hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador uputio poruku građanima BiH: Izađite na izbore, smanjite mogućnost manipulacije

Američki ambasador uputio poruku građanima BiH: Izađite na izbore, smanjite mogućnost manipulacije

13 Novembra
15:21 2020

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je građane BiH da u što većem broju izađu na lokalne izbore u nedjelju 15. novembra.

U svojoj pioruci, objavljenoj na web stranici Ambasade SAD u BiH, Nelson je istakao da su izbori osnova demokratije, a mogućnost glasanja je teško stečeno pravo koje građanima daje moć i omogućava da se njihov glas čuje.

Podsjetio je i kako pandemija nije spriječila rekordan odziv birača na nedavnim izborima u SAD.

“Tokom mog mandata u BiH, slušao sam i slušam građane iz svakog dijela BiH kako izražavaju svoje frustracije izbornim nepravilnostima. Ali, ja vam kažem da postoji način da smanjite šanse za te nepravilnosti – uzmite stvar u svoje ruke i glasajte! Što je veći broj onih koji izađu na izbore, manja je šansa za manipulacije”, poručio je Nelson.

Rekao je da će veliki odaziv glasača, uz transparentno i nestranačko praćenje izbora od strane nevladinih organizacija iz BiH itekako uticati na sprečavanje prevara.

“Čuo sam i puno priča o tome kako glasači prodaju svoj glas za samo 50 KM. A on vrijedi mnogo više. Zato apelujem na svakog građanina da cijeni svoj glas, brani ga i iskoristi kao slobodno biće”, istakao je ambasador SAD u BiH.

Nelson je građanima BiH poručio i da će SAD uraditi svoj dio posla i podržati napore da izborni proces bude korektniji i transparentniji.

“Izborne reforme koje već dugo preporučuju OSCE i Vijeće Evrope fundamentalni su uslov za dodjelu kandidatskog statusa BiH od strane EU, što 2021. godinu čini ključnom godinom za djelovanje”, zaključio je Nelson.

Američki ambasador poručio je da građani BiH zaslužuju kvalitetan život i bolju budućnost, te u tom kontekstu i lidere koje rade za njih, a ne za ličnu koristi ili korist partija iz kojih dolaze.

“Zato je važno da svako od vas igra aktivnu ulogu u biranju onih koji će vas predstavljati. Biraćete one koji treba da rješavaju probleme na lokalnom nivou koji direktno utiču na vaše i živote vaših porodica”, rekao je Nelson tokom svog obraćanja.

Lokalni izbori u Bosni I Hercegovini biće održani u nedjelju 15. novembra.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku