hamburger-icon

Kliker.info

Analiza izbornog debakla : Milorad Dodik je kao ‘ranjena zvijer’ i bit će vrlo opasan

Analiza izbornog debakla : Milorad Dodik je kao ‘ranjena zvijer’ i bit će vrlo opasan

18 Oktobra
16:06 2012

Nisu sijali od optimizma nit njegovi ljuti politički protivnici iz oporbe. Projektirali su solidni izborni napredak, a na koncu su pokupili sve lovorike. I kako to obično biva nakon izbornog trijumfa, u euforičnom se raspoloženju svašta nesuvisloga izgovara i potura.Zlobnici su ugatali skorašnji, za njih toliko željeni, sunovrat SNSD-a i političko smaknuće najmoćnijega čovjeka i gospodara RS-a Milorada Dodika već na sljedećim općim izborima 2014. godine. Mora se priznati da se niti sam ošamućeni Dodik nije u početku najbolje snalazio i prilično je lutao u analizama i prosudbama stranačkog izbornog debakla. Crnilo je prosipao po lokalnim stranačkim šerifima, blatio i ponižavao njihove političke i karakterne domete, prijetio surovim ‘smaknućima’.

Radikalizacija odnosa

Srećom po njega, u smirivanje napetosti uskočili su smireniji stranački vukovi poput predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a Nebojše Radmanovića koji je po oprobanim receptima iz komunističke prošlosti aktivirao stranačke mehanizme prikupljanja izvješća, otvorene rasprave, razvlačenja i naknadne pameti.Shvatio je ratoborni Dodik da od otvaranja frontalnih unutarstranačkih sukoba SNSD, a niti on osobno nemaju nikakve koristi, dapače, mogu biti samo izloženi otporu, neposluhu, pa čak i sabotaži na terenu. Odustao je od ishitreno najavljene masovne sječe glava po periferiji i naprečac se okrenuo prječem poslu i visokoj politici. Apsolutno je, međutim, prenaivno i preuranjeno otpisivati SNSD i prognozirati mu crnu političku perspektivu oličenu u silasku s vladajućega trona u RS-u na sljedećim vrlo važnim općim izborima. Objektivno i definitivno, Milorad Dodik i njegov SNSD su nokautirani, međutim, oni su sada kao ranjena zvijer, a u takvom grogiranom stanju Milorad Dodik će biti izuzetno opasan.

Kako je očigledno da nikakvoga šamaranja neće biti, robusni Dodik će čuvati pod svaku cijenu vladajuću poziciju u RS-u drakonskom radikalizacijom političkih odnosa u BiH. Uostalom, on je to i do sada vrlo vješto i uporno radio kad god bi se ukazala neka prigoda i uvidjelo stranačko posrtanje. Konkretni, svakodnevni lokalni problemi “ne puše” tempirano fabriciranje strahova i frustracija od, primjerice, sarajevske čaršije ili omraženog NATO saveza. Bahata Dodikova općinska nomenklatura je opalila vrelu pljusku SNSD-u, ali sve ne mora biti tako tmurno i iz bolnoga potonuća se mogu izvući strašne pouke. Politička pozornica u RS-u i na državnoj razini bit će u sljedeće dvije godine izložena nepodnošljivom teroru, prostakluku i razornim Dodikovim protudržavnim, protusarajevskim, protueuropskim udarima sa svih strana. Teške negacije poput ovih zadnjih da je BiH neodrživa, da se raspala i da je besmislena postale su svakodnevni folklor i čitanka predsjednika RS-a.

Okupljanje ‘svih Srba’

U takvoj brižno sračunatoj i razrađenoj političkoj strategiji okupljanja “svih Srba” oko zajedničke ideje, ali i stranke teško ima prostora za normalan politički dijalog, europsku političku kulturu i napredak države BiH.Poglavito u politici i prečesto cilj ne bira sredstvo da se grčevito ostane na vladajućem tronu pa se doista nameće vrlo sumorna prognoza za slučaj ‘Sejdić i Finci’, za državnu imovinu, aplikaciju za članstvo u EU-u i NATO savezu. Nered, politički kaos i anarhija, blokade i otvoreno sabotiranje ključnih procesa su zamišljeni mehanizmi koji bi trebali iznova osvježiti i osnažiti SNSD i učvrstiti neupitni autoritet koji Milorad Dodik nedvojbeno ima u RS-u.

Ipak, pitanje je koliko će to sve piti vode i polučiti rezultata. I ohrabrena, motivirana oporba itekako ne miruje i ima stanovitih i realnih ambicija i planova. Mnoštvo je ubitačnih aduta u rukama Mladena Bosića, njegovog imenjaka Ivanića i Dragana Čavića. Teška gospodarska situacija, kriminal, razarajuća korupcija, zamor biračkoga bića, iscrpljenost i zasićenost stalnim tenzijama i sukobima Srba s drugim mogli bi svakako za SNSD biti dvosjekli mač.Dvije velike i duge godine su pred političkim elitama u RS-u pri čemu niti političke oligarhije iz Sarajeva ili Beograda neće biti puki i nebitni promatrači. Milorad Dodik je ‘fajter’, on će krvavo braniti stečenu poziciju i ići do kraja makar krv curila na sve strane. Bit će ili pukovnik ili pokojnik, središnje opcije kod takvog političkog temperamenta nema niti u primislima. Dragan Zorić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku