hamburger-icon

Kliker.info

Amer Jerlagić : Nastavljamo pregovore sa SDA o učešću u vlasti

Amer Jerlagić : Nastavljamo pregovore sa SDA o učešću u vlasti

24 Jula
22:21 2015

Jerlagic321Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozvat će Stranku demokratske akcije (SDA) da u ponedjeljak ili utorak nastave razgovore o eventualnom učešću SBiH u koaliciji na federalnom nivou.To je izjavio predsjednik SBiH Amer Jerlagić na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Predsjedništva njegove stranke u Sarajevu. On i drugi stranački dužnosnici, učesnici pres-konferencije, nisu potvrdili da će koalicioni sporazum biti potpisan u svakom slučaju, već najavili da sa SDA, dođe li do sporazuma, prethodno žele riješiti dosta otvorenih pitanja na dobrobit građana.

Inicijativa za osnivanje fonda za razvoj Bosne i Hercegovine bit će bitna stavka u nastavku razgovora, ističe Jerlagić. Njegova stranka želi otvoreno porazgovarati i o odnosu SDA spram nje u kantonima, kazao je također. Predsjednik SBiH napominje da su se obistinila njegova upozorenja da dosadašnja koalicija na federalnom nivou neće opstati ni sto dana.  Praznina u dosadašnjoj koaliciji nastala je nedavno, kada je iz nje istupila Demokratska fronta, razilazeći se s partnerima – Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

U međuvremenu je Stranka demokratske akcije pozvala Jerlagićevu stranku na pregovore o učešću u eventualnoj novoj koaliciji i jedna runda tih pregovora održana je u ovoj sedmici. Jerlagić kaže da je njegova stranka imala poziv i prije nešto više od mjesec dana od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.
Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH bile su u poslijeratnom političkom životu gotovo stalno učesnice u vlasti, ali je ova druga u međuvremenu izgubila na izborima prestižni status.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku