hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambasador Moon : Platforma SDP, SDA, NS radom za boljitak i HSP je dobar početak

Američki ambasador Moon : Platforma SDP, SDA, NS radom za boljitak i HSP je dobar početak

20 Januara
06:29 2011

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je da je 2011. godina jako važna za BiH, i da je ovo praktično godina biti ili ne biti za BiH, kada je riječ o izlasku zemlje na put integracija u Evropu, i Sjedinjene Američke Države će biti tu i spremne su pomoći BiH na tom putu. SAD su investirale mnogo u BiH, kako politički, tako i finansijski i mi nećemo odustati od tog ulaganja. Nismo spremni da prihvatimo neuspjeh, i nema sumnje da će SAD nastaviti štititi svoje ulaganje u BiH". Rekao je ovo jučer američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Bjanko odbijanje          Komentirajući Platformu o uspostavi vlasti, koju su potpisale SDP, SDA, HSP i NS radom za boljitak, ambasador Moon je naglasio da smatra da je riječ o "dobrom početku".- Nije korisno da druge stranke to bjanko odbiju. Mislim da su lideri te četiri stranke otvoreni za pregovore sa predstavnicima drugih partija. Ukoliko drugi lideri imaju problema sa tom platformom, onda trebaju predočiti svoje ideje. Bez toga proces uspostave vlasti se neće unaprijediti. Jasno je da nam treba kompromis. Platforma je okrenuta reformi, što je pozitivno. Mi ćemo podržati i druge ako žele ići ka reformama, ali ne vidim druge platforme. Ako postoje u drugim strankama, trebaju ih objaviti. Ovo je za sada jedina platforma i to je dobar početak – rekao je Moon.

Govoreći o mukotrpnim pregovorima o uspostavi nove vlasti u BiH, američki ambasador je, tokom razgovora sa predstavnicima dnevnih novina iz BiH, naglasio da je do sada bilo "previše sitnog političkog manevrisanja". On je naglasio da SAD, nemaju svog favorita među strankama, te da prije svega podržavaju čvrstu koaliciju, koja je spremna BiH izvući na put ka integracijama u EU i NATO. Mun je napomenuo i da prilikom konstituiranja nove vlasti, svi moraju na umu imati poruke građana BiH koje su poslane na posljednjim izborima.- Birači su poslali određene poruke. Oni su kazali da njih brinu stvari koje ih se direktno tiču. Posebno ekonomska situacija, radna mjesta, i bolje mogućnosti za obrazovanje. Ukratko, glasali su za promjene, jer žele prosperitet za sebe i svoju djecu. Mislim da je svima jasno da budućnost BiH leži u integraciji u Evropu. Nema drugog održivog puta za ovu zemlju. Ako uskoro ne krenete tim putem, sve ćete više zaostajati. Ekonomija će biti gora nego je danas. BiH će biti izolirana ekonomski i na sve druge načine od svojih susjeda Hrvatske i Srbije – ocijenio je Moon.

Dva prioriteta                Američki ambasador smatra da nove vlasti, kada budu uspostavljene, pred sobom imaju dva prioriteta. Prvi je riješavanje pitanja državne imovine, a drugi promjena Ustava. Kada je riječ o državnoj i vojnoj imovini, Mun je ponovio stav svoje Vlade, a to je da ne podržavaju bilo kakva jednostrana rješenja. Posebno se to, rekao je, odnosi na pitanje državne imovine, koje mora biti riješeno konsenzusom predstavnika svih nivoa vlasti.- Pitanje državne imovine mora se riješiti, kako bi se omogućilo zatvaranje OHR-a. Rješavanje pitanja vojne imovine omogućit će BiH ulazak u MAP program NATO-a.

Što se ustavne reforme tiče, mislim da je bitno provesti odluku Sejdić-Finci, i mislim da se ovdje može postići napredak. To će zahtijevati proces korak po korak – poručio je Moon. On je naglasio i da SAD vide BiH kao punopravnu članicu NATO saveza, ali je poručio da će taj proces trajati godinama. Posebno bitnim, na putu BiH ka članstvu u ovoj organizaciji, Moon je istaknuo učešče pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misija širom svijeta, naročito onoj u Afganistanu.- Ministri NATO-a su se složili da BiH uđe u MAP, kada bude riješeno pitanje registracije vojne imovine, kao državne. Mislim da većina shvata, da je to relativno lako pitanje za rješavanje. Čitav niz dijelova vojne imovine treba podvrći reviziji. Onda treba postići sporazum unutar vlasti, da određeni dio ove imovine bude registrovan od strane države. To je moguće riješiti, ali treba formirati Vladu – rekao je Moon.

Negiranje genocida              Na pitanje "Sana" smatra li da je BiH potreban Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina, ambasador Moon je rekao da je činjenica da se genocid u Srebrenici desio i da je to ustanovljeno od strane više međunarodnih institucija.- Smatramo da poricanje zločina nije od pomoći nikome i ne vidimo svrhu. To ne pomaže ničijim interesima i ne može se poreći da su se strašni događaji tamo dogodili. Pitanje je riješeno i ne treba se ponovo njime baviti. Podstakli bi sve da poštuju Međunarodni sud kojeg podržavaju sve države. Međunarodni sud pravde donio je odluku u vezi sa ovim pitanjem 2007. godine, odlučivši da se ono što se dogodilo u Srebrenici uklapa u pravnu definiciju genocida, ali je rečeno da su odluke o ubistvima donijeli neki od članova glavnog štaba Vojske RS-a i ti pojedinci su identificirani za suđenje kao ratni zločinci. Ne postoji odluka protiv bilo koje zemlje ili etničke skupine. Mi dajemo podršku ovoj odluci, i to je pravna činjenica – rekao je Moon.

Treći entitet                               – Ne mislimo da bi treći entitet u BiH bio pozitivan korak i ne bi bio u najboljem interesu BiH. Podržavamo politička prava Hrvata u BiH i mi želimo da Hrvati osjećaju da su njihovi interesi zaštičeni, ali treći entitet nije rješenje za to – poručio je Patrick Moon.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku