmjenu Statuta grada Mostara, koja je grad ponovno pretvorila u bojno polje.Žuljević precizno objašnjava odluku Ustavnog suda BiH. Govori o motivima SDA i HDZ-a za radikalizaciju političkog stanja i o pokušajima djelovanja SDP-a da Mostar ponovno postane grad, nakon što je pretvoren u malu provincijalnu kasabu.

Gospodine Žuljeviću, Mostar je opet top tema u svim medijima u bivšoj Jugoslaviji.
Kakva je odluka Ustavnog suda zbog koje su se političke prilike u gradu naglo pogoršale?

Što se tiče odluke Ustavnog suda, radi se o dvije ključne stvari.Prva: kada je u pitanju odluka Ustavnog suda, odnosno ono što Ustavni sud smatra da je neustavno u okviru postojećeg Statuta, vezano je za veličinu izbornih jedinica, broja birača i broja vijećnika koji se biraju iz tih izbornih jedinica u Gradsko vijeće. To je jedan od ključnih razloga, znači taj nesrazmjer broja birača i broja izabranih vijećnika u odnosu na izborne jedinice koji se registriraju u Mostaru. Posebno se to odnosi na izbornu jedinicu jugozapad koja ima 27.000 birača a daje isto vijećnika kao i izborna jednica jugoistok koja ima 5.000 birača.
Druga stvar je vezana za birače u okviru distrikta koji do sada nisu imali svoju izbornu listu. Ustavni sud smatra da su ti birači u suštini zakinuti za biračko pravo svoje izborne liste. Ono što je na neki način novitet kada je u pitanju rad Ustavnog suda, jeste da je Ustavni sud u ovom slučaju napravio još jedan iskorak dalje, sporne je članove izbornog zakona stavio van snage. Ključna stvar jeste da mi smatramo da nema potrebe da se ovako radikalizira politička scena. Kada je u pitanju stav
o SDA i HDZ-u, pošto ostaju mehanizmi Statuta kada je u pitanju zaštita vitalnih interesa, posredan izbor gradonačelnika Ustavni sud proglasio je ustavnim. Sud također nije dovodio u pitanje i ključni stav vezan za minimalnu i maksimalnu kvotu konstitutivnog naroda. Međutim, očigledno je da je način djelovanja SDA i HDZ-a u proteklih deset- petnaest godina doveo do stanja u kakvom je danas Mostar. Ove dvije stranke su shvatile da je ovo ključni predizborni moment da putem ove predstave izbornog suda radikaliziraju biračko tijelo i pokušaju da kroz taj mehanizam građani zaborave na sva životna pitanja. Ono što je svakodnevnica kada je u pitanju Mostar jeste bankrot javnih preduzeća, neefikasna administracija. Sada ova pitanja nisu bitna, prebacujemo se na drugu temu – tko brani a tko napada Mostar? Ovo pitanje, u smislu da neki brane Mostar, neki ga napadaju, a suština čitave priče je da je u gradu Mostaru svaki pripadnik konstitutivnog naroda, pa čak i onih ostalih građana, je ugrožena osnovnim elementarnim pitanjem egzistencije, i to je vitalno pitanje za grad Mostar.

Da li ste iznenađeni stavom SDA da Mostar treba podijeliti u dvije izborne jedinice? Moje je mišljenje da SDA nikada nije prihvatila Statut koji je donio visoki predstavnik Pedi Ešdaun, da se samo čekala prilika da se nastavi sa politikom podjele grada zajedno sa svojim koalicionim partnerom HDZ-om.

Pa suština čitave priče je u onome što smo mi u SDP-u naglasili u saopštenju, odnosno u stavu predsjedništva SDP-a, da je očigledno i vrlo jasno da su SDP, SDA i HDZ imali višegodišnji dogovor prethodnih godina da statut apsolutno ne zaživi u onim segmentima na kojima je apsolutno bio vezan za političku volju. Ovaj Statut apsolutno nije ograničavao mogućnost da aktualna koalicija SDA i HDZ-a ovaj grad naprave boljim mjestom za život svakog običnog čovjeka. Međutim, očigledno da je postojao neki potajni dogovor između te dvije stranke kojima je trebalo da određeni vremenski period iscrpljuju građane grada Mostara. Da se njihova nefunkcionisalnost, njihova nemogućnost dogovora prebacuje na odgovornost Statuta, kako bi se jednog dana objavio bankrot u smislu nemogućnosti bilo kakvog funkcionisanja pod postojećim Statutom te da na kraju prebace odgovornost na međunarodnu zajednicu i građanima kažu da je jedino moguće rješenje, ustvari, podjela grada po nacionalnim opštinama što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Ono što nas iznenađuje u ovom momentu jeste da je SDA potpuno svjesna činjenice da prijedlog vraćanje na 6 nekadašnjih općina nije moguće realizovati sa aspekta onoga što smo mi imali u ovom periodu u zadnjih 6-7 godina, da grad nažalost, nema viška prihoda već ima ogroman dug. Pa da se eventualno rješenje o povratku 6 opština ne bi baziralo na koji način da prebacimo novac na te opštine, već bi realizacija tog rješenja u smislu vraćanje opština, bilo isključivo diskusija koja opština bi trebala preuzeti koji dug i to bi ovu krizu napravilo dugoročnom.

 Mi smatramo da bi ta kriza trajala više godina a na kraju iza toga ne bi dobili ništa. Imam osjećaj da su SDA i HDZ sa ovim svojim radikalnim pristupima vraćanja 6 opština ili jednu izbornu jedinicu našli ustvari, strašni mehanizam koji će bez izbora njih ostaviti u tehničkom mandatu naredne dvije godine. U potpunosti su svjesni činjenice da u ovom kontekstu političkog dešavanja, situacija u gradu, oni ne mogu poručiti ozbiljan izborni rezultat na izborima u 10. mjesecu. Stoga su odlučili da političku krizu toliko radikaliziraju da se danas pojavljuju određena stručna mišljenja koja su zasnovana na Ustavu i zakonu, a to je da ova odluka, ovo Gradsko vijeće i ovaj gradonačelnik u slučaju nepostojanja ustavnog dogovora ostaje u tehničkom mandatu na neodređeni vremenski period. Tako da se sada postavlja pitanje da li se ovo sve igra da se izbori ne održe u Mostaru zato što nije povoljan moment niti za SDA niti za HDZ, jer nemaju šta ponudit građanima grada Mostara. Oni kroz tu političku krizu hoće da ostanu u mandatu još godinu do dvije da bi im se omogućilo da završe sve one stvari kada je u pitanju trgovina putem prostornih prava, putem projekata koji nikako da zažive, jer ne može da se nađe mehanizam u procentima. Mi smatramo da rješenje koje nudimo je rješenje koje će omogućiti da se dese vrlo male izmjene postojećeg Statuta, a da one ispune zahtjeve Ustavnog suda. Na kraju mi u sklopu rješenja kojeg nudimo omogućujemo dvije ključne stvari. Prvo je način da taj Statut u punom smislu zaživi. Drugo je da se stvore uvjeti da gradska uprava postane javni servis grada Mostara, od komunalnog poduzeća pa nadalje.

 Nažalost imali smo dva komunalna poduzeća, sad ih imamo 4. Suštinska stvar je da grad jednostavno ima puno više potencijala kada je u pitanju njegova razvojna šansa što pokazuju mnoge studije koje se rade o Mostaru. Vrlo jasno su mnogi eksperti rekli da je trenutno grad sa najviše razvojnih potencijala u smislu njihovog vrlo brzog aktiviranja. Očigledno je da mi u ovoj konstalaciji sa ovom politikom ne možemo postignuti ni jedan od ključnih faktora koji većina građana u Mostaru odlučuje, a to je da grad bude jedinstven i da grad postane bolje mjesto za život. To su dvije stvari na kojima smo zasnivali naše rješenje kada je u pitanju poštivanje odluke Ustavnog suda. Ono što će naše rješenje ponuditi je da se ispoštuje i druga odluka Ustavnog suda koja je vezana za poštivanje svih naroda u svakoj izbornoj jedinici kada je u pitanju grad Mostar odnosno, gradska izborna lista. I mi mislimo ako se na naš prijedlog bude gledalo dobronamjerno sa aspekta analize njegove prihvatljivosti, mislim da nitko neće imati argumentaciju protiv, ukoliko se naravno, nastavi radikalizam u smislu odbijanja bez ikakve diskusije našeg prijedloga. Mi smo potpuno svjesni činjenice da SDA i HDZ imaju dogovor koji se zasniva na tome da se treba objaviti politički bankrot, da se treba vratiti na podjele po nacionalnim šavovima u smislu tih nekih novih opština. Međutim, ono što možemo reći da će kontra sebe imati sigurno SDP, i ne samo SDP, već i nevladine organizacije, tj. sve one koji Mostar vide kao moderan evropski grad.

 Naše stavove možemo opravdati nizom argumenata, građani su u suštini ovaj grad napravili jedinstvenim a politika vještački pravi podjele. Mi imamo sada ogroman debalans između života običnih građana koji normalno žive u svom gradu Mostaru, i onoga što politika kroz svoje strukture održava kao sistem podjela. Želimo da se te barijere napokon sruše i da grad prati trend svojih građana koji bez obzira na nacionalnu pripadnost potpuno normalno žive u gradu. Naravno vrijeme će pokazati kako će se sve ovo odvijati u političkom kontekstu. Mi smatramo da OHR kao nosilac ovog projekta, ima svoju ulogu kada je u pitanju moderiranje, s obzirom da je 7. maj vrlo blizu kada je otprilike rok da se raspišu izbori za Mostar. Smatramo da je sada ključna uloga OHR-a da putem svoje institucije omogući jedno moderiranje ovog procesa po principu onoga kada je Statut i donosen. Tražimo da kroz taj proces koji će voditi OHR građani Mostara imaju mehanizam da se upoznaju sa svim prijedlozima, da vide koje su sve prednosti i mane tih  prijedloga. Nažalost, sad apsolutno nemamo sistemski vođen proces nego imamo ogromnu buku koja je najvećim dijelom nacionalno obojena u radikalnom smislu. Građani su isfrustrirani, dosta im je svojih svakodnevnih životnih problema. SDA i HDZ pričom o 2 izborne jedinice u smislu 2 nacionalne izborne jedinice, konačno demaskiraju svoju politiku o podjeli grada Mostara i to stvarno pokazuje koliko su dvolični i licemjerni.

Vama najviše šteti odluka Ustavnog suda, jer vi ste realno trebali izborni rezultat koji ste ostvarili na kantonalnom nivou prenijeti na lokalni nivo. U atmosferi povišenih nacionalnih tenzija to će biti teško izvodivo.

U potpunosti se slažemo. Mi smo i to više puta rekli predstavnicima međunarodne zajednice sa kojima smo razgovarali da nije dobro mijenjati izborna pravila u izbornoj godini jer to uvijek nekoga stavlja u bolju poziciju. Smatrali smo da je to demokratski standard jer u svim zemljama Evropske unije u izbornoj godini ne mijenjaju izborna pravila. Nažalost, situacija je sada takva kakva je. Ustavni sud je donio odluku i ona se mora ispoštovati. SDP od svojih principa neće nikada odustati, bez obzira što je ova odluka Ustavnog suda strašni poligon za nacionalnu radikalizaciju biračkog tijela. Umjesto da iskoristimo vrijeme mi sad kukamo. Donošena je odluka Ustavnog suda, sada tu ne možemo ništa napraviti. Želimo da budemo konstruktivni u ovom procesu bez obzira na rezultat koji će SDP ostvariti kada su u pitanju izbori ove godine. Mi ćemo ponuditi rješenje koje je u skladu sa našom dugoročnom konzistentnom politikom od 2003. godine. Potpuno smo svjesni da se to može odraziti na naš izborni rezultat, ali kao politički odgovorni ljudi, uvijek stavljamo interes zajednice ispred stranačkog interesa. Ponudimo svoje rješenje, bit ćemo aktivni politički učesnik, dati ćemo rješenje koje će biti dobro za sve građane grada Mostara. Na izborima ćemo građanima ponuditi naš program koji radimo 2 godine. Radi se o strategiji razvoja grada Mostara za period 2012. do 2022. godine. Mislimo da nitko do sada, u dosadašnjim izbornim kampanjama nije ponudio tako ozbiljan dokument koji ćemo mi ponuditi u ovoj izbornoj kampanji jer smatramo da će se građani na kraju ipak opredijeliti za ono što je stvarno bitno, za lokalne zajednice, a to su ključni problemi građana. Lokalna zajednica je ono što svakodnevno rješava pitanja građana, od parking prostora koji nas frustrira do onog gdje majke voze djecu sa kolicima, do sportskih terena. Na primjeru Tuzle najbolje vidimo kako se planski grad može razvijati. Ako ste bili u Tuzli prije nekoliko godina danas taj grad nećete moći prepoznati. To je samo jedan od pozitivnih primjera kako se grad može uspješno razvijati. Mi ćemo koristiti to iskustvo, ali i ostala uspješna iskustva SDP načelnika po cijeloj BiH.

Iz SDA vas optužuju da je stav SDP-a ustvari dogovor vrha HDZ-a koji su postigli predsjednici stranaka Dragan Čović i Zlatko Lagomdžija. Dogovor navodno predviđa da će SDP podržati HDZ u Mostaru, a zauzvrat HDZ neće tražiti rekonstrukciju Federalne vlade.

To su obične gluposti koje SDA uvijek govori kada nema nikakvih drugi argumenata.Mi imamo svoj prijedlog koji kad prezentujemo neće biti dobar ni za HDZ ni za SDA, ali dobar je za građane Mostara. Za ono što smatramo da se treba okončati, a to je stalno mentalno maltretiranje građana Mostara sa nečim što je privatna stvar svakog od nas, a to su vjera, nacija i sve ostale stvari koje spadaju u domen privatnog. Suštinska stvar je da predstavnici političkih stranaka trebaju omogućiti svima nama, jer je to njihova obaveza, odgovornost da omoguće da bolje živimo u ovom gradu. Nažalost, oni nas cijelo vrijeme mentalno maltretiraju. To je razlog zašto se razlikujemo od HDZ-a i SDA jer imamo potpuno drugačiju političku filozofiju. Nećemo da odgovaramo na bučne udare koji su jednostavno zasnovani na glupostima. Mi smo previše ozbiljna stranka da bi odgovarali na takve nebuloze.

Grad je sada, htjeli mi ili ne priznati podijeljen. SDA tvrdi da je za sve kriva Međunarodna zajednica. Volio bih da mi kažete gdje je odgovornost stranaka koje 16 godina upravljaju tzv. Istočnim dijelom grada koji je trenutno najnerazvijeniji dio BiH?

Upravo to je suština svih stvari. Mi golim okom vidimo da se grad Mostar potpuno različito razvija kada su u pitanju njegovi dijelovi. Kada vidimo kako kažemo onaj dio, (inače ja ne volim govoriti Istočni i Zapadni Mostar), ali se vidi ogromna razlika kada je u pitanju razvoj grada i nažalost, sada se to pokušava prebaciti na projekat međunarodne zajednice. Kao da je Međunarodna zajednica putem Statuta onemogućila razvoj grada. Postavlja se pitanje kako se jedan dio grada razvija, a drugi ne razvija. Meni apsolutno tu nema nikakvog smisla. Međutim, ono što je suštinska stvar jeste da mi nažalost imamo političko održavanje podjela u gradu Mostaru. Postojali su svi mehanizmi koji su se u političkom smislu mogli implementirati kada je u pitanju razvoj grada Mostara. Kada je u pitanju njegov Istočni dio, gdje se nalazi i Titova ulica koja je danas postala bezbjedna za pješake pa na kraju i za auta koja tuda prolaze, jednostavno nije bilo volje da se određene stvari, kada je u pitanju grad Mostar, implementiraju. I ono što u suštini demantuje tu čitavu priču jeste da je SDA, koji ima najveći broj pojedinačnih vijećnika u posljednjem mandatu, kada je u pitanju grad Mostar, mogla u suštini veliki broj odluka nametati u smislu donošenja priče u Gradsko vijeće. Nažalost mi nismo imali ni jednu sjednicu Vijeća, u protekle 4 godine, koja je mogla da poruči neki ozbiljan dokument kada je u pitanju razvoj grada Mostara.

Postoji li podjela unutar gradskog odbora SDP-a Mostar?

Ne postoji. Mi smo jučer imali sjednicu gradskog Odbora koja je jednoglasno usvojila prijedlog za koji ćemo prezentovati građanima grada Mostara.

Svjesni ste da ćete zbog svojih političkih stavova biti izloženi javnom linču, proglašavat će vas nacionalnim izdajnikom, lijepiti vam brojne etikete. Jeste li svjesni rizika kojem se izlažete?

Ja sam potpuno svjestan političke odgovornosti. Ono što mene vodi kada je u pitanju bilo koja politička odluka jeste da se ispoštuju svi organi SDP-a koji trebaju da kažu zadnju riječ po bilo kojoj odluci. Nakon toga ja imam potpuno pravo na legitimitet da taj naš stav iznosim i zastupam, koji nije moj privatni stav, nego se radi isključivo o stavovima organa stranke. Prezentujemo ga javnosti na najbolji mogući način, objasnimo građanima sa aspekta onoga što mi vidimo kao rezultat kroz to rješenje. Sve ono što mi predlažemo jeste ono što je dugoročna politika SDP-a, zasnovana na svim principima koje SDP dugo godina zastupa. I na kraju oni ljudi koji izađu sa tim etiketima će više govoriti sami o sebi nego o meni. Ja sam potpuno svjestan ove činjenice, da nažalost politika SDA i HDZ nije više realna politika koja prezentuje neke stvarne stavove pripadnika tog naroda. Tu se isključivo radi o ambicijama koje trebaju da ostanu u dugoročnom kontinuitetu na vlasti.
Mi imamo svoj put, svoje rješnje. Imamo svoje načine komunikacije, nećemo se osvrtati na udare.

Volio bih da mi na kraju kažeš kako vidiš Mostar za 4 godine, koliko traje jedan izborni ciklus?

Mi smo u okviru dokumenta kojeg smo uradili odredili strateške projekte na kojima ćemo raditi, a vezani su za mandatni period. Postavili smo i ciljeve koji su stvarno dugoročnog karaktera, ne zbog toga što mi smatramo da treba čekati 10 godina, nego što smo pravili taj dokument na realnim okvirima finansija. Za određene stvari nam trebaju određena sredstva, za koje znamo da ih ne možete obezbjediti trenutno u stanju u kakvom se nalazi budžet grada Mostara.Međutim ono što smatramo da se u jednom mandatnom periodu može uspostaviti, a to je da konačno grad Mostar dobije ključne dokumente koji su vezani za razvoj grada. Za one projekte za koje nemamo sredstava ponudit ćemo princip javno privatnog partnerstva kao koncesioni vid. Ono što je također vrlo bitno je da želimo da iskoristimo znanje naših gradonačelnika, odnosno načelnika u sredinama u kojima su oni daleko odmakli kada je u pitanju sistem efikasnosti javne administrancije. Ono što je sad problem u Mostaru je da je naša mlađa populacija zbog komercijalizacije svih prostora za sportske sadržaje, opredjeluje se da ostanu na facebooku, odnosno uz računare, da veliki dio svog vremena provodi isključivo uz kompjuter. Želimo omogućiti da se ponovo javi amaterski sport, jer je to suština razvoja kasnije profesionalnog sporta ili talenata koji su se pojavljivali prije rata. Imate Tuzlu koja ima 10 miliona manji budžet nego grad Mostar, ima više stanovnika nego grad Mostar, ima sva javna preduzeća koja su u suficitu. Mi smo namjerno u našoj strategiji ostavili stvari koja su viša politika, nadležnosti federalne vlade, jer smatramo da imamo dovoljan mehanizam kroz gradsku administraciju, da ih implementiramo. I smatramo da ne trebamo da previše gledamo sa strane tko će nam dati, od Federacije dio, od države dio, hoće li nam nešto kanton dati i td. Grad Mostar je grad koji ima toliko pontencijala da u vlastitim resursima kroz ozbiljnu strategiju, od komunalnih i urbanističkih planova, od efikasnosti administracije pa čak i ako hoćete ovog amaterskog sporta, može doći do boljeg života u okolici grada Mostara. Amer Bahtijar (Tačno)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku