hamburger-icon

Kliker.info

Analitičar STRATFOR-a: Balkan je stabilan, ali separatizam RS prijetnja

Analitičar STRATFOR-a: Balkan je stabilan, ali separatizam RS prijetnja

08 Marta
17:28 2018

Balkan je relativno stabilan u posljednjem periodu, iako separatistička prijetnja koja dolazi iz Republike Srpske predstavlja stalni izvor nesigurnosti, izjavio je ekskluzivno za Nezavisni istraživački centar NICK Antonio Bosoni, analitičar Stratfora, geopolitičke obavještajne kompanije sa sjedištem u Houstonu, SAD.

Bosoni je ekspert Stratfora za balkanska pitanja. Ova kompanija već godinama predstavlja jednu od najutjecajnijih organizacija ovog tipa u svijetu. Bili su meta Wikileaksa koji je objavio dio njihove povjerljive privatne komunikacije. Za NICK Bosoni je detaljno analizirao situaciju u BiH, ali i širem regionu zapadnog Balkana.

INTERES EU

  • Imamo relativnu stabilnost. Dvije bivše jugoslovenske republike Slovenija i Hrvatska su već članie EU i NATO, dok ostale, uz Albaniju to žele biti budućnosti. U određenoj mjeri obećanje ulaska u EU i međunarodna pomoć koja dolazi sa time je doprinijela stabilizaciji, a lokalni lideri su počeli igrati po pravilima – kaže Bosoni.

Analize Stratfora su nerijetko na stolovima šefova država i vlada, posebno SAD.

  • Problem je, međutim, nastao jer EU nije spremna da uskoro primi nove članice. Evropska komisija je nedavno objavila da bi neke države mogle postati članice do 2025., ali to zvuči preoptimisično. Nakon cijele decenije krize, sa jačanje nacionalističkih osjećaja u mnogim članicama, EU nije zainteresirana primiti nove u skoroj budućnosti. A, to izaziva značaj rizik na Zapadnom Balkanu, jer ako oslabi volja EU da primi nove članice, lokalni lideri se mogu okrenuti populizmu i nacionalizmu. U regiji, gdje je mnogo toga ne riješeno, to nije mala stvar – upozorava Bosoni.

RUSKI UTJECAJ

Na pitanje o jačanju ruskog utjecaja u regiji analitičar Stratfoma kaže kako on bez ikakve sumnje postoiji, ali je različitog intenziteta u svim državama. Sa Srbijom Moskva ima historijske, kulturne i političke veze. Utjecaj ima i na bh. entitet RS.

  • Ali, u Hrvatskoj i Sloveniji je on slabiji, vidjeli smo da prošle godine da se Crna Gora učlanila u NATO uprkos protivljenju Rusije. To pokazuje da, iako je Rusija postala igrač na zapadnom Balkanu i može utjecati, njen značaj ije odlučujući za regiju – navodi on.

Kada je u pitanju BiH, Bosoni navodi, da je naša država najosjetljivija u ovom području. Dejtonski sporazum jem kako kaže, izuzetno značajan za stabilnost države, ali je država platila cijenu neefikasnim političkim i ekonomski strukturama. Uprkos upozorenjima na separatističku prijetnju, Bosoni ne pridaje veliku pažnju informacijama o naoružavanju Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

  • Mnogi u BiH i van države smatraju da je Dejton odradio svoje, ali nema konsenzusa o tome kako ga zamjeniti. Za to vrijeme, postoji prijetnja separatizma i to izaziva nesigurnost – ističe Bosoni za NICK

(Kliker.info-INS)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku